WALT DISNEY: Η ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης κινηματογραφικής παραγωγής βασίζεται στις ταινίες κινουμένων σχεδίων που απευθύνονται σε μεγάλα και μικρά παιδιά. Τα πρώτα βήματα έγιναν αρκετά νωρίς, μόλις τη δεκαετία του 1910. Ο άνθρωπος που έθεσε τις βάσεις για την εισαγωγή του κινουμένου σκίτσου στον κινηματογράφο ήταν ο Γάλλος σκιτσογράφος Emile Cohl. 

Όλα ξεκίνησαν όταν η εταιρία παραγωγής Gaumont τον προσέλαβε στη θέση του σεναριογράφου. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ταινίας προέκυψε ένα αναπάντεχο πρόβλημα με το φιλμ, το οποίο και κατάφερε, προς έκπληξη όλων, να επιλύσει με ευρηματικό τρόπο. Δημιούργησε μια σταθερή μηχανή λήψης, γνωστή ως τρικέζα, αλλάζοντας για πάντα το κινηματογραφικό τοπίο. Στη συνέχεια, έφυγε στις ΗΠΑ για να τελειοποιήσει την εφεύρεσή του. Εκεί, μεταξύ άλλων, συνεργάστηκε με τον Αμερικανό George McManus στη σειρά κινουμένων σχεδίων «Σνούκαμς». Με το που επέστρεψε στη Γαλλία, δημιούργησε το δικό του ήρωα, ένα αστείο ανθρωπάκι, τον Φεντός, που υπήρξε ο πρώτος ολοκληρωμένος χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων.

Ο άνθρωπος, όμως, που συνέδεσε το όνομά του κατεξοχήν με τα κινούμενα σχέδια δεν είναι άλλος από τον Αμερικανό Walt Disney. Γεννημένος στο Σικάγο το 1901, έμελλε να μαγευτεί πολύ νωρίς από το θαυμαστό κόσμο των σκίτσων. Οι σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Σικάγο τον οδήγησαν σε μια διαφημιστική εταιρία, όπου εργάστηκε ως σκιτσογράφος στις διαφημιστικές της καμπάνιες. Οι νέες εξελίξεις στον κινηματογράφο και οι προοπτικές που είδε να ανοίγονται για όσους ασχολούνταν με το σκίτσο τον έκαναν να στρέψει το ενδιαφέρον του προς αυτόν τον τομέα. Έτσι τη δεκαετία του 1920, δημιούργησε τη δική του εταιρία και ξεκίνησε η πορεία ενός εκ των πιο επιτυχημένων οργανισμών στο χώρο της ψυχαγωγίας. Πολύ σύντομα η φαντασία του Disney εισήγαγε στον κόσμο των κινουμένων σκίτσων το αγαπημένο ποντίκι μικρών και μεγάλων, τον Μίκι Μάους. Έκτοτε μια σειρά από ταινίες και ήρωες άρχισαν να εμφανίζονται στα έντυπα και τον κινηματογράφο. Το αγαπημένο παπί Ντόναλντ Ντακ, ο εκκεντρικός γρουσούζης θείος του, Σκρουτζ, αλλά και ήρωες των κλασικών παραπυθιών, όπως η Ωραία Κοιμωμένη και η Χιονάτη, ζωντάνεψαν στις οθόνες και αγαπήθηκαν από το κοινό.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των ταινιών Disney είναι η ανθρώπινη υπόσταση που δίνεται στους κεντρικούς χαρακτήρες, οι οποίοι παρωδούν συνήθως ανθρώπινες συμπεριφορές. Δύο ακόμα στοιχεία, τα οποία βέβαια ευνοούνται και από το ίδιο το μέσο, είναι η ιδιαίτερη φαντασία που χαρακτηρίζει τις ταινίες και η αίσθηση της μαγείας που φαίνεται να περιβάλλει κάθε ιστορία.

Έπειτα από το θάνατο του Walt Disney, το 1966, η εταιρία παραγωγής συνέχισε ακάθεκτη την πορεία της εξακολουθώντας να καινοτομεί στο χώρο των κινούμενων σχεδίων και όχι μόνο. Είτε πρόκειται για ταινίες animation είτε για ταινίες με αληθινούς ηθοποιούς, ο θεατής γνωρίζει πολύ καλά τι να περιμένει από ένα φιλμ της Disney. Το γνώριμο οικογενειακό της στιλ εξακολουθεί να έχει φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν είναι λίγοι και εκείνοι που θεωρούν ότι ήρθε η ώρα η εταιρία να αρχίσει να αναδιαμορφώνει τις παραγωγές της στο πνεύμα της εποχής.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 113.

Leave A Comment