UNDER THE DOME

Μια νέα τηλεοπτική σειρά φαντασίας έκανε πρεμιέρα μέσα στο καλοκαίρι στην αμερικανική τηλεόραση. Πρόκειται για το «Under The Dome» («Ο θόλος») που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα φαντασίας του Stephen King.

Η ιδέα για το μυθιστόρημα γεννήθηκε στο μυαλό του συγγραφέα τη δεκαετία του 1970. Ύστερα από δύο αποτυχημένες συγγραφικές προσπάθειες, ο Stephen King κατόρθωσε να ολοκληρώσει την ιστορία μόλις το 2009. Το βιβλίο διηγείται την ιστορία μιας μικρής πόλης, η οποία ξαφνικά και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα σε έναν τεράστιο θόλο που την αποκόπτει από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η εμπορική επιτυχία του βιβλίου κέντρισε το ενδιαφέρον του Steven Spielberg, διευθυντή της Dreamworks Television, και έτσι σύντομα η εταιρία παραγωγής ανακοίνωσε ότι θα μετέφερε το βιβλίο στη μικρή οθόνη. Η μίνι σειρά 13 επεισοδίων γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία μέσα στο καλοκαίρι, και μάλιστα σε μια περίοδο που παραδοσιακά η τηλεθέαση δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένη, που ώθησε τους παραγωγούς να δώσουν παράταση για έναν ακόμα κύκλο. Μάλιστα, ζήτησαν από τον King να γράψει ο ίδιος το πρώτο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου.

Παρόλο που η σειρά ακολουθεί στο μεγαλύτερο κομμάτι της το βιβλίο, κρίθηκε απαραίτητο να γίνουν κάποιες αλλαγές που θα βελτίωναν τη βιωσιμότητά της και θα ήταν έκαναν πιο λειτουργική σε ό,τι αφορά τον τηλεοπτικό χρόνο. Παραδείγματος χάριν, γεγονότα που στο βιβλίο εξελίσσονται σε διάστημα έξι ημερών, στη σειρά χρειάστηκε να επεκταθεί η εξέλιξή τους στο πλαίσιο των δεκατριών επεισοδίων του πρώτου κύκλου.

Για να προλάβει τις όποιες πιθανές αρνητικές αντιδράσεις, ο συγγραφέας απηύθυνε ένα γράμμα στους αναγνώστες αναφέροντας ότι όλες οι αλλαγές έχουν την έγκρισή του. «Αν αγαπήσατε το βιβλίο όταν το διαβάσατε για πρώτη φορά, βρίσκεται ακόμα εκεί για να το συμβουλευτείτε. Αυτό δεν καθιστά αυτομάτως τη σειρά κακή γιατί απλά δεν είναι. Για την ακρίβεια, είναι πολύ καλή. Αν κοιτάξετε μάλιστα λίγο πιο προσεκτικά θα παρατηρήσετε ότι οι περισσότεροι χαρακτήρες μου είναι ακόμα εκεί», αναφέρει ο συγγραφέας. Και συνεχίζει: «Πολλές από τις αλλαγές που έγιναν από τον Brian K. Vaughan και την ομάδα του ήταν απαραίτητες και έχουν την πλήρη έγκρισή μου. Αν είστε φαν της επιστημονικής φαντασίας, σκεφτείτε τη σειρά σαν μια εναλλακτική εκδοχή της ίδιας πραγματικότητας».

Το CBS, που προβάλλει το «Under The Dome» ευελπιστεί ότι θα συνεχίσει να προβάλλεται για αρκετά ακόμα χρόνια. Πολλοί βέβαια αναρωτιούνται κατά πόσο μια τέτοια φιλοδοξία είναι ρεαλιστική και αν το κοινό θα κουραστεί γρήγορα με τις ιστορίες των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια μικρή πόλη. Οι παραγωγοί όμως φαίνεται ότι έχουν ήδη σκεφτεί πολύ καλά αυτό το ενδεχόμενο, αφού είναι διατεθειμένοι να μη μας αποκαλύψουν όλα τα μυστικά της σειράς από τον πρώτο κύκλο.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 151.

Leave A Comment