ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ 2012

Με τη χειμερινή τηλεοπτική σεζόν (2012) να έχει φτάσει στο τέλος της και με την καλοκαιρινή μόλις να αρχίζει, ήρθε η στιγμή να κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση και να δούμε ποιες από τις αγαπημένες μας σειρές φαντασίας κατάφεραν να πάρουν το «πράσινο φως» για την επόμενη χρονιά, ποιες κόπηκαν ή ολοκληρώθηκαν και ποιες κέρδισαν διθυραμβικές κριτικές ή απογοήτευσαν το τηλεοπτικό κοινό.

Από τις πρωτοεμφανιζόμενες σειρές υπήρξαν μερικές που εξέπληξαν ευχάριστα τους θεατές και, όπως ήταν αναμενόμενο, θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και τη νέα χρονιά. Αναφερόμαστε στα «American Horror Story» και «Once Upon A Time». Μια σειρά που ξεκίνησε κάπως «αμήχανα» αλλά κατάφερε να κερδίσει την πολυπόθητη έγκριση για δεύτερο κύκλο είναι το «Falling Skies» σε παραγωγή του Steven Spielberg. Τα ίδια ισχύουν και για το αστυνομικό δράμα φαντασίας «Grimm», που κινείται στα ίδια μήκη κύματος με παλαιότερες σειρές, όπως η «Buffy The Vampire Slayer» και το «Angel».

Δεν στάθηκαν όμως όλες οι πρωτοεμφανιζόμενες σειρές το ίδιο τυχερές. Μία από αυτές που δεν πρόκειται να συνεχίσει είναι το «Alcatraz» του J.J. Abrams, γεγονός που προκαλεί έκπληξη. Την ίδια τύχη είχε και το δράμα επιστημονικής φαντασίας «Terra Nova» σε παραγωγή Steven Spielberg που προβλήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox. Αν υπήρξατε θαυμαστής της συγκεκριμένης προσπάθειας, τα καλά νέα είναι ότι το κανάλι είναι διατεθειμένο να παραχωρήσει τα δικαιώματα σε κάποιο άλλο στούντιο παραγωγής, σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

Για όσους απολαμβάνετε την ανάγνωστη ξενόγλωσσων έργων και σας αρέσουν τα κλασικά βιβλία φαντασίας, μια καλή πρόταση είναι η εξαλογία «Earthsea» της Αμερικανίδας Ursula K. Le Guin, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1968. Η ιστορία διαδραματίζεται σε έναν θαλάσσιο κόσμο, ο οποίος κατακλύζεται από μαγικά όντα. Τα βιβλία της Le Guin θεωρούνται μοναδικά στο είδος τους και ανήκουν στην κατηγορία των βιβλίων που κάθε φανατικός αναγνώστης του Φανταστικού οφείλει να διαβάσει.

Πολλές όμως ήταν και οι παλαιότερες σειρές που κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού και κατ’ επέκταση των παραγωγών τους και συνεχίζονται και τη νέα χρονιά. Σε αυτή την περίπτωση ανήκει το «Fringe» του J.J. Abrams που, όπως όλα δείχνουν, βαίνει προς τον πέμπτο και τελευταίο του κύκλο. Ευχάριστα είναι τα νέα και για τους θαυμαστές του «The Vampire Diaries», που έπειτα από μια πολύ πετυχημένη χρονιά με πολλές ανατροπές και αποκαλύψεις, ανυπομονούν πλέον για τα νέα επεισόδια. Σε τρίτο κύκλο προχωρά και το «The Walking Dead», η μεταποκαλυπτική σειρά με ζόμπι, όπως φυσικά και το «Game of Thrones», με το τελευταίο βέβαια να μην αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη.

Η σειρά που μας αποχαιρέτησε το 2012 ήταν ο «Chuck». Έπειτα από πέντε κύκλους οι παραγωγοί αποφάσισαν ότι έφτασε ο καιρός οι περιπέτειες του ιδιαίτερου «κομπιουτεράκια» κατασκόπου να φτάσουν στο τέλος τους.

Όπως όλα δείχνουν, η νέα χειμερινή τηλεοπτική χρονιά θα είναι εξαιρετικά πλούσια και ενδιαφέρουσα. Αν, μάλιστα, προσθέσουμε και τις νέες σειρές που θα κάνουν την εμφάνισή τους, τότε σίγουρα μας περιμένουν αρκετές ώρες ψυχαγωγίας.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 83.

Leave A Comment