ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ

Από τότε που δημοσιεύτηκε το πρώτο βιβλίο του Χάρι Πότερ μέχρι την πρώτη ταινία που «έσπασε» τα ταμεία έχει κυλήσει… πολύ νερό στο αυλάκι. Τα βιβλία έχουν ήδη διανύσει τον κύκλο τους, με το έβδομο και τελευταίο να έχει ήδη δημοσιευτεί το 2007, ενώ η αντίστοιχη ταινία χωρίστηκε σε δύο μέρη τα οποία αναμένεται να παρακολουθήσουμε τον προσεχή Νοέμβριο και τον Ιούλιο του 2011 αντίστοιχα.

Το φαινόμενο Χάρι Πότερ όμως δεν εξαντλείται εκεί. Ήδη από τον περασμένο Ιούνιο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό “Ο Μαγικός Κόσμος του Χάρι Πότερ” στο Ορλάντο της Φλόριντα. Πρόκειται για ένα τεράστιο θεματικό πάρκο, που υπόσχεται μοναδικές στιγμές σε όσους θαυμαστές του Χάρι Πότερ το επισκεφτούν. Ο μικρός μάγος όμως δεν άφησε ασυγκίνητους ούτε τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι βλέποντας τη λατρεία που τρέφουν οι νέοι για τον κόσμο που έπλασε η Ρόουλινγκ σκέφτηκαν να τον αξιοποιήσουν στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, με σκοπό να παρακινήσουν περαιτέρω και να βοηθήσουν όσο μπορούν περισσότερο τους σπουδαστές.

Πρώτο, λοιπόν, το πανεπιστήμιο Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέπτυξε και εισήγαγε στο πρόγραμμα σπουδών για τους προπτυχιακούς φοιτήτες του το μάθημα “Harry Potter and the Age of Illusion” (Ο Χάρι Πότερ και η Εποχή της Mαγείας). Το μάθημα στο οποίο έχουν εγγραφεί ήδη 70 φοιτητές ξεκίνησε ήδη να προσφέρεται αυτό το φθινόπωρο στο πλαίσιο του προπτυχιακού προγραμμάτος των Σπουδών Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους που σχεδίασαν το πρόγραμμα, πρόκειται για ένα μάθημα που καλεί τους φοιτητές να αναλύσουν από εκπαιδευτική σκοπιά τις κοινωνικές και πολιτισμικές παραμέτρους που είναι υπεύθυνες για την επιτυχία των βιβλίων και των ταινιών και να αναλογιστούν τη σχέση που αυτές έχουν με τη σημερινή εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι υπεύθυνοι στηρίζουν την επιλογή τους λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση αποτελεί φυσικό επόμενο, δεδομένης της αγάπης που έχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια οι θαυμαστές του Χάρι Πότερ σε όλο τον κόσμο αλλά και οι ακαδημαϊκοί μελετητές οι οποίοι όλο και πιο συχνά επιλέγουν να συμπεριλάβουν το έργο της Ρόουλινγκ στις μελέτες τους, εξετάζοντας το είτε ως φαινόμενο της ποπ κουλτούρας είτε ως αυτούσιο λογοτεχνικό κείμενο.

Ίσως είναι νωρίς να ελπίζουμε ότι ένα αντίστοιχο μάθημα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα σπουδών κάποιου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας μας. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο όμως να βλέπει κανείς την αγάπη με την οποία αγκαλιάζει ένα ολόκληρο έθνος ένα από τα πολλά δείγματα φανταστικής λογοτεχνίας που παράγει. Και με τέτοιο τρόπο που να γίνεται αποδεκτό από τη βρετανική ακαδημαϊκή κοινότητα και να εντάσσεται ακόμα και στο εκπαιδευτικό σύστημα. Και όλα αυτά όταν ακόμα και στις φυλακές του Γκουαντάναμο η πλειονότητα των κρατουμένων επιλέγει να ξεφεύγει νοερά διαβάζοντας Χάρι Πότερ.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 3.

Leave A Comment