ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ GORMENGHAST

Μπορεί ο Tolkien, μέσω της τριλογίας του ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», να κατέχει σημαντική θέση στις καρδιές των φίλων του Φανταστικού, παρόλα αυτά δεν είναι ο μοναδικός συγγραφέας που προσπάθησε να συνθέσει ένα φανταστικό έπος. Υπάρχουν κι άλλοι συγγραφείς που αξίζουν την προσοχή μας, ένας εκ των οποίων είναι και ο Mervyn Peake (Μέρβιν Πικ) με την τριλογία του «Gormenghast» («Γκόρμενγκαστ»).

Ο Peake είναι ένας Άγγλος καλλιτέχνης –συγγραφέας, ζωγράφος και εικονογράφος– που γεννήθηκε το 1911 στην Κίνα, όπου και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του μέχρι το 1922, όταν και η οικογένειά του επέστρεψε οριστικά στο Σάρεϊ της Αγγλίας. Η ζωή του στην Κίνα και οι εμπειρίες που έζησε εκεί αλλά και το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου φαίνεται να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και του καλλιτεχνικού του έργου.

Ο Peake είναι ιδιαίτερα γνωστός για την εικονογράφηση της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» του Lewis Carroll, που κατά πολλούς θεωρείται καλύτερη και από την κλασική εικονογράφηση του John Tenniel αλλά και για τη «γοτθική» τριλογία «Γκόρμενγκαστ» που αποτελείται από τα βιβλία «Titus Groan», «Gormenghast» και «Titus Alone». Το «Γκόρμενγκαστ» παραλληλίζεται αρκετές φορές με τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», μια σύγκριση όμως που αδικεί τους δύο συγγραφείς καθώς και οι δύο προσεγγίζουν το έργο τους από τελείως διαφορετική σκοπιά. Ενώ ο Tolkien ενδιαφέρεται ως επί το πλείστον για τη μυθολογία και προσπαθεί να εμπλουτίσει το έργο του με διδακτικά μηνύματα, το έργο του Peake χαρακτηρίζεται από έντονο σουρεαλισμό και μια παιγνιώδη γραφή με έντονα καλλιτεχνικά στοιχεία που δεν αποκαλύπτει πάντοτε με την πρώτη ματιά τα πολλαπλά μηνύματά της.

Τα δύο πρώτα μυθιστορήματα της τριλογίας γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν ανάμεσα στο 1939 και το 1951 και αποτελούν την επιτομή της συγγραφικής πορείας του Peake. Το τρίτο μέρος της τριλογίας δημοσιεύτηκε το 1959 ενώ ο συγγραφέας άρχισε ήδη να υποφέρει από τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας του Πάρκινσον που τον χτύπησε με σφοδρότητα. Το βιβλίο ολοκληρώθηκε με βοήθεια από τους εκδότες και αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η άσχημη κατάσταση του συγγραφέα αποτυπώνεται στο έργο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η σειρά εμπλουτίστηκε πρόσφατα με ένα τέταρτο βιβλίο («Titus Awakes») που γράφτηκε από τη χήρα του συγγραφέα, Maeve Gilmore, και βασίστηκε στις σημειώσεις του Peake και σε συζητήσεις με την ίδια για το πως ήθελε να ολοκληρωθεί το έργο του που δεν σκόπευε να εξαντλήσει σε τρεις μόνο τόμους. Το βιβλίο ανακάλυψε στη σοφίτα της οικογένειας ο γιος του ζευγαριού μετά το θάνατο της μητέρας του και αποφάσισε ότι άξιζε να εκδοθεί.

Η ιστορία των δύο πρώτων βιβλίων μεταφέρθηκε το 2000 στη μικρή οθόνη μέσα από τη σειρά τεσσάρων επεισοδίων του BBC με τίτλο «Ο Άρχοντας του Γκόρμενγκαστ», όπου πρωταγωνιστούν ο Jonathan Rhys Meyers και ο Christopher Lee. Η παραγωγή συγκέντρωσε αρκετά καλές κριτικές και θεωρείται ότι σεβάστηκε το αρχικό υλικό.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 50.

Leave A Comment