ΤΟ 3D ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Βρήκαν οι υπεύθυνοι των κινηματογραφικών στούντιο τον τρόπο να απομακρύνουν τον κόσμο από τις οθόνες του υπολογιστή του και να τον επαναφέρουν στις σκοτεινές κινηματογραφικές αίθουσες. Μήπως όμως βιάστηκαν;

H τεράστια εισπρακτική επιτυχία του “Avatar 3D” του James Cameron, που ακόμα προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες, 10 μήνες μετά την πρώτη προβολή του, αλλά και η εντυπωσιακή επίδοση στο αμερικάνικο box office της “Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων 3D” του Tim Burton, δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεκμετάλλευτες από τους υπευθύνους των κινηματογραφικών στούντιο, οι οποίοι βρήκαν τον τρόπο να απομακρύνουν τον κόσμο από τις οθόνες του υπολογιστή του και να τον επαναφέρουν στις σκοτεινές κινηματογραφικές αίθουσες. Μήπως όμως βιάστηκαν;

Δεν ενδείκνυνται όλα τα είδη των ταινιών για 3D και φυσικά αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τόσο οι κινηματογραφικοί παραγωγοί όσο και οι σκηνοθέτες. Τι είχε όμως το “Avatar 3D” του Cameron που δεν το έχει, παραδείγματος χάριν, η “Τιτανομαχία” που βγήκε επίσης σε 3D στις κινηματογραφικές αίθουσες και κατά πολλούς δεν το είχε ούτε η πολυαναμενόμενη “Αλίκη” του Burton; Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι το “Avatar” γυρίστηκε εξ ολοκλήρου με τη βοήθεια της 3D τεχνολογίας, γι’ αυτό και ο δημιουργός του χρειάστηκε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να το ολοκληρώσει. Από την άλλη, η “Τιτανομαχία” γυρίστηκε εξαρχής με τη χρήση της δισδιάστατης τεχνολογίας και στη συνέχεια, λόγω της αυξημένης ζήτησης, μετατράπηκε σε 3D. Όσοι παρακολούθησαν και τις δύο ταινίες μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τι ακριβώς συνεπάγεται αυτή η διαφορά.

Ο ίδιος μάλιστα ο James Cameron σε δηλώσεις που έκανε πριν ακόμα προβληθεί η Τιτανομαχία στις κινηματογραφικές αίθουσες, τάχθηκε κατά της συγκεκριμένης πρακτικής των στούντιο. Δήλωσε δε ότι «αυτές οι αποφάσεις (αν μια ταινία θα βγει σε 3D ή όχι) θα πρέπει να παίρνονται από τους κινηματογραφιστές και όχι από τα στούντιο, γιατί το στούντιο θα είναι πάντα πρόθυμο να θυσιάσει την ποιότητα προκειμένου να έχει χαμηλότερο κόστος». Με λίγα λόγια, ο Cameron θεωρεί ότι η φρενίτιδα που έχει πιάσει το Χόλιγουντ με το 3D θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει, καθώς η λανθασμένη χρήση της συγκεκριμένης δυνατότητας μπορεί μελλοντικά να λειτουργήσει ανασταλτικά και να απομακρύνει ακόμα πιο πολύ τον κόσμο από τις αίθουσες.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Cameron ξεσπάθωσε δηλώνοντας ότι υπήρξε μια εποχή όπου οι κινηματογραφιστές έπρεπε οι ίδιοι να προσεγγίζουν τα στούντιο και να ζητάνε πάση θυσία να γυρίσουν τις ταινίες τους με τη βοήθεια του 3D. Δυστυχώς τότε που έπρεπε δεν το έπραξαν και τώρα πληρώνουν τις συνέπειες. Τα στούντιο με το έτσι θέλω τους ζητάνε να μετατρέψουν σε 3D τις ταινίες τους «μέσα σε μια νύχτα» με αποτέλεσμα αυτό που βλέπουν οι θεατές να μην είναι αντάξιο των προσδοκιών τους.

Δεν είναι λίγοι και εκείνοι βέβαια που κατηγορούν τον Cameron ότι δεν πιστεύει πραγματικά τα όλα όσα λέει, καθώς ετοιμάζεται και πάλι να βγάλει στους κινηματογράφους τον Ιούνιο του 2012 την 3D εκδοχή του “Τιτανικού”, εκμεταλλευόμενος την επιτυχία του “Avatar”. Ο ίδιος απαντά πως δεν σκοπεύει να επανακυκλοφορήσει την ταινία σε 3D αν δεν είναι απόλυτα σίγουρος για την ποιότητά της. Άλλωστε, σκοπεύει να αφιερώσει πολύ χρόνο ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι στη διαμάχη ανάμεσα στους υποστηρικτές της νέας αυτής εποχής και στους υπερασπιστές του συμβατικού κινηματογράφου σε ό, τι αφορά το 3D, έρχεται να προστεθεί και άλλο ένα επίμαχο ζήτημα: κατά πόσο τα στούντιο μπορούν να αξιοποιήσουν ποιοτικά το νέο αυτό «όπλο» που έχουν στα χέρια τους. Ο Cameron πάντως συνιστά σύνεση και καλή προετοιμασία.

To συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 1.

Leave A Comment