THE WALKING DEAD

Τον περασμένο Νοέμβριο κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε 30 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η τηλεοπτική σειρά που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως το τηλεοπτικό φαινόμενο της σεζόν. Ο λόγος για τη σειρά «The Walking Dead» («Οι Ζωντανοί Νεκροί») του αμερικανικού καλωδιακού καναλιού AMC.

Το «The Walking Dead» βασίζεται στην ομώνυμη δημοφιλή σειρά κόμικς που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2003 και κυκλοφόρησε στη χώρα μας από την Jemma Press. Η πλοκή του κόμικ και της σειράς διαδραματίζεται σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο, στον οποίοι οι ελάχιστοι επιζώντες προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή πολεμώντας με τα ζόμπι που τον έχουν καταλάβει. Συγκεκριμένα, παρακολουθούμε τις προσπάθειες μιας ομάδας ανθρώπων, με αρχηγό τον αστυνομικό Rick Grimes, να βρουν κάποιο ασφαλές καταφύγιο.

Η επιτυχία που γνώρισε ο πρώτος κύκλος της σειράς είναι αποτέλεσμα πολλών και διαφορετικών παραγόντων. Ο πρώτος αφορά στην προώθηση που έγινε προτού αρχίσει ακόμα να προβάλλεται η σειρά. Προηγήθηκε, λοιπόν, μια εκτεταμένη viral καμπάνια με διάφορα βίντεο να κατακλύζουν το Διαδίκτυο και τους θαυμαστές του κόμικ να εκφράζουν με διάφορους τρόπους την ανυπομονησία τους. Επίσης, μία εβδομάδα πριν την προβολή του πρώτου επεισοδίου, ζόμπι ξεχύθηκαν στους δρόμους 26 πόλεων, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας, διαφημίζοντας τη σειρά και αυξάνοντας τις προσδοκίες των θεατών.

Το αποτέλεσμα όμως δεν είναι μόνο προϊόν πετυχημένου μάρκετινγκ ούτε και βασίζεται αποκλειστικά στο γεγονός της ύπαρξης μιας ήδη πετυχημένης σειράς κόμικς. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που παράγοντες σαν κι αυτούς μπορεί να λειτουργήσουν ανασταλτικά σε περιπτώσεις που το προϊόν δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες του κοινού. Ευτυχώς, στην περίπτωση του «The Walking Dead» τα ισχυρά ονόματα που κρύβονται πίσω από την παραγωγή κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Παραγωγός είναι ο Robert Kirkman, που υπογράφει και το ομώνυμο κόμικ, ενώ συγγραφέας και σκηνοθέτης είναι ο τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ Frank Darabont («Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ», «Το Πράσινο Μίλι»).

Με τον πρώτο κύκλο να έχει ήδη ολοκληρωθεί, οι φαν της σειράς ανυπομονούν πλέον για την έναρξη του επόμενου. Οι παραγωγοί υπόσχονται ότι θα συνεχίσουν να βασίζονται στην ιστορία του κόμικ, όπως έκαναν και καθόλη τη διάρκεια του πρώτου κύκλου, μια πρακτική που, όπως διαπίστωσαν, συγκέντρωσε πολύ θετικές κριτικές.

Αν περιμένετε μια ακόμα σειρά με βασικό στοιχείο τον τρόμο και τις αποτρόπαιες σκηνές βίας. πιθανώς να απογοητευτείτε. Βασικά χαρακτηριστικά του «The Walking Dead» είναι ο αργός ρυθμός και ο ρεαλισμός που αναδύεται μέσα από τις σκληρές εικόνες, σε μια προσπάθεια να επικεντρωθεί το βλέμμα του θεατή όχι στα ζόμπι αλλά στους ανθρώπους που προσπαθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες να επιβιώσουν. Μάλιστα, αρκετά συχνά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα τέρατα που τους καταδιώκουν, πρέπει να κάνουν κάτι που αποδεικνύεται ακόμα πιο δύσκολο: να κοιτάξουν μέσα τους…

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 37.

Leave A Comment