ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ BURTON

O Tim Burton αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση σκηνοθέτη. Από τα πρώτα βήματα της καριέρας του έχει συνδέσει το όνομά του με το χώρο του Φανταστικού και συνεχίζει να ακολουθεί με ευλάβεια την ίδια «σκοτεινή» πορεία. Ποιός δεν έχει δει δεκάδες φορές στην τηλεόραση τις πρώτες σκηνοθετικές του προσπάθειες, όπως τον “Σκαθαροζούμη” ή τον “Ψαλιδοχέρη”; Πόσοι από εμάς δεν επισκεπτόμαστε κάθε τόσο τις κινηματογραφικές αίθουσες για να απολαύσουμε την καινούρια του ταινία;

Αντισυμβατικός και ιδιόρρυθμος ως προσωπικότητα, αλλά και σαν σκηνοθέτης, o Burton καταφέρνει σχεδόν πάντα να τρυπώνει με έναν μαγικό τρόπο μέσα στο σύστημα του Χόλιγουντ, επιτυγχάνοντας αυτό που έχει στο μυαλό του.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα στο Διαδίκτυο, μιας και κάθε τόσο δημοσιεύονται καινούρια άρθρα και ειδήσεις που αφορούν στις επόμενες κινήσεις του. Οι ταινίες με τις οποίες έχει συνδεθεί τον τελευταίο καιρό το όνομά του είναι πάρα πολλές: από το ριμέικ της “Οικογένειας Άνταμς” μέχρι την “Ωραία Κοιμωμένη”, την κινηματογραφική προσαρμογή του επιτραπέζιου παιχνιδιού “Monsterpocalypse” αλλά και τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του “Dark Shadows”, της παλιάς αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς φαντασίας, που, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι και το σχέδιο που έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί. Τα γυρίσματα της νέας ταινίας αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Απρίλιο.

Τι είναι άραγε όμως αυτό που κάνει τον Burton να ξεχωρίζει ανάμεσα σε τόσους άλλους σκηνοθέτες του Φανταστικού; Σκεφτείτε μάλιστα ότι στο εξωτερικό έχουν υιοθετήσει το επίθετό του σε μια προσπάθεια υποδήλωσης του ιδιαίτερου στιλ του! Σε προηγούμενη στήλη κάναμε λόγο για τους παιδικούς μας ήρωες και τα συναισθήματα που μας προκαλούσαν και εξακολουθούν να μας προκαλούν. Μάλλον κάπου εκεί κρύβεται και ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του. Ο σκοτεινός κόσμος που πλάθει στις περισσότερες από τις ταινίες του περιλαμβάνει αυτήν την οικεία και αγαπημένη αίσθηση όλων όσων μας φόβιζαν όταν ήμασταν παιδιά.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην Fantasy Gate.

Leave A Comment