ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ GILLIAN FLYNN

«Εγώ την κακία την έχω μέσα μου, υπάρχει, το νιώθω. Ξεκοίλιασέ με και δεν αποκλείεται να γλιστρήσει έξω σαν ζωντανό όργανο, σαρκώδες και μαυριδερό, να πέσει χάμω να το πατήσεις να το λιώσεις». Με αυτά τα σκληρά λόγια ξεκινά το δεύτερο ψυχολογικό θρίλερ της Αμερικανίδας συγγραφέως Τζίλιαν Φλιν, «Σκοτεινός τόπος», που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς.gillian-flynn-bundle

Με μόλις τρία βιβλία στο ενεργητικό της, η Φλιν κατάφερε να καθιερωθεί στο λογοτεχνικό σκηνικό και να θεωρείται μία από τις ανερχόμενες παρουσίες στο χώρο των αστυνομικών θρίλερ, αποκτώντας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα φανατικούς αναγνώστες. Η γλώσσα της χαρακτηρίζεται από μια απίστευτη βαναυσότητα και κυνισμό που σε κάνει πολλές φορές να θέλεις να κλείσεις το βιβλίο και να αφήσεις όλες αυτές τις σκληρές εικόνες που δημιουργεί πίσω σου. Και όμως, την ίδια στιγμή γνωρίζεις ότι κάτι τέτοιο είναι τελείως αδύνατο, αφού πρέπει να φτάσεις στη λύση του μυστηρίου… Πρέπει να μάθεις τι είναι αυτό που τυραννά τις ηρωίδες των βιβλίων της, αναμένοντας ότι έτσι θα βρεις ίσως και εσύ τη λύτρωση. Μάταια όμως, γιατί ο κόσμος της Φλιν δεν είναι φτιαγμένος από ροδοπέταλα κι αυτό σου το έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή.

pg-6-flynn
Οι πρωταγωνιστές των βιβλίων της είναι πάντα γυναίκες, γυναίκες που φέρουν ψυχικά τραύματα, που έχουν γνωρίσει την απύθμενη κακία των ανθρώπων και που έχουν μάθει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να ζουν με αυτή και να επιβιώνουν. Γυναίκες με σκοτεινό, πάντα, παρελθόν που δεν φοβούνται να αναζητήσουν την αλήθεια για τον εαυτό τους και τους γύρω τους με οποιοδήποτε κόστος. Η αναζήτηση της αλήθειας τις φέρνει αντιμέτωπες με ακραίες καταστάσεις, μακάβρια περιστατικά και ατυχείς συμπτώσεις, που μπερδεύουν ακόμα πιο πολύ το κουβάρι της υπόθεσης και βυθίζουν τον αναγνώστη σε όλο και πιο σκοτεινές και αρρωστημένες καταστάσεις.

Η Τζίλιαν Φλιν ήταν επί χρόνια τηλεκριτικός στο αμερικανικό περιοδικό «Entertainment Weekly», μέχρι που αποφάσισε να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη συγγραφή. Σήμερα ζει στο Σικάγο μαζί με τον άνδρα της, τον οποίο θεωρεί πολύ θαρραλέο, αφού ακόμα συνεχίζει να κοιμάται μαζί της τα βράδια με κλειστό το φως! Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν εκδοθεί σε περισσότερες από 25 χώρες. Το τελευταίο της μυθιστόρημα, «Το κορίτσι που εξαφανίστηκε», αναμένεται πολύ σύντομα να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη σε σενάριο της ίδιας της Φλιν και σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ («Se7en», «Fight Club»). Την ίδια τύχη όμως φαίνεται ότι θα έχουν και τα δύο προηγούμενα βιβλία της, «Αιχμηρά Αντικείμενα» και «Σκοτεινός τόπος». Στη χώρα μας και τα τρία βιβλία της κυκλοφορούν μεταφρασμένα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 149.

Leave A Comment