ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ POE

Η οικονομική κρίση έφτασε, όπως φαίνεται, και στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Στην προσπάθειά του να καλύψει το τεράστιο έλλειμμα των ταμείων του, ύψους 121 εκατομμυρίων δολαρίων, ο δήμος της πόλης ανακοίνωσε ότι ένα από τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος θα είναι και η άρση της χρηματοδότησης του Σπιτιού-Μουσείου του Έντγκαρ Άλλαν Πόε.

Ο έφορος του μουσείου, Τζεφ Τζερόμ, και οι Αρχές της πόλης δήλωσαν ότι το μουσείο θα πρέπει μέχρι τα μισά του επόμενου χρόνου να βρει κάποιον άλλο τρόπο χρηματοδότησης, αλλιώς πρόκειται να υπάρξουν σοβαρές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά του. Μια εναλλακτική που προτάθηκε είναι να αναζητηθούν νέοι χρηματοδότες μέσω δημοπρασίας. Μέχρι στιγμής, όπως ανακοινώθηκε από τη δημοτική αρχή, υπάρχουν τέσσερις ιδιώτες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αναλάβουν τα σχέδια της νέας χρηματοδότησης του μουσείου.

Ο δήμος ανέλαβε τη στήριξη του μουσείου από το 1979 και έκτοτε κάθε χρόνο έφταναν στα ταμεία γύρω στα 80.000 δολάρια, τα οποία και κάλυπταν τα έξοδα για το μισθό του εφόρου, ο οποίος είναι και ο μόνος υπάλληλος του χώρου, το σύστημα ασφαλείας και τις απαραίτητες τεχνικές εργασίες και προμήθειες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι θαυμαστές του συγγραφέα δυσαρεστήθηκαν μόλις έμαθαν για την απόφαση του Δήμου της Βαλτιμόρης, αλλά και τις δύσκολες στιγμές που περνάει το μουσείο, στο οποίο κάποτε έζησε ο ίδιος ο Πόε. Για την ακρίβεια, κατοικούσε εκεί στο διάστημα 1832-1835 μαζί με τη θεία, τις ξαδέρφες και τη γιαγιά του προτού ακόμα γίνει γνωστός για τις «μακάβριες» ιστορίες του. Έκτοτε δεν έζησε ξανά στη Βαλτιμόρη, ωστόσο η σύνδεσή του με την πόλη παρέμεινε ιδιαίτερη, δεδομένου ότι εκεί πέθανε και τάφηκε.

Να αναφέρουμε ότι ο θάνατός του σε ηλικία μόλις 40 χρονών αποτελεί μέχρι και σήμερα μυστήριο. Κατά καιρούς, έχει αποδοθεί σε διάφορες αιτίες ή σε συνδυασμούς αυτών, όπως το αλκοόλ, η λύσσα, η χολέρα, μια καρδιακή προσβολή, εγκεφαλική συμφόρηση, αυτοκτονία, ακόμα και σε μια ιδιαίτερα περίεργη πρακτική, γνωστή ως «κούπινγκ». Ανήμερα των αμερικανικών εκλογών διάφορες συμμορίες απήγαν άτυχους πολίτες και τους εξανάγκαζαν με τη βία ή μεθώντας τους να ψηφίζουν πολλές φορές τον ίδιο υποψήφιο. Προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να μη γίνονται αντιληπτοί από τις Αρχές, τους εξανάγκαζαν να μεταμφιέζονται. Αν κάποιος αρνείτο να συμμετάσχει, τον σκότωναν ώστε να μη μπορέσει να αποκαλύψει τις πρακτικές της σπείρας.

Αν συνδυάσει κανείς όλα τα στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι είναι πολύ πιθανόν ο Πόε να έπεσε θύμα της πρακτικής «κούπινγκ». Στις 3 Οκτωβρίου 1849, ο συγγραφέας βρέθηκε σε παραληρηματική κατάσταση στους δρόμους της Βαλτιμόρης. Ο άνθρωπος που τον βρήκε τον μετέφερε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου και πέθανε τέσσερις μέρες αργότερα. Δυστυχώς, δεν κατάφερε ποτέ να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη, αλλά και γιατί βρέθηκε να φοράει τα ρούχα κάποιου άλλου. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η μέρα κατά την οποία βρέθηκε ο Πόε σε ημιθανή κατάσταση ήταν ημέρα εκλογών, κάνουν αρκετούς να προβάλλουν τη συγκεκριμένη εκδοχή ως την πιθανότερη αιτία που τον οδήγησε στο θάνατο…

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 27.

Leave A Comment