ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Η εποχή που οι κάτοικοι του δυτικού κόσμου φορούν τα γιορτινά τους, στολίζουν τα σπίτια και τους δρόμους, χαρίζουν δώρα και απολαμβάνουν τη συντροφιά αγαπημένων προσώπων. Σαν κάτι να λείπει όμως από όλο αυτό το σκηνικό: οι χριστουγεννιάτικες ταινίες! Μικροί και μεγάλοι, αφιερώνουμε αρκετές ώρες μπροστά στην τηλεόρασή μας, παρακολουθώντας τις αγαπημένες μας κινηματογραφικές παραγωγές ξανά και ξανά. Ας αφεθούμε στη μαγεία ορισμένων χαρακτηριστικών χριστουγεννιάτικων ταινιών.

Μια από τις πιο κλασικές αναγνώσεις είναι η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Τσαρλς Ντίκενς, η οποία έχει μεταφερθεί αρκετές φορές στον κινηματογράφο σε διάφορες εκδοχές. Μια από τις περισσότερο δημοφιλείς είναι η ταινία με πρωταγωνιστές τα συμπαθητικά Μάπετς. Στο ρόλο του τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ βρίσκουμε τον Μάικλ Κέιν, ο οποίος την παραμονή των Χριστουγέννων δέχεται μια απροσδόκητη επίσκεψη από τον… βάτραχο Κέρμιτ. Ιδανική για όλες τις ηλικίες, η ταινία καταφέρνει με το ιδιαίτερο χιούμορ που χαρακτηρίζει τους ήρωες του Μάπετ Σόου να μεταδώσει το γιορτινό πνεύμα.

Χριστούγεννα όμως χωρίς τον «Χριστουγεννιάτικο Εφιάλτη», σε σκηνοθεσία Χένρι Σέλικ με την επίβλεψη και καθοδήγηση του Τιμ Μπέρτον, δεν νοούνται. Η ταινία, που είναι γυρισμένη με τη μέθοδο stop-motion, με πραγματικές δηλαδή μαριονέτες που κινούνται ελάχιστα σε κάθε καρέ παράγοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα, αποτελεί ένα αγαπημένο χριστουγεννιάτικο θέαμα για χιλιάδες συνανθρώπους μας εδώ και πολλά χρόνια. Η ιστορία πραγματεύεται τις απέλπιδες προσπάθειες του κεντρικού ήρωα, Τζακ Σκέλιγκτον, να ενώσει το Χάλοουιν με τα Χριστούγεννα: μια απόπειρα που θα αποδειχτεί όμως «εφιαλτική». Ο «Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης» αποτέλεσε την προσπάθεια του Μπέρτον να αφηγηθεί την ιστορία του Γκριντς που έκλεψε τα Χριστούγεννα μέσα από μια διαφορετική ματιά. Η ιστορία του Γκριντς μάλλον είναι γνωστή στους νεότερους θεατές λόγω της παραγωγής του 2000, με πρωταγωνιστή τον Τζιμ Κάρει. Ωστόσο, η κινηματογραφική παρουσία του παράξενου αυτού πλάσματος είναι ακόμα πιο παλιά, καθώς πρωτοεμφανίστηκε το 1966 σε ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney.

Μια ακόμα animation κινηματογραφική παραγωγή, η οποία προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2004, προστέθηκε αμέσως στη λίστα με τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες. Αυτή δεν είναι άλλη από το «Polar Express». Η ιστορία μας αφηγείται τις περιπέτειες ενός μικρού αγοριού που έπαψε να πιστεύει στη μαγεία των Χριστουγέννων, όμως την ανακαλύπτει εκ νέου μέσα από ένα περιπετειώδες ταξίδι στον Βόρειο Πόλο. Αν και το θέμα εξ αρχής φαίνεται τετριμμένο, η ταινία κατορθώνει μέσα από τα εξαιρετικά γραφικά και τη γενικότερη αριστοτεχνική προσέγγιση των δημιουργών της να μαγέψει έως και τον πιο προκατειλημμένο θεατή.

Τα Χριστούγεννα δεν είναι παρά μια ευκαιρία να αναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας. Μας ωθούν στο να αναλογιστούμε τι είναι αυτό που πραγματικά μετρά στη ζωή μας και μας προτρέπουν να αφήσουμε για λίγο την καθημερινότητα στην άκρη. Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, έχουμε ανάγκη από αυτή τη φυγή στο φανταστικό. Συγκεντρώστε, λοιπόν, γύρω σας τα αγαπημένα σας πρόσωπα, επιλέξτε τις αγαπημένες σας γιορτινές ταινίες και προσπαθήστε να ανακαλύψετε και εσείς τη χαμένη μαγεία των Χριστουγέννων, όπως οι αγαπημένοι μας κινηματογραφικοί ήρωες.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 60.

Leave A Comment