ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΝΟΛΑΝ

Πριν από λίγο καιρό ήρθε και στη χώρα μας η πολυαναμενόμενη ταινία του Christopher Nolan, “Inception”. Οι λάτρεις του Batman γνώρισαν και λάτρεψαν τον Nolan από τις δύο τελευταίες ταινίες του Σκοτεινού Ιππότη.

Για πολλούς όμως η τελευταία του ταινία, αν και φέρει τον τίτλο του blockbuster, θεωρείται μια γροθιά στο σύστημα των εύπεπτων συχνά ταινιών που φέρουν τον συγκεκριμένο τίτλο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρομοιάζουν το “Inception” με την πρώτη ταινία της τριλογίας του “The Matrix” τόσο για τις φαινομενικές ομοιότητες που έχουν οι δύο ταινίες όσο και για την επανάσταση που έφεραν στις κινηματογραφικές αίθουσες. Με το “Inception” ο Christopher Nolan ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχυ, σε σημείο που να αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να τρέχει μέσα στο μυαλό αυτού του ανθρώπου αλλά και τι άλλο περισσότερο μπορεί να κάνει.

Αναμφισβήτητα, ένα μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας της ταινίας στηρίζεται στην ευφυΐα του δημιουργού Nolan, ο οποίος πέρα από τα χρέη σκηνοθέτη που είχε στην ταινία ήταν και εκείνος που έγραψε το σενάριο. Ένα σενάριο που γεννήθηκε από μια ιδέα την οποία δούλευε τουλάχιστον δέκα χρόνια προτού βρει την ευκαιρία να την υλοποιήσει στη μεγάλη οθόνη. Και φαίνεται ότι τα σκέφτηκε όλα πολύ καλά και ψύχραιμα. Εκμεταλλεύτηκε την επιτυχία του “Batman: O Σκοτεινός Ιππότης” για να κάνει ακριβώς αυτό που ήθελε. Και όπως ήταν φυσικό, όλες οι πόρτες άνοιξαν διάπλατα μπροστά του και τον αφήσαν να ρυθμίσει εκείνος τους κανόνες του παιχνιδιού.

Ποιες είναι όμως οι επόμενες κινήσεις του δημοφιλέστερου σκηνοθέτη και σεναριογράφου που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Hollywood και τι αναμένουμε; Για όσους αναρωτιούνται εάν ο Nolan διατίθεται να εγκαταλείψει τον Batman τα νέα είναι ευχάριστα. Μπορεί να ανέβαλε την παραγωγή της τρίτης ταινίας και να επέλεξε να δημιουργήσει το “Inception”, δεν εγκατέλειψε ωστόσο τον Σκοτεινό Ιππότη. Αντιθέτως, ήδη ετοιμάζει μαζί με τον αδερφό του και τον David Goyer, σεναριογράφο του πρόωρα κομμένου “FlashForward”, το σενάριο της τρίτης ταινίας, η οποία σύμφωνα με τις προθέσεις του θα είναι και η τελευταία.

Παράλληλα, η Warner Bros ενθουσιασμένη με τον τρόπο που αναβάθμισε τον κινηματογραφικό μύθο του Batman, ο οποίος είχε καταρρακωθεί από τις άνευ έμπνευσης προσπάθειες του Joel Schumacher, και απογοητευμένη από το “Superman Returns” του Brian Singer, προσέγγισε τον Nolan και του ζήτησε να επιβλέψει την καινούρια ταινία του Superman, μια πρόταση που, όπως όλα δείχνουν, αποδέχτηκε. Μέχρι στιγμής οι φήμες τον θέλουν να εκτελεί χρέη συμβούλου στην καινούρια ταινία του Superman ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ποιος σκηνοθέτης θα αναλάβει την ταινία. Οι θαυμαστές τόσο του υπερήρωα όσο και του ίδιου του Nolan ελπίζουν βέβαια ότι θα αναλάβει εκείνος τη σκηνοθεσία, γλιτώνοντας τον Superman από μια ακόμα μέτρια κινηματογραφική μεταφορά. Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να κάνουμε υπομονή για να δούμε πώς θα κυλήσουν τα πράγματα.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 2.

Leave A Comment