ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΕ ΤΟΝ NEIL GAIMAN

Όταν οι Βρετανοί διοργανώνουν κάτι “they think big”! Στην περίπτωση της έκθεσης “Comics Unmasked“, που φιλοξενείται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη έως τα μέσα Αυγούστου, στα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους μεταξύ άλλων ήταν η εμφάνιση του Neil Gaiman.

Για να μη τα πολυλογούμε, ο Gaiman είναι μία από τις πιο σημαντικές φιγούρες στον σύγχρονο κόσμο των κόμικς (βλέπε Sandman) και να καταφέρεις να τον αποσπάσεις από το πολυάσχολο πρόγραμμά του είναι όντως επίτευγμα. Για να φανταστείτε ένα εικοσιτετράωρο πριν την εμφάνισή του στη Βιβλιοθήκη, βρισκόταν στην Ιορδανία σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης στο δράμα των χιλιάδων Σύριων προσφύγων.

Επειδή όμως το να φέρουν στη βιβλιοθήκη τον Neil Gaiman ήταν μάλλον πολύ λίγο για τους επιμελητές της έκθεσης, είπαν να το συνδυάσουν με μια ακόμα παρουσία και έτσι κάλεσαν την Tori Amos. Το αποτέλεσμα; Δύο χαρισματικοί άνθρωποι τους οποίους συνδέει μια πολύ στενή φιλία είκοσι και χρόνων και μια απολαυστικότατη, ανθρώπινη συζήτηση γύρω από τις “μούσες” που καθοδηγούν το έργο τους, τη μυθολογία και φυσικά τον κόσμο των κόμικς.

Και όμως όταν λέω “think big” το εννοώ! Αν όλα αυτά σας φάνηκαν ήδη πολλά, για τους διοργανωτές αυτά είναι ψιλά πράγματα γιατί όταν αγαπάς κάτι το μοιράζεσαι με άλλους και κάνεις τα πάντα για να προσφέρεις ό,τι παραπάνω μπορείς. Έτσι μετά από αυτή την υπέροχη συζήτηση σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, ακολούθησε μια εντυπωσιακή βραδιά μέσα στη Βιβλιοθήκη η οποία περιελάμβανε ζωντανή μουσική από τον Dave McKean (στενό συνεργάτη του Neil Gaiman – είναι ο άνθρωπος που φιλοτέχνησε την Coraline και τον Sandman!), απαγγελία ποιημάτων και ιστοριών από τον ίδιο τον Gaiman και μια μίνι συναυλία από τον Marc Almond (των Soft Cell –  ξέρεις… Tainted Love) και τον Alexander Tucker. Η αλήθεια είναι ότι στη βραδιά κόμικς και μουσικής θα συμμετείχε αρχικά και η Amanda Palmer (Αμερικανίδα alternative μουσικός και καλλιτέχνης) αλλά για προσωπικούς λόγους αναγκάστηκε να ακυρώσει την εμφάνισή της.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η δωρεάν είσοδο στην έκθεση “Comics Unmasked” που ήταν ανοιχτή ως αργά για όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, η οποία συνοδεύτηκε από ένα πολύ εντυπωσιακό τουρ με θέμα τη σύνδεση Μαγείας και Κόμικς με αναφορές στους “μάγους” Alan Moore, Grant Morrison και Aleister Crowley.

Τι άλλο δηλαδή να ζητήσει κανείς; Ειλικρινά δεν θα μπορούσα να σκεφτώ κάτι άλλο. Ήταν πραγματικά μια μαγευτική βραδιά στη Βιβλιοθήκη! Ποιος είπε ότι οι βιβλιοθήκες είναι βαρετά μέρη, σκονισμένα και σκοτεινά; Μια επίσκεψη στη Βρετανική Βιβλιοθήκη σίγουρα θα τον κάνει να αλλάξει γνώμη…

Leave A Comment