STAR TREK: ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

Η απόφαση του Τζέι Τζέι Έιμπραμς το 2009 να ασχοληθεί με το «Star Trek» έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά της επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως, παρά τις αρχικές αμφιβολίες που διατυπώθηκαν για το συγκεκριμένο εγχείρημα, ο Έιμπραμς κέρδισε το στοίχημα, καταφέρνοντας να αναζωογονήσει σε σημαντικό βαθμό ένα προϊόν που είχε ήδη αρχίσει να δείχνει σημάδια κόπωσης.

Η επιλογή του να επιστρέψει στην αρχή του μύθου, επαναπροσδιορίζοντας όσα πρεσβεύει η δημοφιλής σειρά φαντασίας, αποδείχτηκε σωτήρια αφού κατάφερε να προσελκύσει νέο κοινό, αμύητο μέχρι πρότινος στις γαλαξιακές περιπέτειες του κυβερνήτη Τζέιμς Κερκ (Κρις Πάιν) και του πληρώματος του θρυλικού αστρόπλοιου «Enterprise», ενώ ταυτόχρονα ικανοποίησε σε σημαντικό βαθμό και τους trekkies (τους φανατικούς θαυμαστές της σειράς).

Benedict-Cumberbatch-Star-Trek-Into-Darkness-PosterΣτα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, το «Star Trek» του Έιμπραμς επέστρεψε στις αίθουσες παρασέρνοντάς μας σε ένα σκοτεινό ταξίδι, όπως μαρτυρά και ο τίτλος «Star Trek into Darkness». Κι ενώ η πρώτη ταινία οικοδομήθηκε γύρω από την ιδέα «η ισχύς εν τη ενώσει», παρουσιάζοντας τη συγκρότηση του διάσημου στόλου του «Enterprise», η δεύτερη ταινία κινείται γύρω από τον άξονα του «διαίρει και βασίλευε», επιλογή που κρίνεται άκρως απαραίτητη για την αντιμετώπιση ενός διεθνούς τρομοκράτη του 23ου αιώνα που ακούει στο όνομα Τζον Χάμιλτον. Το ρόλο του κακού ανέλαβε ο Βρετανός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, ο οποίος έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση στη Μεγάλη Βρετανία –και όχι μόνο– για την εμβληματική του συμμετοχή στην παραγωγή του BBC «Sherlock», όπου υποδύεται μια μοντέρνα εκδοχή του Σέρλοκ Χολμς.

Η ταινία διαθέτει όλα τα στοιχεία που αναμένει κανείς από μια ανάλογη χολιγουντιανή υπερπαραγωγή. Οι σκηνές δράσης κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, οι ανατροπές είναι αρκετές και συμβαίνουν σε καίρια σημεία, ενώ η χημεία ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, ιδιαίτερα η σχέση ανάμεσα στον κυβερνήτη Κερκ (Κρις Πάικ) και το δεξί του χέρι, τον μισό γήινο μισό εξωγήινο Σποκ (Ζάκαρι Κίντο), προσφέρει πολλές στιγμές συγκίνησης αλλά και γέλιου. Η νέα ταινία γυρίστηκε με κάμερες IMAX, μια τεχνική για την οποία ο Έιμπραμς συμβουλεύτηκε τον Κρίστοφερ Νόλαν, ο οποίος την είχε ήδη αξιοποιήσει στην τελευταία κινηματογραφική παραγωγή του «Σκοτεινού Ιππότη».

Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον έχουν και τα μελλοντικά σχέδια του σκηνοθέτη αφού έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα αναλάβει τη σκηνοθεσία της έβδομης ταινίας του αντίπαλου δέους του «Star Trek», που δεν είναι άλλο από το «Star Wars»!

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 133.

Leave A Comment