PROMETHEUS: ΤΟ ΝΕΟ ALIEN

Ο αρχαιοελληνικός μύθος του Προμηθέα αποτελεί διαχρονικά πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες. Κατά καιρούς, λοιπόν, έχουμε δει διάφορα βιβλία, ταινίες και σειρές να αντλούν τη θεματολογία τους από τα ερωτήματα και τις σκέψεις που γεννά ο συγκεκριμένος μύθος αναφορικά με την εξέλιξη των ανθρώπων, τα επιτρέπομενα όρια και τις επιπτώσεις όταν τα ξεπερνούμε. Από τον ίδιο μύθο επηρεάστηκαν, όπως φαίνεται, ο Ridley Scott και οι σεναριογράφοι της καινούριας του ταινίας, που θα φέρει τον τίτλο «Προμηθέας» («Prometheus»).

Η ταινία, που αρχικά αναμενόταν να επικεντρωθεί στην παρουσίαση της ιστορίας πριν τα γεγονότα της κλασικής ταινίας «Alien» του 1979, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ίδιψν των παραγωγών της στη διάρκεια της παραγωγής της φέρεται να πήρε μια διαφορετική τροπή που την απομάκρυνε από την αρχική πρόθεση. Εξακολουθεί βέβαια να αποτελεί μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που βασίζεται στο κλασικό Alien», χωρίς όμως να δεσμεύεται αυστηρά από την ιστορία και τους χαρακτήρες που γνωρίσαμε για πρώτη φορά το 1979. Συγκεκριμένα, ο σεναριογράφος Damon Lindelof τόνισε ότι πρόθεσή τους είναι να δώσουν μέσα από το σενάριο του Alien» την αίσθηση στο θεατή ότι βλέπει κάτι τελείως «ξένο» να αναπτύσσεται μέσα στο ήδη γνώριμο σύμπαν της κλασικής ταινίας, τονίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο περαιτέρω την εξωγήινη αίσθηση του αρχικού σεναρίου.

Το φιλμ αποτελεί την πρώτη απόπειρα του Ridley Scott να σκηνοθετήσει μια ταινία επιστημονικής φαντασίας έπειτα από 25 ολόκληρα χρόνια, γεγονός που καθιστά το κινηματογραφικό αυτό γεγονός ακόμα πιο σημαντικό, αυξάνοντας κατά πολύ τις προσδοκίες αλλά και την ανυπομονήσια του κοινού.

Προς το παρόν, οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει είναι ελάχιστες καθώς οι παραγωγοί της ταινίας προσπαθούν να διαφυλάξουν όσο περισσότερο μπορούν τις προθέσεις των δημιουργών. Από τα ελάχιστα που γνωρίζουμε είναι ότι το θέμα της ταινίας θα αφορά σε μια ομάδα επιστημόνων και εξερευνητών που ταξιδεύοντας στο αχανές Διάστημα θα προσπαθήσουν να βρουν απαντήσεις στα βαθύτερα ερωτήματα της ανθρωπότητας, δοκιμάζοντας διαρκώς τα σωματικά και ψυχικά τους όρια. Το όνομα της ταινίας, δε, πέρα από τις φιλοσοφικές προεκτάσεις που έχει, αναφέρεται στο όνομα του διαστημόπλοιου που μεταφέρει τους επιστήμονες στο Διάστημα.

Ένας εκ των δύο σεναριογράφων της ταινίας είναι ο Damon Lindelof, γνωστός στους φαν του «Lost» για τα πολυάριθμα σενάρια που έγραψε, για τη γενικότερη συμβολή του στη δημοφιλή σειρά, αλλά και για τα χρέη παραγωγού που διετέλεσε στις ταινίες «Cowboys and Aliens» (2011) και «Star Trek» (2009). Το διάσημο καστ ηθοποιών (Charlize Theron, Michael Fassbender, Guy Pearce) και ιδιαίτερα η σκηνοθετική ματιά του ανθρώπου που βοήθησε στο να διαμορφωθεί το συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος είναι αρκετά για να κάνουν αρκετούς να ανυπομονούν να δουν το όραμα του Ridley Scott να παίρνει σάρκα και οστά στην κινηματογραφική οθόνη. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την ταινία να κυκλοφορεί μέσα στο καλοκαίρι του 2012, χωρίς αυτό να είναι ακόμα σίγουρο. Μέχρι στιγμής, η ταινία βρίσκεται στο στάδιο της τελικής προετοιμασίας, μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 49.

Leave A Comment