ΠΟΣΟ ΣΟΥΠΕΡ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ SUPERMAN;

Όταν αποφάσισε να σκηνοθετήσει τις περιπέτειες του Σούπερμαν, ο Ζακ Σνάιντερ ανέλαβε ομολογουμένως ένα πολύ δύσκολο έργο: την κινηματογραφική αναγέννηση του πιο εμβληματικού ισως υπερήρωα. Μετά την απογοητευτική ταινία «Superman Returns» του 2006, θεωρήθηκε επιβεβλημένος ένας επαναπροσδιορισμός και μια εκ νέου κατάδυση στις καταβολές του μύθου του.

Για τις ανάγκες της νέας ταινίας επιλέχθηκε ένα αξιόλογο καστ ηθοποιών. Ο ρόλος του Σούπερμαν δόθηκε στον 30χρονο Βρετανό ηθοποιό Χένρι Κάβιλ, που έγινε ευρύτερα γνωστός από τη συμμετοχή του στη σειρά εποχής του BBC «The Tudors», μια επιλογή που υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό οι φαν του σούπερ ήρωα. Την ατρόμητη Λόις Λέιν επιλέχθηκε να ενσαρκώσει η πολύ καλή νεαρή ηθοποιός Έιμι Άνταμς («The Master»), τον Τζορ-Ελ, το βιολογικό πατέρα του Σούπερμαν, υποδύθηκε ο Ράσελ Κρόου και το ρόλο του Τζόναθαν Κεντ, γήινου πατέρα του ήρωα, ανέλαβε ο Κέβιν Κόστνερ.

Και κάπου εδώ τελειωνούν, δυστυχώς, τα καλά σχόλια, αφού ο Σνάιντερ φαίνεται τελικά να λύγισε κάτω από το βάρος του εγχειρήματος. Βασισμένο σε ένα υποτυπώδες σενάριο, το φιλμ δεν άφησε περιθώρια για την εμβάθυνση των χαρακτήρων, με αποτέλεσμα να μη γίνονται ιδιαίτερα αντιληπτά στο θεατή τα κίνητρα των πράξεών τους. Πολλές φορές, μάλιστα, οι εξελίξεις έδιναν την εντύπωση ότι είχαν προστεθεί μόνο ως πρόσχημα για τις ατελείωτες σκηνές δράσης και καταστροφής που θα ακολουθούσαν. Η παραγωγή, όπως και αναμενόταν, σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία.

Ωστόσο, κατάφερε να διχάσει κοινό και κριτικούς σε ό,τι αφορά τη χρήση των ειδικών εφέ και τις σεναριακές επιλογές. Κατηγορήθηκε για υπέρ του δέοντος σοβαρότητα και έλλειψη χιούμορ. Ενδεχομένως κάτι τέτοιο να μην αντιμετωπιζόταν αρνητικά, αν πραγματικά το σενάριο εμβάθυνε στην ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων.

Ο Σνάιντερ φαίνεται ότι επέλεξε να ακολουθήσει τη νόρμα πρόσφατα πετυχημένων ταινιών, όπως οι «Εκδικητές» και ο «Θορ», όπου οι σκηνές δράσης πρωταγωνιστούν εις βάρος του σεναρίου, αντί να αυτονομηθεί και να δημιουργήσει μια νέα ταινία-σφραγίδα αντάξια του Σούπερμαν που θα τοποθετούσε τον ήρωα και πάλι στην πρώτη θέση του κλαμπ των υπερηρώων. Εν ολίγοις, ο «Άνθρωπος από ατσάλι» δεν κατόρθωσε να αποτελέσει ούτε το νέο Μπάτμαν ούτε το νέο Iron Man. Και αυτό γιατί ο σκηνοθέτης της ταινίας επέλεξε να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο, προτιμώντας τον ενθουσιασμό από την ουσία.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 140.

Leave A Comment