ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΙΣΙΓΚΟΥΡΟ

Υπάρχουν κάποια μυθιστορήματα που δεν είναι κατάλληλα για να μεταφερθούν στη μεγάλη οθόνη είτε γιατί είναι υπερβολικά μεγάλα, εξαιρετικά πολύπλοκα είτε καταπιάνονται με θέματα που δεν μπορούν να μεταφερθούν αποτελεσματικά στον κινηματογράφο. Πολλοί ήταν εκείνοι που θεωρούσαν ότι ένα από αυτά ήταν και το «Μη μ’ αφήσεις ποτέ» (2005) του Καζούο Ισιγκούρο, που μεταφέρθηκε το 2010 στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Μαρκ Ρόμανεκ, με πρωταγωνιστές τους Κάρεϊ Μάλιγκαν, Άντριου Γκάρφιλντ και Κίρα Νάιτλι.

Σε έναν κινηματογράφο που κατακλύζεται από σκηνές δράσης και γρήγορες εναλλαγές της εικόνας, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναρωτήθηκαν πόσες πιθανότητες είχαν να επιβιώσουν οι απαθείς χαρακτήρες του Ισιγκούρο… Κι όμως ακριβώς σε αυτό το στοιχείο φαίνεται να στηρίχθηκε ο σκηνοθέτης, που κατάφερε να μας αφηγηθεί μια ιστορία μέσα από την εντυπωσιακή φωτογραφία και τις δυνατές ερμηνείες των πρωταγωνιστών του.

Η ταινία, και κατ’ επέκταση το βιβλίο, διαπραγματεύεται την ιστορία τριών παιδιών, της Κάθυ, της Ρουθ και του Τόμυ, που μεγάλωσαν σε ένα ιδιόμορφο οικοτροφείο σε μια περιοχή της νοτιοανατολικής Αγγλίας. Προστατευμένοι σε σημαντικό βαθμό από τον έξω κόσμο, οι ήρωες του Ισιγκούρο μεγάλωσαν με την πεποίθηση ότι ήταν ξεχωριστοί, χωρίς όμως να γνωρίζουν ακριβώς το λόγο. Η ιστορία παρουσιάζεται στο θεατή μέσα από τα μάτια της 31χρονης Κάθυ, η οποία προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τα κομμάτια του παζλ ώστε να δώσει κάποιες τελικές απαντήσεις και να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τους φίλους της.

Το να αποκαλύψει κανείς ακριβώς το θέμα του βιβλίου ή της ταινίας θα ήταν σαν να αφαιρεί από το θεατή το πιο σημαντικό κομμάτι όλης της εμπειρίας, γι’ αυτό και συνειδητά δεν θα αναφέρω περισσότερες λεπτομέρειες. Η ταινία είναι ατμοσφαιρική, σκοτεινή και λέει πολύ περισσότερα πράγματα απ’ όσα συζητάνε μεταξύ τους οι τρεις πρωταγωνιστές. Οι τρεις νεαροί ηθοποιοί, που υποδύονται τους κεντρικούς χαρακτήρες της ιστορίας, συνεισφέρουν με τη σειρά τους στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της ταινίας, χαρίζοντάς μας εξαιρετικές ερμηνείες.

Μπορεί, λοιπόν, το «Μη μ’ αφήσεις ποτέ» να μην είναι μια ευχάριστη ταινία που θα χαϊδέψει τα αυτιά των θεατών, θα ανταμείψει όμως αναμφισβήτητα εκείνους που επιθυμούν να δουν κάτι που θα τους προβληματίσει και θα τους δώσει αφορμή για σκέψεις και συζητήσεις με το πέρας της.

Ο Καζούο Ισιγκούρο, ο δημοφιλής συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου, γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1954 και ζει από το 1960 στο Λονδίνο. Είναι ιδιαίτερα γνωστός στους φίλους του βιβλίου για το έργο του «Τα απομεινάρια μιας μέρας» που κυκλοφόρησε το 1989 και μεταφέρθηκε επίσης στη μεγάλη οθόνη το 1993 από τον Τζέιμς Άιβορι με πρωταγωνιστές τον Άντονι Χόπκινς και την Έμα Τόμσον. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 52.

Leave A Comment