ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ

Γιατί μας ελκύουν οι “κακοί”; Μήπως θα έπρεπε να ανησυχούμε; Τι σημαίνει αυτό για την κοινωνία μας; Εύλογα ερωτήματα, αν αναλογιστεί κανείς ότι όταν διαβάζουμε μια ιστορία ή βλέπουμε μια ταινία, πολλές φορές ταυτιζόμαστε περισσότερο με τους “κακούς” παρά με τους καλούς ήρωες.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι θα εξέφραζαν έντονα την αποστροφή τους σε κάποιον πραγματικό κατά συρροή δολοφόνο ή ψυχοπαθή. Ενδεχομένως, γιατί δρώντας εκτός του φανταστικού κόσμου, η απειλή που θα ενείχε η παρουσία ενός τέτοιου ατόμου δίπλα μας θα ήταν άκρως τρομοκρατική. Όλα αυτά όμως στη σφαίρα του ρεαλισμού, γιατί σε ό,τι αφορά τον κόσμο της Φαντασίας… όλα επιτρέπονται. Οι αντιήρωες συχνά αποτελούν ιδιαίτερα πολυσύνθετες προσωπικότητες, που, σε αντίθεση με τους μονοδιάστατους “καλούς” ήρωες, παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η κάθε τους κίνηση, τα κίνητρά τους και ο τρόπος σκέψης τους βασίζονται σε ένα περίπλοκο υπόβαθρο, το οποίο εξάπτει τη φαντασία του αναγνώστη/θεατή, ενώ παράλληλα γεννάει και το θαυμασμό για την ευφυΐα τους.

Μάλιστα, συχνά γίνεται αντίληπτο ότι πίσω από το φαίνεσθαι κρύβεται ένας βασανισμένος άνθρωπος, οι συνθήκες ζωής του οποίου τον έκαναν κάποια στιγμή να επιλέξει λάθος δρόμο. Ας θυμηθούμε το χαρακτηριστικότερο ίσως αντιήρωα του κινηματογράφου της Επιστημονικής Φαντασίας, τον Darth Vader. Στις πρώτες ταινίες του “Πολέμου των Άστρων” παρουσιάζεται ως η επιτομή του κακού. Μόνο στα τελευταία επεισόδια της εξαλογίας του George Lucas διαπιστώνουμε ότι πίσω από το μοχθηρό αυτό παρουσιαστικό βρίσκεται ένας εξαιρετικά τραγικός ήρωας. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι το έπος του Lucas έχει κατεξοχήν ταυτιστεί με τον Darth Vader και πολύ λιγότερο με τον κατά τ’ άλλα συμπαθή Luke Skywalker.

Υπάρχει όμως και εκείνη η κατηγορία των ηρώων που παρότι επέλεξαν το δρόμο της αρετής, εξακολουθούν να κουβαλούν μέσα τους το σκοτάδι. Οι ήρωες αυτοί μοιάζουν να βρίσκονται σε μια ασταμάτητη εσωτερική πάλη με τις δυνάμεις του καλού και του κακού. Χαρακτηριστικότερη φιγούρα αποτελεί ο Batman. Αυτό είναι ίσως και ένα στοιχείο που τον καθιστά έναν από τους πιο δημοφιλείς ήρωες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην Fantasy Gate.

Leave A Comment