20,000 Days on Earth poster

OI 20.000 ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ NICK CAVE ΣΤΗ ΓΗ

Το φιλμ 20,000 Days On Earth είναι μία καλλιτεχνική προσπάθεια προσέγγισης της δημιουργικής περσόνας του πολυσχιδούς καλλιτέχνη Nick Cave. Μέσα από μία πολύ έξυπνη και πρωτότυπη παρουσίαση, οι σκηνοθέτες Iain Forsyth και Jane Pollard οικοδομούν το μύθο του καλλιτέχνη πάνω σε τρεις πυλώνες: τη μεταμόρφωση, τη μνήμη και τη δημιουργική έκφραση.

Με μια πολύ ιδιόμορφη εισαγωγή-καταμέτρηση των έργων και των ημερών του Nick Cave από τα παιδικά του χρόνια και περνώντας μέσα από διάφορα ενσταντανέ της καριέρας του, φτάνουμε στό “σήμερα” και στην αφήγηση της ημέρας που συμπλήρωσε 20.000 ημέρες στη Γη (άλλωστε “Our days are numbered” μας λέει και ο ίδιος κάπου προς το τέλος του φιλμ).

“It is better to act on a bad idea, than not to act at all.” Nick Cave

Προϊόν μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ; Οι δημιουργοί μας κλείνουν πονηρά το μάτι και μας αφήνουν να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα. Το αποτέλεσμα σίγουρα είναι αντάξιο του έργου του Cave ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί την απόστασή του από εμάς κι ας μας χαρίζει τόσες πολλές ματιές στον πυρήνα της δημιουργίας του. Με αυτό τον θαυμαστό τρόπο, δεν βλέπουμε ένα ακόμα ντοκιμαντέρ που στόχο έχει να εξιδανικεύσει και να προμοτάρει το έργο του καλλιτέχνη αλλά ένα αυτόνομο έργο τέχνης.

Στο ντοκιμαντέρ ο Cave μας “αποκαλύπτει” διάφορες πτυχές του δημιουργικού εαυτού του. Μιλάει για την πρώτη του σεξουαλική επαφή, για τις αναμνήσεις που έχει από τον πατέρα του, τη σχέση της θρησκείας και της ντόπας στη ζωή του (εδώ η συντακτική σύνδεση είναι ηθελημένη), τη γυναίκα του Susie, τα διάφορα “σκατολοΐδια” από το πλούσιο αρχείο του (που όμως θεωρεί άκρως σημαντικά!) και την ιδιαίτερη σχέση του με τον αγγλικό καιρό, και πιο συγκεκριμένα του παραθαλάσσιου Brighton όπου κατοικεί με την οικογένειά του.

cave_kylie

Από το φιλμ περνάνε διάφορες προσωπικότητες οι οποίες σημάδεψαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την καλλιτεχνική πορεία του Cave, όπως οι Ray Winstone, Blixa Bargeld (ναι, μιλάνε πρώτη φορά για τις ανάγκες του φιλμ μετά από 10 χρόνια αφότου έφυγε ο Blixa από τους Bad Seeds) και η γλυκιά Kylie που μιλάει για τις ανασφάλειές της και (Jesus!!) για τον Michael Hutchence. Όλα αυτά δοσμένα με τεράστιες δόσεις χιούμορ, αυτοσαρκασμού και συγκίνησης.. τόσο όσο!

“Your limitations make you the wonderful disaster you most probably are.” Nick Cave

Η ταινία που απέσπασε τον Ιανουάριο του 2014 το βραβείο Σκηνοθεσίας και Μοντάζ στην κατηγορία World Cinema Documentary από το περίοπτο φεστιβάλ ανεξάρτητων παραγωγών Sundance, συνεχίζει την τρελή πορεία της στα φεστιβάλ του κόσμου και ξεσηκώνει παντού κοινό και κριτικούς όπου κι αν προβάλλεται. Την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου είχε την επίσημη πρώτη της στη Βρετανία και συγκεκριμένα στον πολυχώρο τεχνών Barbican στο Λονδίνο. Την προβολή της ταινίας ακολούθησε συνέντευξη με τους δημιουργούς, ορισμένους συντελεστές της παραγωγής και φυσικά τον ίδιο τον Nick Cave, ο οποίος συνοδευόμενος από τον Warren Ellis στο βιολί (oh yes!!) και τον Barry Adamson στην ηλεκτρική κιθάρα, ερμήνευσε κομμάτια όπως τα “The Weeping Song”, “And No More Shall We Part”, “God is in the House”, “The Ship Song”, “Into My Arms” και “Mermaids”.

 

Να το δεις ή να μη το δεις;

Ετυμηγορία: “Ναι, είτε σου αρέσει ο Nick Cave, είτε όχι.”

Ο λόγος:  “Αυτό το φιλμ λέει πολλά.”

words-to-count

 

Για τους φίλους στην Ελλάδα, το 20,000 Days on Earth θα προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας της Αθήνας τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 22:15 στο Ideal και Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 21:30 στο Danaos 2.

Leave A Comment