Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Στο χώρο του Φανταστικού οι έννοιες του θανάτου και της ζωής βρίσκονται σε μια συνεχή πάλη. Το αποτέλεσμα είναι κάμποσες θεαματικές σκηνές που μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας. Ας θυμηθούμε μερικές από αυτές που σημάδεψαν το χώρο της φαντασίας. Προσοχή μόνο γιατί μπορεί να ακολουθούν σπόιλερ…

Στις κινηματογραφικές ταινίες του είδους έχουμε κατά καιρούς συναντήσει πληθώρα θανάτων, οι πιο θεαματικοί από τους οποίους συμβαίνουν ίσως αναπάντεχα, προκαλώντας την έκπληξη των θεατών. Πρόσφατο παράδειγμα ο ξαφνικός θάνατος του Eddard Stark στη σειρά επικής φαντασίας «Game of Thrones». Κανείς δεν περίμενε ότι ο χαρακτήρας που υποδυόταν ο Sean Bean, που όλα έδειχναν ότι θα διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη σειρά, θα μπορούσε να βρει ένα τόσο γρήγορο και άδοξο τέλος, εκτός βέβαια από όσους είχαν ήδη διαβάσει τα βιβλία του G.R.R. Martin. Την ίδια έκπληξη είχαν βιώσει αρκετοί θεατές κι όταν ο Boromir, που υποδύοταν πάλι ο ίδιος ηθοποιός, σκοτώθηκε προς το τέλος της πρώτης ταινίας του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που ούτε καν ο θάνατος δεν μπορεί να τους σταματήσει. Ήρωες όπως η Buffy και ο Dean Winchester («Supernatural») έχουν πολλές φορές βρεθεί στην απέναντι πλευρά, προς έκπληξη και απογοήτευση των τηλεθεατών, κι όμως πάντα οι ίδιοι ή οι φίλοι τους έβρισκαν τον τρόπο να τους επαναφέρουν στη ζωή.

Ποιος από εμάς όμως δεν συγκινείται όταν οι ήρωες των ταινιών και των βιβλίων θυσιάζουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τους αγαπημένους τους ή θυσιάζονται υπερασπιζόμενοι κάποια ανώτερα ιδανικά; Ποιος δεν «λύγισε» από την αυτοθυσία που επέδειξε ο Severus Snape στον «Harry Potter», ο οποίος βρήκε ξαφνικό θάνατο στα χέρια του Voldemort προκειμένου να προστατέψει τον μονάκριβο γιο της γυναίκας που αγαπούσε; Εξίσου συγκινητικός είναι και ο θάνατος του Donnie Darko, στην ομώνυμη ταινία, που δεν δίστασε να θυσιάσει τη ζωή του για να σώσει τον κόσμο.

Αν έπρεπε όμως να διαλέξουμε τον τραγικότερο θάνατο στην ιστορία της βιομηχανίας των ταινιών φαντασίας, θα επιλέγαμε δίχως δεύτερη σκέψη αυτόν του τραγικού ήρωα του «Πολέμου των Άστρων», Darth Vader, όταν ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με την κακία της Αυτοκρατορίας και αποφάσισε να περάσει στην άλλη πλευρά, βγάζοντας τη μάσκα του και αντικρύζοντας το γιο του για πρώτη και τελευταία φορά.

Αναμφισβήτητα, ο θάνατος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά χαρτιά που έχουν οι συγγραφείς ή οι σκηνοθέτες στα χέρια τους. Μια αδέξια κίνηση, μια λάθος πρόταση και ένας ολόκληρος μύθος μπορεί να στιγματιστεί για πάντα. Το ίδιο εύκολα, ένα έργο μπορεί να απογειωθεί με ένα αριστουργηματικό «τέλος», κερδίζοντας για πάντα μια θέση στις καρδιές μας.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 81.

Leave A Comment