Ο LOVECRAFT ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

Ο H.P. Lovecraft δεν θεωρείται τυχαία ως ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς της λογοτεχνίας τρόμου και φαντασίας. Το έργο του, που έχει πολλούς θαυμαστές και στη χώρα μας, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να διαβάζεται και να εμπνέει τη συγγραφή πλήθος βιβλίων, τα οποία είτε ασχολούνται με το λογοτεχνικό σκέλος του έργου αυτού είτε με το περίφημο “Νεκρονομικόν” και τη μυθολογία Κθούλου.

Όπως όλα δείχνουν, η επιρροή του μεγάλου αυτού δημιουργού του Φανταστικού δεν άφησε ανεπηρεάστο ούτε τον James Cameron, τον δημιουργό του “Avatar”, ο οποίος δήλωσε επίσημα σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι στα άμεσα σχέδιά του είναι η παραγωγή της κινηματογραφικής μεταφοράς του μυθιστορήματος “Στα βουνά της τρέλας”, το οποίο και αναμένεται να σκηνοθετήσει ο Guillermo Del Toro, δημιουργός της πετυχημένης ταινίας “Ο Λαβύρινθος του Πάνα” και των δύο κινηματογραφικών μεταφορών του ήρωα Hellboy.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο James Cameron δήλωσε ότι η συνεργασία του με τον Del Toro είναι μια επιτυχής, είναι κάτι που και οι δύο επιδίωκαν εδώ και καιρό, καθώς και ότι σκοπεύει να παρέχει πλήρη υποστήριξη στον Del Toro προκειμένου να μπορέσει να εργαστεί ανενόχλητος και να παρουσιάσει αυτό ακριβώς που έχει οραματιστεί. Ο κύριος στόχος είναι, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο τον Cameron, να γυριστεί η ταινία ακριβώς με την ίδια 3D τεχνολογία που γυρίστηκε και το Avatar, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί μια επική ταινία τρόμου.

Ο Cameron θεωρεί ότι αφενός η δημιουργική ματιά του Del Toro, ο οποίος έχει ήδη καταφέρει με τις προηγούμενες δουλειές του να αποκτήσει φανατικούς οπαδούς, και αφετέρου η ίδια η δημιουργική πένα του Lovecraft, ο οποίος κατάφερε να εξάψει τη φαντασία των αναγνωστών και να τους προκαλέσει τον τρόμο μέσα από τις ατμοσφαιρικές περιγραφές του, αποτελούν παράγοντες που εγγυώνται ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Όπως είναι φυσικό από τη στιγμή που ο Del Toro δήλωσε ότι δεν θα μπορέσει να σκηνοθετήσει τις δύο ταινίες “Χόμπιτ”, καθώς επιθυμούσε να αφιερωθεί σε άλλα σχέδια τα οποία για πολύ καιρό είχε αναγκαστεί να βάλει στην άκρη άρχισαν να διαρρέονται στα Μέσα διάφορες φήμες για τα μελλοντικά του πλάνα. Μια από αυτές αφορούσε και στη συμμετοχή του στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος “Στα βουνά της τρέλας”, η οποία τελικά επιβεβαιώθηκε τόσο από τον ίδιο τον σκηνοθέτη όσο και από τον παραγωγό του, τον James Cameron. Αυτό όμως που ακόμα δεν γνωρίζουμε είναι ποιοι ακριβώς ηθοποιοί θα απαρτίζουν το καστ της ταινίας.

Οι φήμες και σε αυτή την περίπτωση είναι αρκετές, ενώ διάφορα ονόματα φιγουράρουν ως πιθανοί πρωταγωνιστές, όπως ο Tom Cruise, ο James McAvoy (“Εξιλέωση”) και ο Ron Perlman, ο ηθοποιός που ενσαρκώνει τον κινηματογραφικό Hellboy. Μέχρι στιγμής, η μόνη συμμετοχή που έχει εν μέρει επιβεβαιωθεί είναι αυτή του Perlman, για τον οποίο μάλιστα ο σκηνοθέτης έγραψε, σε συνεργασία με τον σεναριογράφο Matthew Robbins, συγκεκριμένο ρόλο, τον οποίο θα ήθελε να ενσαρκώσει στην ταινία ο ηθοποιός εφόσον του το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του.

Αυτό που μπορούμε προς το παρόν να πούμε με σιγουριά είναι ότι οι θαυμαστές του Lovecraft περιμένουν με ανυπομονησία την ταινία, ελπίζοντας ότι η δημιουργική φαντασία του Del Toro θα καταφέρει να αναδείξει τον τρομακτικό κόσμο που φαντάστηκε ο συγγραφέας.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 4.

Leave A Comment