Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ TERRY PRATCHETT

Ο «Δισκόκοσμος» του Τέρι Πράτσετ είναι μια από τις πιο μακροσκελείς σειρές φαντασίας, μετρώντας μέχρι σήμερα 39 βιβλία. Το πρώτο από αυτά, «Το χρώμα της μαγείας» (εκδόσεις Παρά Πέντε), έχει δημοσιευτεί μόλις το 1983. Το φθινόπωρο αναμένεται επίσης να κυκλοφορήσει το 40ό βιβλίο της σειράς.

Ο «Δισκόκοσμος» είναι ένας φανταστικός κόσμος που αποτελείται, όπως φανερώνει και το όνομά του, από έναν επίπεδο δίσκο, ο οποίος περιστρέφεται πάνω στις πλάτες τεσσάρων γιγάντιων ελεφάντων, οι οποίοι με τη σειρά τους στέκονται πάνω σε μια τεράστια χελώνα που «πλέει» στο αχανές Διάστημα.

Ο Πράτσετ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο χώρο της φαντασίας, όπως μαρτυρά και η μακροβιότητα του «Δισκόκοσμου». Ιδιαίτερη δε απήχηση γνωρίζει στην πατρίδα του, τη Μεγάλη Βρετανία, με κάθε νέο του μυθιστόρημα να αποτελεί λογοτεχνικό γεγονός. Το έργο του Πράτσετ ξεχωρίζει για το μοναδικό τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας κατορθώνει να συνδυάζει την υψηλή φαντασία με το χιούμορ και την κοινωνικοπολιτική σάτιρα, καυτηριάζοντας έτσι μέσα από το φανταστικό τα κακώς κείμενα της σημερινής κοινωνίας.

Το 2007 ο Πράτσετ ανακοίνωσε πως πάσχει από Αλτσχάιμερ, μια ασθένεια που μερικά χρόνια αργότερα δεν φαίνεται να έχει αφήσει να τον καταβάλει, αφού συνεχίζει να παράγει πλούσιο λογοτεχνικό έργο. Ωστόσο, το 2011 δίχασε την κοινή γνώμη με τη συμμετοχή του στο ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο «Terry Pratchett: Choosing to Die». Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται το φλέγον ζήτημα της «επιβοηθούμενης αυτοκτονίας», μιας μορφής ευθανασίας όπου κατά απαίτηση του ασθενούς. που πάσχει συνήθως από κάποια ανίατη ή/και εκφυλιστική ασθένεια, ο γιατρός ή κάποιο άλλο πρόσωπο τον βοηθούν να τερματίσει τη ζωή του.

Ο συγγραφέας τάχθηκε υπέρ αυτής της επιλογής και δήλωσε ότι έχει ήδη αρχίσει να κινεί τις διαδικασίες για να τερματίσει τη ζωή του με αυτόν τον τρόπο, εφόσον αυτό καταστεί απαραίτητο. Μάλιστα, έχει ήδη γίνει δεκτός στην κλινική ευθανασίας Dignitas της Ελβετίας, που είναι και η μόνη χώρα στην οποία η ευθανασία επιτρέπεται από τη νομοθεσία. Σχετικά με το θέμα ο Πράτσετ δηλώνει: «Το να ξέρεις ότι μπορείς, αν χρειαστεί, να ελέγξεις το θάνατό σου σου δίνει τρομερή όρεξη -και δύναμη- για ζωή». Σε ό,τι αφορά την ερώτηση για το αν φοβάται το θάνατο, απάντησε αρνητικά, παρόλα αυτά παραδέχτηκε πως αυτό που τον τρομοκρατεί είναι ένας κακός θάνατος. Γι’ αυτό και συχνά στο έργο του ο θάνατος παρουσιάζεται ως μια συμπαθητική, κωμική φιγούρα, εικόνα που απέχει κατά πολύ από τη συνηθισμένη τρομακτική φιγούρα του θεριστή που έχουμε συνηθίσει σε άλλα έργα φαντασίας.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 132.

Leave A Comment