Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ

The-Sixth-Sense-PosterΗ ζωή μετά το θάνατο έχει κατά καιρούς απασχολήσει επιστημόνες, καλλιτέχνες και απλούς ανθρώπους που προπαθούν να εξιχνιάσουν το μέγα αυτό μυστήριο. Στο πλαίσιο αυτό προστίθενται οι διάφορες λαϊκές δοξασίες που κάνουν λόγο για εμφάνιση φαντασμάτων, για μέρη στοιχειωμένα και για νεκρούς που εμφανίζονται στους ζωντανούς και προσπαθούν να τους μεταφέρουν αλλόκοσμα μηνύματα.

Ο κινηματογράφος σαφώς και δεν θα μπορούσε να μην εκμεταλλευτεί τον πλούτο τέτοιου είδους ιστοριών. Έτσι, οι ταινίες με πνεύματα που έχουν κατά καιρούς εμφανιστεί ακολουθούν κατά παράδοση τα ανατριχιαστικά αυτά μοτίβα. Επιλέξαμε για τις ανάγκες αυτού του άρθρου να αναφερθούμε σε δύο από τις πιο αντιπροσωπευτικές παραγωγές με πνεύματα.

Πρώτος σταθμός το 1999 και η ταινία «Η έκτη αίσθηση» σε σκηνοθεσία και σενάριο Μ. Νάιτ Σιάμαλαν. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ με έντονα στοιχεία τρόμου. Το φιλμ μας διηγείται την ιστορία του Κόουλ (Χάλι Τζόελ Όσμπουρν), ενός μοναχικού αγοριού που μπορεί να επικοινωνεί με τους νεκρούς, και του δρος Μάλκολμ Κρόου (Μπρους Γούιλις), παιδοψυχολόγου που αποπειράται να βοηθήσει το παιδί να διαχειριστεί τα όσα του συμβαίνουν. Στην προσπάθεια αυτή, οι δυο τους καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές τρομακτικές καταστάσεις προτού έρθουν αντιμέτωποι με τη σοκαριστική αλήθεια… Η ταινία ξεχώρισε για τον τρόπο με τον οποίο ανέπτυσσε το θέμα της αλλά και για το εξαιρετικά ανατρεπτικό τέλος της, το οποίο θεωρήθηκε εξαιρετικά πρωτότυπο την εποχή που πρωτοπροβλήθηκε το φιλμ.

the-others-movie-posterΜια ακόμα ιδιαίτερη ταινία που αξίζει να αναφέρουμε είναι το «Οι άλλοι» του Ισπανού σκηνοθέτη Αλεχάνδρο Αμενάμπαρ, με πρωταγωνίστρια τη Νικόλ Κίντμαν. Το φιλμ κυκλοφόρησε το 2001 και κατάφερε αμέσως να κλέψει τις εντυπώσεις. Πρόκειται για την ιστορία μιας μητέρας (Νικόλ Κίντμαν) που ζει μόνη με τα δυο παιδιά της σε ένα σπίτι στην εξοχή, την εποχή που έχει τελειώσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Τα παιδιά πάσχουν από μια σπάνια ασθένεια που δεν τους επιτρέπει να εκτίθενται στο φως και έτσι μαζί με τη μητέρα τους αναγκάζονται να ζουν στο σκοτάδι. Όλα όμως θα αλλάξουν όταν στο σπίτι θα φτάσουν τρεις απρόσκλητοι… επισκέπτες. Η ταινία εντυπωσίασε με την επιβλητική της ατμόσφαιρα, με τις καθηλωτικές ερμηνείες των ηθοποιών, αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο ο σκηνοθέτης άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας.

Όπως ήταν φυσικά αναμενόμενο, οι συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο ταινίες δεν άργησαν να εμφανιστούν, δεδομένων τόσο της θεματολογίας όσο και του τρόπου με τον οποίο αποκαλύπτεται στο τέλος η αλήθεια. Γεγονός όμως είναι ότι και οι δύο παραγωγές είναι άρτια κινηματογραφημένες και πραγματεύονται με τόσο ιδιαίτερο τρόπο τον κόσμο των πνευμάτων, που κάλλιστα θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν θα έπρεπε ουσιαστικά να τίθεται καμία σύγκριση μεταξύ τους.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 124.

Leave A Comment