Ο ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Χριστούγεννα: γιορτή αγάπης, οικογενειακής θαλπωρής και χαράς… Ή μήπως όχι; Θυμάστε τον Σκρουτζ από την ταινία “Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα” του 1951, η οποία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Τσαρλς Ντίκενς; Δεν φαινόταν και τόσο ενθουσιασμένος με την όλη ατμόσφαιρα. Παρόλα αυτά φαντάζομαι ότι συμφωνείτε με το γεγονός ότι πρόκειται για μια από τις πιο αναγνωρίσιμες χριστουγεννιάτικες ιστορίες, που επηρέασαν τελικά, σε μεγάλο βαθμό, τον τρόπο με τον οποίο γιορτάζονται τα Χριστούγεννα σήμερα στον δυτικό κόσμο.

Η νουβέλα “Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα” (“A Christmas Carol”) του Άγγλου μυθιστοριογράφου Τσαρλς Ντίκενς δημοσιεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1843 (στα μέσα της βικτωριανής εποχής) στο κλίμα μιας πρόσφατης αναβίωσης της γιορτής των Χριστουγέννων εκείνα τα χρόνια. Αιτία αυτής της αναβίωσης υπήρξε η εισαγωγή στην αγγλική παράδοση του χριστουγεννιάτικου δέντρου και των χριστουγεννιάτικων ευχετήριων καρτών από τον πρίγκιπα Αλβέρτο, σύζυγο της βασίλισσας Βικτωρίας.

Επηρεασμένος αφενός από αυτό το γιορτινό πνεύμα χαράς και αγάπης, ο Ντίκενς δημιούργησε τη σκοτεινή και συνάμα αστεία ιστορία του ήρωα που όλοι γνωρίζουμε, του Εμπενίζερ Σκρουτζ. Στο έργο αποτυπώνονται με χαρακτηριστικό τρόπο τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασε ο συγγραφέας, μιας και η φτώχεια μάστιζε εκείνη την εποχή το Λονδίνο. Επηρεάστηκε επίσης και από τις ιστορίες για τα παραδοσιακά αγγλικά Χριστούγεννα του Γουόσινγκτον Άιρβινγκ.

Η κληρονομιά που άφησε στον δυτικό πολιτισμό η συγκεκριμένη νουβέλα είναι μεγαλύτερη απ’ όσο μπορείτε ενδεχομένως να φανταστείτε. Για παράδειγμα, εάν δεν είχαν γραφτεί τα “Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα” από τον Ντίκενς, ίσως σήμερα η γνωστή έκφραση “Merry Christmas” να μην αποτελούσε μια από τις δημοφιλέστερες χριστουγεννιάτικες ευχές. Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να ισχυριστούμε ότι ήταν ο Ντίκενς εκείνος που εφυήρε τη συγκεκριμένη ευχή αφού αυτή προϋπήρχε κατά πολλούς αιώνες. Ωστόσο, ήταν εκείνος που την επανέφερε στο προσκήνιο και την έκανε ξανά δημοφιλή.

Επίσης, χάρη στον Σκρουτζ εισήχθη στην αγγλική γλώσσα η λέξη scrooge, η οποία χρησιμοποιείται ως επιθετικός προσδιορισμός για να χαρακτηρίσει κάποιον ο οποίος είναι γκρινιάρης και μίζερος. Μην απορείτε, λοιπόν, γιατί οι άνθρωποι της Disney έδωσαν αυτό το όνομα στον συμπαθέστατο κατά τ’άλλα πάπιο Σκρουτζ ΜακΝτακ.

Αν θέλετε να γνωρίσετε ή να θυμηθείτε την ιστορία του Εμπενίζερ Σκρουτζ και των τριών φαντασμάτων που τον επισκέφτηκαν την Παραμονή των Χριστουγέννων, μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο που έχει μεταφραστεί αρκετές φορές στα ελληνικά και κυκλοφορεί σε διάφορες εκδόσεις ή να παρακολουθήσετε κάποια από τις κινηματογραφικές μεταφορές του. Αν είστε λάτρης των κλασικών ταινιών, προτιμήστε την έκδοση του 1951, ενώ αν αναζητάτε κάτι που να συγγενεύει με το πνεύμα της δεκαετίας του ’80, ψάξτε για το “Πάρτι Φαντασμάτων” (1988) με πρωταγωνιστή τον Μπιλ Μάρεϊ. Αν πάλι είστε οπαδός του σύγχρονου animation, προτείνουμε το “Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” του Ρόμπερτ Ζεμέκις, με πρωταγωνιστή τον Τζιμ Κάρεϊ, μια ταινία που κυκλοφόρησε πέρσι τα Χριστούγεννα.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 13.

Leave A Comment