Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ

Το «The Thing» («Η Απειλή», 1982), η ταινία-σταθμός του Τζον Κάρπεντερ, πρόκειται να αναβιώσει ακόμα μία φορά στις κινηματογραφικές οθόνες, μέσα από το ομώνυμο πρίκουελ του 2011.

Ελάχιστες ταινίες επιστημονικής φαντασίας/τρόμου έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ από τους φανατικούς του είδους όσο αυτή. Η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο του συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Τζον Κάμπελ με τίτλο «Who Goes There?», που διηγείται τις τρομακτικές περιπέτειες μιας ομάδας επιστημόνων στην Ανταρκτική όταν ανακαλύπτουν ένα σκάφος εξωγήινης προέλευσης. Στο αρχικό σενάριο γινόμαστε μάρτυρες της ύπαρξης μιας εξωγήινης μορφής ζωής που αναδύεται εφιαλτικά από τα παγωμένα έγκατα. Και φέτος, η ομώνυμη ταινία έρχεται να συμπληρώσει το μύθο της πρώτης, αποκαλύπτοντάς μας τα πρώτα σημάδια της εμφάνισης της εξωγήινης μορφής ζωής σ’ αυτήν την παγωμένη τοποθεσία της Γης.

Σύμφωνα με το σενάριο, η παλαιοντολόγος Κέιτ Λόιντ (Μέρι Ελίζαμπεθ Γουίνστεντ) ταξιδεύει στη λευκή ήπειρο για να λάβει μέρος σε μια ερευνητική αποστολή που θα αλλάξει μια για πάντα τη ζωή της. Μαζί με μια ομάδα Νορβηγών συναδέλφων της αποκαλύπτουν ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο, το οποίο διαπιστώνουν ότι φιλοξενεί μια εξωγήινη μορφή ζωής, την οποία θεωρούν νεκρή. Αδυνατούν όμως να αντιληφθούν ότι αυτό που θεωρούν νεκρό έχει απλώς μόλις ξυπνήσει. Όταν θα διαπιστώσουν το λάθος τους, θα είναι πλέον πολύ αργά.

Πρόκειται για ένα παράσιτο που μπορεί με απίστευτη ταχύτητα να πάρει οποιαδήποτε ανθρώπινη μορφή, με μοναδικό σκοπό ύπαρξής του να σπείρει το θάνατο. Ξεκινώντας να μεταδίδεται από τον ένα επιστήμονα στον άλλο, αρχίζει να σπέρνει τον πανικό ανάμεσα στην κοινότητα των επιστημόνων, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα είναι ο επόμενος ξενιστής.

Οι παραγωγοί αυτής της νέας κινηματογραφικής προσπάθειας υπόσχονται ότι παραμένει πιστή στην αρχική ιδέα και το ύφος του προκατόχου της. Επέλεξαν, ωστόσο, να μην προχωρήσουν σε ένα ακόμα ριμέικ, όπως τους είχε αρχικά ζητηθεί από το κινηματογραφικό στούντιο που τους ανέθεσε την ταινία, αφού θεώρησαν ότι θα ήταν αδύνατο να συναγωνιστούν το κλασικό έργο του Κάρπεντερ. Η νέα «Απειλή» δημιουργήθηκε περισσότερο για να αποτίσει φόρο τιμής στη δημοφιλή ταινία του 1982, αναβιώνοντας το μύθο της και κάνοντάς τη γνωστή σε νεαρότερο κοινό.

Σκηνοθέτης της νέας παραγωγής είναι ένας από τους νέους πολλά υποσχόμενους δημιουργούς ταινιών τρόμου, ο Ολλανδός Μάτις Βαν Χέινινγκεν, στενός συνεργάτης του Ζακ Σνάιντερ, ενώ το σενάριο συνυπογράφει ο Ρόναλντ Μουρ, σεναριογράφος του θρυλικού «Battlestar Galactica».

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 58.

Leave A Comment