NEIL JORDAN: ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΡΙΣΜΟΣ

Κάποιοι σκηνοθέτες έχουν εξ ολοκλήρου συνδέσει το όνομά τους με το χώρο του Φανταστικού, σε τέτοιο βαθμό που αρκετοί αδυνατούν να τους φανταστούν να καταπιάνονται με κάτι περισσότερο… ρεαλιστικό. Σκηνοθέτες όπως οι Steven Spielberg, Tim Burton, Terry Gilliam κ.α. έχουν συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη του χώρου, έχοντας αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που παρότι δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το Φανταστικό, έχουν δώσει πολύ σημαντικά δείγματα δουλειάς. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Ιρλανδός σκηνοθέτης και συγγραφέας Neil Jordan, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια ακροβατεί αριστουργηματικά στο μεταίχμιο φαντασίας και ρεαλισμού.

Το έργο του παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, δεδομένης της ικανότητάς του να καταπιάνεται με μια πλειάδα θεμάτων. Ιδιαίτερη θέση στο καλλιτεχνικό σύμπαν του σκηνοθέτη έχουν οι μη συμβατικές ερωτικές σχέσεις, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με τον ΙΡΑ και τη γενικότερη πολιτικο-κοινωνική κατάσταση στην πατρίδα του, την Ιρλανδία. Εξέχουσα θέση στο έργο του όμως έχει και ο χώρος της φαντασίας.

Η εισαγωγή του σε αυτό το κινηματογραφικό πεδίο έγινε από τη δεύτερη κιόλας ταινία του, τη «Συντροφιά των λύκων» (1984), στην οποία συνυπογράφει το σενάριο μαζί με τη διάσημη Αγγλίδα συγγραφέα Angela Carter. Πρόκειται για μια ατμοσφαιρική ταινία τρόμου η οποία μας διηγείται το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας μέσα από μια άλλη σκοτεινή οπτική.

Το 1988 σκηνοθετεί μια μαύρη κωμωδία, το «High Spirits», η πλοκή της οποίας διαδραματίζεται σε ένα ιρλανδικό κάστρο. Φαντάσματα, πνεύματα και όλων των ειδών οι κωμικοτραγικές καταστάσεις περνάνε μπροστά από τα μάτια του θεατή, δημιουργώντας μια ακόμα ταινία στο πνεύμα του «Σκαθαροζούμη» και άλλων αντίστοιχων φιλμ της ίδιας εποχής. Η ταινία αποτελεί μια μικρή εισαγωγή στην πλούσια ιρλανδική παράδοση που είναι γεμάτη από αντίστοιχους μύθους.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Jordan επιστρέφει στο χώρο της φαντασίας, σκηνοθετώντας ίσως την καλύτερή του ταινία. Πρόκειται για τη «Συνέντευξη μ’ ένα βρικόλακα» (1994) που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Anne Rice. Με τρία από τα πιο μεγάλα ονόματα εκείνης της εποχής, Tom Cruise, Brad Pitt και Antonio Banderas, με ένα σενάριο επιμελημένο από την ίδια τη συγγραφέα αλλά και την ιδιαίτερη ματιά του ίδιου του Jordan, η ταινία, όπως ήταν αναμενόμενο, έκανε αίσθηση και κέρδισε κοινό και κριτικούς, ενώ επηρέασε σημαντικά και τις μετέπειτα παραγωγές του βαμπιρικού είδους.

Αρκετά χρόνια μετά, το 2009, ο Jordan μας εισήγαγε στο μύθο των Σέλκι, των γυναικών της θάλασσας που έρχονται στη στεριά για να βρουν το ταίρι τους μέσα από την ταινία «Ondine». Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια με πρωταγωνιστή τον Colin Farrell σε έναν από τους πιο εσωστρεφείς ίσως ρόλους της μέχρι τώρα καριέρας του.

Το πιο πρόσφατο κινηματογραφικό έργο του είναι το φιλμ φαντασίας «Byzantium». Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την ταινία στο σχετικό άρθρο που φιλοξενείται σε αυτή τη σελίδα.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 96.

Leave A Comment