ΜΙΑ ΓΟΤΘΙΚΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Τέλη Αυγούστου και στο πλαίσιο του φεστιβάλ ‘Gothic: The Dark Heart of Film’ (Οκτώβριος 2013 – Ιανουάριος 2014), που διοργανώνεται από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (BFI), παρουσιάστηκε στα γρασίδια του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο η κλασική ταινία «Dracula» του 1958 σε σκηνοθεσία Τέρενς Φίσερ. Πρωταγωνιστής της ο Κρίστοφερ Λι, ο καλύτερος, για πολλούς, κινηματογραφικός Δράκουλας.

Η επιλογή του χώρου, όπως μας διαβεβαίωσαν οι διοργανωτές, κάθε άλλο παρά τυχαία δεν ήταν. Η τοποθεσία επιλέχθηκε επί τούτου, με στόχο να αποτίσει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον Ιρλανδό δημιουργό του ομώνυμου κλασικού γοτθικού μυθιστορήματος, Bram Stoker. Το έργο του Stoker είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μουσείο και συγκεκριμένα με τη βιβλιοθήκη του ιδρύματος. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Stoker κατά την προετοιμασία του βιβλίου πέρασε πολύ χρόνο στους χώρους της βιβλιοθήκης, διαβάζοντας ό,τι σχετικό έβρισκε για τις δοξασίες και τον πολιτισμό της Τρανσυλβανίας.

Η συγκεκριμένη προβολή υπήρξε όμως σημαντική και για έναν ακόμα λόγο. Η κόπια, που προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ, περιέχει τρεις επιπλέον σκηνές που λογοκρίθηκαν εκείνη την εποχή για τις έντονες σκηνές βίας ή για τις αναφορές στο σεξ που θεωρήθηκαν απρεπείς. Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις με την επιτροπή λογοκρισίας, οι υπεύθυνοι της Hammer Films συμφώνησαν σε κάποιες αλλαγές και η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους με το σήμα Χ που την οριοθετούσε μόνο για ενήλικες. Το άκοπο φιλμ βρέθηκε στα εθνικά αρχεία της Ιαπωνίας, όπου και διασώθηκε σε ψηφιακή μορφή και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην εκδήλωση.

Μπορεί σήμερα ο Κρίστοφερ Λι να είναι ο πιο αναγνωρίσιμος Δράκουλας και οι ταινίες της Hammer Films να θεωρούνται μοναδικές στο είδος τους, την εποχή όμως που πρωτοκυκλοφόρησαν δεν γνώρισαν την ίδια ευνοϊκή αντιμετώπιση. Οι έντονες σκηνές βίας, η υποβόσκουσα σεξουαλικότητα των χαρακτήρων και τα χαμηλού προϋπολογισμού ειδικά εφέ έκαναν πολύ κόσμο για μεγάλο χρονικό διάστημα να αμφισβητεί την καλλιτεχνική συμβολή των ταινιών, συγκρίνοντάς τες με τα φθηνά βιβλία τσέπης.

Την πρώτη ταινία του 1958 ακολούθησε μια σειρά από συνέχειες με πρωταγωνιστή επίσης τον Κρίστοφερ Λι και σκηνοθέτη τον Τέρενς Φίσερ, οι οποίες έγραψαν και εκείνες την ιστορία τους στο χώρο του κινηματογράφου. Εκτός από τις ταινίες της Hammer, υπήρξαν έκτοτε αμέτρητες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μεταφορές, άλλες επιτυχημένες κι άλλες λιγότερο. Καμία όμως δεν κατόρθωσε να βγάλει από το μυαλό μας την εικόνα του Κόμη με τη μακριά κάπα και τους αιματοβαμμένους κυνόδοντες, όπως τον υποδύθηκε μοναδικά ο Κρίστοφερ Λι.

Περισσότερες πληροφορίες για εκδηλώσεις, προβολές, σχετικά άρθρα κ.λπ. μπορείτε να βρείτε στην ειδική σελίδα του  BFI.

Δείτε επίσης εδώ υλικό από τη διαφημιστική καμπάνια του 1958 για την ταινία.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 148.

Leave A Comment