ΜΕ ΤΗΝ ANNE RICE ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ CHELTENHAM

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011. Ο δρόμος με έφερε στο Τσέλτεναμ της Αγγλίας για να παρευρεθώ στο διάσημο Φεστιβάλ Βιβλίου της πόλης που διοργανώνεται επιτυχώς από το 1949 και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα λογοτεχνικά φεστιβάλ του κόσμου. Κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει πολλές λογοτεχνικές διασημότητες και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φεστιβάλ της κατηγορίας του.

Φέτος καλεσμένη μεταξύ άλλων ήταν και η Anne Rice, παγκοσμίως διάσημη για το έργο της που κινείται σε γοτθικό ύφος, με πιο γνωστή τη σειρά των «Vampire Chronicles». Συνολικά, η Rice έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα.

Στις 17:30, ούτε λεπτό παρακάτω, η Anne Rice ανέβηκε στη σκηνή (η αίθουσα ήταν, όπως αναμενόταν, κατάμεστη, με τον κόσμο να συγκεντρώνεται έξω από αυτή αρκετή ώρα πριν την έναρξη), εμφανώς αμήχανη από το θερμό καλωσόρισμα του κόσμου, μαζί με τη δημοσιογράφο από τους Times που θα συντόνιζε τη συνέντευξη. Η πρώτη ερώτηση αφορούσε τη σχέση της Νέας Ορλεάνης με το πρώιμο συγγραφικό της έργο και τη σκοτεινή ατμόσφαιρα που αναδύει η πόλη μέσα από τις ιστορίες της. Η συγγραφέας δήλωσε ότι η Νέα Ορλέανη είναι μια πολύ ιδιαίτερη, πολυπολιτισμική πόλη που χαρακτηρίζεται για την έντονη σχέση της με το θάνατο. Οι άνθρωποι στη Νέα Ορλέανη, σε αντίθεση με πολλούς άλλους Αμερικανούς, αποδέχονται και ζουν με το θάνατο, γι’ αυτό ίσως και αυτός παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στο έργο της.

Σε ερώτηση της δημοσιογραφού αν την ενοχλεί η τωρινή επιτυχία τόσων συγγραφέων που καταπιάνονται με βρικόλακες, φανερά επηρεασμένων από το έργο της, απάντησε ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα με την επιτυχία τους, ωστόσο θα ήθελε να δει και το δικό της έργο να παρουσιάζεται στη μεγάλη οθόνη. Δήλωσε μάλιστα ότι βρίσκεται σε διαρκείς συζητήσεις για την κινηματογραφική συνέχεια των «Vampire Chronicles», αν και ακόμα δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Αν υπάρξει ωστόσο συνέχεια, το πιθανότερο είναι να οπτικοποιηθεί το τέταρτο βιβλίο της σειράς, το «Tales of the Body Thief».

Το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε ερωτήσεις από το κοινό, αρκετά από τις οποίες ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες και «έδωσαν» ειδήσεις. Χαρακτηριστικά ρωτήθηκε για την πιθανότητα συνέχειας των Χρονικών, κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά, δηλώνοντας όμως ανοιχτή στην πιθανότητα να συνεχιστούν από κάποιον άλλο με τη συγκατάθεσή της!

Αξίζει να αναφερθεί μια μικρή λεπτομέρεια που προέκυψε μετά από ερώτηση θαυμάστριας σχετικά με το αν θα συνεχίσει την ιστορία του βιβλίου της «Ramses The Damned». Δήλωσε, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή εργάζεται σε διάφορα άλλα πρότζεκτ, ένα εκ των οποίων αφορά ένα νέο μυθιστότημα με λυκανθρώπους («The Wolf Gift»), και δεν σκοπεύει να επιστρέψει σε κάτι που δούλευε πριν είκοσι χρόνια. Εκείνο όμως που έχει ενδιαφέρον και αποτελεί είδηση είναι ο λόγος που το έργο της «Ραμσής» έμεινε ανολοκλήρωτο και αυτός είναι ο… Τζέιμς Κάμερον. Ο δημοφιλής σκηνοθέτης σκόπευε να μεταφέρει το βιβλίο στη μεγάλη οθόνη, σχέδιο όμως που «ναυάγησε» μετά την τεράστια επιτυχία του «Τιτανικού». Περιμένοντας, λοιπόν, να κατευναστούν τα πνεύματα μετά από αυτή την επιτυχία, ο καιρός πέρασε, η ίδια καταπιάστηκε με άλλα έργα και είχε πια απομακρυνθεί πολύ απο το αρχικό υλικό.

Όσον αφορά το μέλλον, επιθυμεί να εκδώσει σύντομα το «Wolf Gift», να γράψει το τρίτο μέρος του «Songs of the Seraphim» και να δει για μια ακόμα φορά τον Λεστάτ (βλ. «Συνέντευξη μ’ ένα βρικόλακα») στη μεγάλη οθόνη.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 51.

Leave A Comment