ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΜΕΞΗ: “ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ” ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ

Παρά τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, κάποια δημιουργικά πνεύματα συνεχίζουν να μας χαρίζουν με το ταλέντο τους τη δυνατότητα να ξεφύγουμε για λίγο μαζί τους σε άλλους κόσμους. Μια τέτοια φωτεινή περίπτωση, την οποία αξίζει αναμφισβήτητα να αναφέρουμε, αποτελεί η εικαστική ψηφιακή καλλιτέχνις, Μαριλένα Μέξη.

Η Μαριλένα Μέξη, γέννημα-θρέμμα της Αθήνας, ανακάλυψε από μικρή ηλικία την κλίση της στη ζωγραφική, αλλά και την αγάπη της για τις εικαστικές τέχνες. Γι’ αυτό και όταν μεγάλωσε αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη ζωγραφική. Τα βήματά της την οδήγησαν στη σχολή ΑΚΤΟ, όπου και σπούδασε για τέσσερα χρόνια Γραφιστικό Σχέδιο και Εικονογράφηση. Ούσα, μάλιστα, λάτρης του Φανταστικού, επιδίωξε να συνδυάσει την αγάπη της για τη φαντασία με τον επαγγελματικό κλάδο που επέλεξε να ασχοληθεί. Έτσι, λοιπόν, εδώ και τέσσερα χρόνια αναλαμβάνει επαγγελματικά εικονογραφήσεις για βιβλία, περιοδικά, επιτράπεζια παιχνίδια, αλλά και κάρτες φαντασίας. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το έργο της έχει δημοσιευτεί σε εξώφυλλα μεγάλων περιοδικών που ασχολούνται με τη fantasy art, ενώ έχει μάλιστα βραβευτεί και από τους δικτυακούς τόπους cghub και Fantasyana, που είναι ιδιαίτερα αναγνωρισμένοι στο χώρο της ψηφιακής φαντασίας.

Τα όνειρά της όμως δεν περιορίζονται στην καταξίωσή της στο χώρο του ψηφιακού σχεδίου, αλλά επεκτείνονται στους τομείς της συγγραφικής και της σκηνοθεσίας. Στις καλλιτεχνικές της ανησυχίες περιλαμβάνεται μάλιστα και η πρόσφατη έκδοση του ρομαντικού εικονογραφημένου μυθιστορήματος «Αντάρα», που απευθύνεται σε νεαρούς εφήβους. Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί στα αγγλικά και μπορείτε να το αναζητήσετε σε ψηφιακή (ebook) ή σε έντυπη μορφή.

Η ιστορία διαδραματίζεται στη φανταστική νήσο Άστερ, που αποτελεί το σπίτι των ανθρώπων και των πλασμάτων της θάλασσας. Η ηρεμία στο μαγικό αυτόν τόπο διαταράσσεται όταν κάνει την εμφάνισή του ένα καταστροφικό φαινόμενο, το οποίο επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια. Πρόκειται για μια καταιγίδα με τεράστια κύματα που εμφανίστηκε μυστηριωδώς, σκοτώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Το μίσος και οι παρεξηγήσεις που προκάλεσε η καταστροφή χώρισαν τις δύο φυλές που ζουν στο νησί με αποτέλεσμα τα φιλήσυχα πλάσματα της θάλασσας να βρίσκονται έκτοτε σε μια διαρκή προσπάθεια απόδειξης της αθωότητάς τους, με απώτερο στόχο να αποκαταστήσουν την ειρήνη στο νησί. Όσον αφορά στην ανθρώπινη φυλή, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δυσοίωνα. Οι άνθρωποι βρίσκονται υπό την κυριαρχία του σκληρού βασιλιά Ορέστη, μοναδικό μέλημα και εμμονή του οποίου είναι να εκδικηθεί τα «ψάρια», όπως υποτιμητικά αποκαλεί τα πλάσματα της θάλασσας, σκοτώνοντας το ένα μετά το άλλο. Είναι άραγε η αγάπη αρκετή για να επιλύσει τα προβλήματα που βασανίζουν τους κατοίκους αυτού του παραδείσου και να τους βοηθήσει να ζήσουν όλοι μαζί ειρηνικά;

Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο να παρατηρεί κανείς τις προσπάθειες που γίνονται από Έλληνες καλλιτέχνες στο χώρο του Φανταστικού, προσπάθειες οι οποίες ξεφεύγουν ενίοτε και από τα γεωγραφικά ή, αν προτιμάτε, τα γλωσσικά όρια της Ελλάδας. Από την πλευρά μας, δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε «καλή επιτυχία» στη Μαριλένα Μέξη σ’ αυτή τη νέα της προσπάθεια. Ευελπιστούμε στο μέλλον να μας επιφυλάσσει και άλλες τέτοιες ευχάριστες εκπλήξεις.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 33.

Leave A Comment