LES REVENANTS: Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΩΝ ΖΟΜΠΙ

Μια πολύ ευχάριστη τηλεοπτική έκπληξη μας επεφύλασσε φέτος η Γαλλία. Η σειρά «Les Revenants» που προβάλλεται σε Γαλλία και Αγγλία με μεγάλη επιτυχία, αποτελεί μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια που πραγματεύεται το θέμα των ζόμπι. Μην περιμένετε όμως να δείτε τη γαλλική εκδοχή του «The Walking Dead» ή εκτεταμένες σκηνές βίας και αίματος. Ο τρόμος που μας διακατέχει παρακολουθώντας τη συγκεκριμένη σειρά είναι υπαρξιακός και… ανησυχητικά αληθινός.

Σε μια μικρή πόλη της Γαλλίας, κάπου στις Γαλλικές Άλπεις, σε μια τοποθεσία ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, η ζωή μοιάζει να κυλά αρμονικά. Ώσπου κάποια ανύποπτη στιγμή ,οι νεκροί αρχίζουν να επιστρέφουν στα σπίτια και τις οικογένειές τους! Οι ίδιοι, χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι νεκροί ή ότι έχει περάσει καιρός από τότε που πέθαναν, εμφανίζονται μπροστά στους δικούς τους ανθρώπους σαν να τους είχαν αντικρίσει για τελευταία φορά λίγες ώρες νωρίτερα. Σε κάθε επεισόδιο μαθαίνουμε την ιστορία κάποιου νεκρού προσώπου και τις σχέσεις του με τους ζωντανούς φίλους και συγγενείς του, καθώς επίσης και λεπτομέρειες για τους λόγους που το οδήγησαν στο θάνατο. Έτσι, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τις σχέσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών, ενώ παράλληλα βλέπουμε τις διαφορετικές αντιδράσεις των ζωντανών που βρίσκονται  ξαφνικά αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση. Άλλοι χαίρονται και αποδέχονται πίσω άνευ όρων τα αγαπημένα τους πρόσωπα, άλλοι καταλαμβάνονται από τρόμο και αδυνατούν να αποδεχτούν τη νέα πραγματικότητα και κάποιοι άλλοι νιώθουν να απειλούνται από τα «φαντάσματα» και σχεδιάζουν την εξόντωσή τους.

Πέρα όμως από το ψυχολογικό επίπεδο, που είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντικό και το οποίο συμβάλλει στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας τρόμου, η σειρά δεν περιορίζεται αποκλειστικά εκεί. Στον πυρήνα της κρύβεται ένα άλυτο μυστήριο που αφορά στην επανεμφάνιση αυτών των προσώπων, ενώ την εμφάνισή τους κάνουν και ορισμένα πολύ περίεργα φαινόμενα που προβληματίζουν τους κατοίκους της μικρής αυτής αλπικής πόλης.

Η σειρά αποτέλεσε τηλεοπτικό φαινόμενο σε όσες χώρες προβλήθηκε και κέρδισε διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς. Η γαλλική εφημερίδα «Figaro» ισχυρίστηκε ότι «η δύναμη αυτής της ιστορίας βρίσκεται κατά βάση στα ρεαλιστικά στοιχεία που δένουν το σενάριο. Οι χαρακτήρες, με τη φυσικότητα που τους διακρίνει, διαταράσσουν όλες τις ισορροπίες». Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που βρίσκουν αναφορές και ομοιότητες με το «Twin Peaks» του Ντέιβιντ Λιντς, ενώ παράλληλα κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην επιλογή των ηθοποιών, μεγάλων και μικρών, οι οποίοι μοιάζουν να κινούνται αψεγάδιαστα ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία.

Μπορεί να χρειάστηκαν πέντε χρόνια προετοιμασίας και πολλά χρήματα για να φτάσει η σειρά στις τηλεοπτικές μας οθόνες, το αποτέλεσμα όμως φαίνεται να δικαίωσε τους δημιουργούς της.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 141.

Leave A Comment