ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΓΑΜΟΣ: SPOILER ALERT

Ο «Κόκκινος γάμος» που παρακολουθήσαμε στο ένατο επεισόδιο του τρίτου κύκλου του «Game of Thrones» προκάλεσε ένα ανεπανάληπτο κύμα αντιδράσεων που συγκλόνισε το Διαδίκτυο για μέρες, χωρίζοντας τους θεατές σε δύο κατηγορίες: αυτούς που γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί και αυτούς που έκπληκτοι έβλεπαν τα γεγονότα να εξελίσσονται μπροστά στα μάτια τους. Αμέσως ακολούθησε μια τεράστια κινητικότητα στα κοινωνικά δίκτυα με αποδοκιμαστικά μηνύματα, ευφάνταστα μιμίδια, αλλά και ξεκαρδιστικά βίντεο με τις αντιδράσεις έκπληκτων θεατών να πλημμυρίζουν κάθε γωνιά του Διαδικτύου.

Εκτός βέβαια από αυτές τις ιδιαίτερες εκδηλώσεις συναισθημάτων, το ένατο επεισόδιο ήρθε να φωτίσει μια νέα πραγματικότητα, απόρροια του Διαδικτύου και της άμεσης πρόσβασης σε κάθε είδους πληροφορία. Η έλευση των κοινωνικών δικτύων, που έδωσαν τη δυνατότητα σε κάθε χρήστη να μοιράζεται οτιδήποτε τον αφορά, και η ταχύτητα με την οποία αυτές οι πληροφορίες μεταφέρονται κάνουν τον έλεγχο των λεγόμενων σπόιλερ όλο και πιο δύσκολο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται στους θεατές η εσπευσμένη ανάγκη να βρίσκονται μονίμως ενημερωμένοι ή, στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, να έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες ανεπιθύμητες αποκαλύψεις.

Σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά fora, το πρόβλημα αυτό έχει επιλυθεί εδώ και χρόνια αφού ο χρήστης έχει την επιλογή να καλύψει τα σπόιλερ κατά βούληση. Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι εφικτό σε άλλα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα, όπως το facebook και το twitter, οπού εκεί ο χρήστης πρέπει πραγματικά να κάνει αγώνα για να μην πέσει το μάτι του σε κάποιο σπόιλερ, μια προσπάθεια που δυστυχώς αποδεικνύεται αδύνατη εκτός αν επιλέξει κανείς να απέχει εξ ολοκλήρου από αυτά.

Ποια πρέπει να είναι όμως η συμπεριφορά των ενημερωτικών μέσων, συμβατικών και διαδικτυακών, σε ό,τι αφορά αυτού του είδους τις αποκαλύψεις; Την επόμενη της προβολής του ένατου επεισοδίου από τη βρετανική τηλεόραση, η free-press εφημερίδα «Metro» υπέπεσε σε ένα σφάλμα που εξόργισε αρκετούς αναγνώστες και πυροδότησε μια έντονη συζήτηση σχετικά με τα σπόιλερ. Η εφημερίδα αποφάσισε να δημοσιεύσει δισέλιδο σαλόνι στο κέντρο του οποίου δέσποζε μια αποκαλυπτική εικόνα από τον «Κόκκινο γάμο» που μαρτυρούσε τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις. Η εφημερίδα υπερασπίστηκε το δικαίωμά της να παρουσιάσει ανοιχτά τη χαρακτηριστική αυτή λεπτομέρεια με το πρόσχημα ότι το επεισόδιο είχε ήδη παρουσιαστεί στο τηλεοπτικό κοινό. Οι επικριτές της ωστόσο δεν στάθηκαν τόσο στη δημοσιοποίηση της είδησης καθεαυτής όσο στην εικόνα που επιλέχθηκε για να συνοδεύσει το άρθρο και η οποία δεν άφηνε περιθώρια στους ανυποψίαστους θεατές που ενδεχομένως να ήθελαν να παρακάμψουν το κείμενο.

Αν, λοιπόν, ανήκετε στην κατηγορία των «τρελών» τηλεθεατών σαν κι εμένα που κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μη βρεθούν προ εκπλήξεων, σας έχω άσχημα νέα. Με τις διαστάσεις που έχει πάρει το Διαδίκτυο και τη μεγάλη ανομοιογένεια των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν, τα σπόιλερ μπορούν να έρθουν πραγματικά από παντού. Θα πρέπει, λοιπόν, να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε τεχνικές αποτροπής, που μπορούν να ποικίλλουν κατά περίπτωση, από γρήγορα ανεβοκατεβάσματα της οθόνης μέχρι άγρια βλέμματα σε εκείνους που ετοιμάζονται να ξεστομίσουν κάτι που πιθανότατα δεν γνωρίζουμε, ή ακόμα και συνεχείς προειδοποιήσεις ότι δεν μας αρέσουν καθόλου μα καθόλου τα σπόιλερ!

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 136.

Leave A Comment