ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ TWIN PEAKS

Ο David Lynch είναι ένας από εκείνους τους σκηνοθέτες που είτε κανείς λατρεύει είτε απεχθάνεται τα έργα του. Σίγουρα όμως δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Lynch, σε συνεργασία με τον Mark Frost, μας χάρισε μία από τις πιο σημαντικές τηλεοπτικές σειρές, η οποία έμελλε στη συνέχεια να επηρεάσει πολλές από τις μετέπειτα μεγάλες τηλεοπτικές παραγωγές. Ο λόγος για το εμβληματικό «Twin Peaks».

Με μόλις δύο κύκλους, το «Twin Peaks» κατάφερε να αφήσει εποχή και να κάνει αυτό που καμία σειρά μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει. Ξεκινώντας αρχικά με ένα φόνο και την ερώτηση «Ποιος σκότωσε τη Λόρα Πάλμερ;» να πλανάται συνεχώς, η σειρά αργά και μεθοδικά εξελίσσεται σε κάτι πολύ πιο περίπλοκο και μυστήριο. Διαθέτοντας ένα πολύ αναπτυγμένο δραματουργικά σενάριο, με πολλούς χαρακτήρες και επί μέρους πλοκές, το «Twin Peaks» κατόρθωσε να πάει τις τηλεοπτικές σειρές ένα βήμα πιο πέρα.

Εξιχνίαση φόνου χωρίς ερευνητή ή ομάδα ερευνητών δεν νοείται. Στην περίπτωση, λοιπόν, του «Twin Peaks» αυτός βρίσκεται στο πρόσωπο του ειδικού πράκτορα του FBI Ντέιλ Κούπερ. Ο Κούπερ είναι ομολογουμένως ένας πολύ παράξενος τύπος που χρησιμοποιεί ορισμένους ιδιαίτερα «αλλόκοτους» τρόπους για να εξιχνιάσει τις υποθέσεις που αναλαμβάνει. Συχνά μάλιστα καταφεύγει ακόμα και στη μεταφυσική, για την οποία φαίνεται να δείχνει τυφλή πίστη. Σας θυμίζει μήπως κάποιον άλλο το συγκεκριμένο μοτίβο; Εδώ να σημειώσουμε ότι ένα από τα στοιχεία που έκανε τη συγκεκριμένη σειρά άκρως σημαντική είναι το γεγονός ότι αποτέλεσε το σκελετό πάνω στον οποίο βασίστηκαν και συνεχίζονται να βασίζονται πολλές επιτυχημένες τηλεοπτικές παραγωγές, με χαρακτηριστικότερη όλων τα «X-Files».

Το σενάριο, η σκηνοθεσία και οι ερμηνείες αφήνουν στο θεατή μια ονειρική αίσθηση, κάνοντάς τον να αισθάνεται ότι τελικά όλα είναι πιθανά, παρασύροντάς τον σε ένα ταξίδι γεμάτο λογικά άλματα, φροϋδικές συνδέσεις και παραληρηματικές σκηνές. Με άλλα λόγια, η σειρά διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που συναντά κανείς στο κινηματογραφικό έργο του David Lynch.

Η παραγωγή ολοκληρώθηκε άδοξα με το πέρας δύο κύκλων, καθώς το τηλεοπτικό δίκτυο ABC που τη μετέδιδε θεώρησε ότι το κοινό άρχιζε να χάνει το ενδιαφέρον του και ήταν ώρα να δοθεί ένα τέλος, παρά την αντίθετη γνώμη μιας μεγάλης μερίδας του κοινού. Παρόλα αυτά, μέχρι και σήμερα, το «Twin Peaks» αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τηλεοπτικό γεγονός και θεωρείται μία από εκείνες τις παραγωγές που πρέπει οπωσδήποτε να δει κανείς.

Δύο χρονιά μετά το τέλος της σειράς, το 1992 κυκλοφόρησε επίσης η ταινία «Twin Peaks: Fire Walk with Me», η οποία διηγείται την ιστορία πριν από το φόνο της Λόρα Πάλμερ. Πρόκειται για μια προσπάθεια να σκιαγραφηθούν οι τελευταίες μέρες της Λόρα πριν από το θάνατό της. Η ταινία κινείται σε έναν πολύ πιο σκοτεινό τόνο και πραγματεύεται θέματα που εκείνη την εποχή ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να θίξει κανείς μέσα από την τηλεόραση.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 121.

Leave A Comment