Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ TRON

Τι συμβαίνει όταν ένας προγραμματιστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών αιχμαλωτίζεται από τον εικονικό κόσμο που ο ίδιος κατασκεύασε; Η απάντηση βρίσκεται στην πρώτη ταινία “Tron” του 1982. Τι συμβαίνει όταν 25 χρόνια μετά ο γιος του αιχμαλωτίζεται στο δημιούργημα του πατέρα του; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση βρίσκεται στη νέα ταινία της Disney, “Tron: Legacy”.

Όταν το 1982 κυκλοφόρησε το “Tron”, μια επιστημονική σειρά φαντασίας με έντονα στοιχεία υψηλής τεχνολογίας, προκάλεσε αίσθηση για τα κινηματογραφικά δεδομένα της εποχής. Το μόνο που χρειάζεται για να αντιληφθούμε τον αντίκτυπο της είναι να τη θέσουμε εντός του πλαισίου στο οποίο δημιουργήθηκε. Αναφερόμαστε σε μια εποχή στην οποία μόλις είχαν αρχίσει δειλά δειλά να χρησιμοποιούνται οι υπολογιστές και οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν ελάχιστα εξοικειωμένοι με την τεχνολογία τους. Να σημειώσουμε ότι δεν υπήρχαν καν τα κινητά τηλέφωνα!

Ως εκ τούτου, η σκέψη του σκηνοθέτη Στίβεν Λισμπέργκερ για έναν ψηφιακό κόσμο, ο οποίος θα ήταν ικανός να εγκλωβίσει κάποιον μέσα του, ήταν σίγουρα πρωτοποριακή. Πόσω μάλλον όταν κατάφερε το όραμά του να το μετατρέψει σε εικόνες, φτιάχνοντας την πρώτη ταινία που αξιοποίησε την τεχνική των γραφικών από υπολογιστές (CGI). Η τεχνική αυτή ενέπνευσε μελλοντικά και ανθρώπους όπως τον Τζον Λάσετερ, τον επικεφαλής της Pixar, οι οποίοι την αξιοποίησαν για την παραγωγή ταινιών animation.

Η Disney, παραγωγός εταιρεία της πρώτης ταινίας, θεώρησε ότι έφτασε πλέον η ώρα να πραγματοποιήσει τις ευχές των χιλιάδων θαυμαστών του “Tron” και να τους προσφέρει αυτό που περίμεναν καθόλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990: τη συνέχειά του. Η χρονική συγκυρία φαίνεται ότι κρίθηκε ευνοϊκή από τα αφεντικά της Disney, μιας και σήμερα είναι δυνατή η αξιοποίηση της τρισδιάστατης τεχνολογίας.

Σκηνοθέτης του σίκουελ είναι ο Τζόζεφ Κοζίνσκι, ενώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ως δημιουργός του πανίσχυρου αυτού ψηφιακού κόσμου, παραμένει ο πολυβραβευμένος ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες. Στο ρόλο του γιου του θα δούμε έναν νεαρό σχετικά ηθοποιό, τον Γκάρετ Χέντλουντ, τον οποίο ίσως κάποιοι να θυμούνται από τον ρόλο του Πάτροκλου στην ταινία “Τροία”.

Τον τελευταίο χρόνο η ταινία “Tron: Legacy” διαφημίστηκε τόσο πολύ – κυρίως μέσω του Διαδικτύου – ώστε οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για την επιτυχία της είναι πολύ μεγάλες. Τα τρέιλερ που έχουν κυκλοφορήσει είναι άκρως εντυπωσιακά και υπόσχονται μια μαγευτική κινηματογραφική εμπειρία. Μεγάλο μέρος της προώθησης της ταινίας στηρίχθηκε στο όνομα του γαλλικού συγκροτήματος της ηλεκτρονικής μουσικής Daft Punk, το οποίο υπογράφει το σάουντρακ. Σε συνεντεύξεις τους τα μέλη του συγκροτήματος δήλωσαν ότι η συμμετοχή τους στην ταινία αποτελεί για εκείνους ευκαιρία ζωής, καθώς ανέκαθεν ήταν θαυμαστές του “Tron”.

Μένει να δούμε, λοιπόν, αν το “Tron: Legacy” θα κατορθώσει να είναι τόσο καινοτόμο όσο ήταν και το prequel του. Οι απαντήσεις στις κινηματογραφικές αίθουσες…

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 14.

Leave A Comment