Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ: POPPY Z. BRITE

Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν στα αμερικανικά γράμματα εισέβαλε μια νεαρή εικοσιπεντάχρονη τότε κοπέλα από τη Νέα Ορλέανη με ένα βιβλίο τρόμου που θύμισε σε πολλούς τη σκοτεινή γραφή της Anne Rice. O λόγος για την Poppy Z. Brite, η οποία έκανε ιδιαίτερη αίσθηση με το βιβλίο «Χαμένες Ψυχές» (εκδ. Λιβάνη) κάνοντας πολλούς να τη θεωρήσουν ως μια από τις καλύτερες φωνές στο χώρο της λογοτεχνίας τρόμου της δεκαετίας του ’90.

Στη Γαλλική Συνοικία της Νέας Ορλεάνης και ενώ όλοι γιόρταζαν στους ξέφρενους ρυθμούς του Μαρντί Γκρα, μια παρέα από μαυροφορεμένους άνδρες –ο Μολοκάι, ο Τουίγκ και ο Ζίλα– γιορτάζουν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, όπως ξέρουν αιώνες τώρα. Ο έφηβος Τζέισον, το αληθινό όνομα του οποίου είναι «Τίποτα», μεγάλωσε στα προάστια του Μέριλαντ και πολύ πριν το σκάσει από το σπίτι του γνώριζε ότι διαφέρει από τους συνομήλικούς του. Όταν… γεύεται για πρώτη φορά ανθρώπινο αίμα, καταλαβαίνει ότι τελικά είχε δίκιο. Το Φάντασμα, που βλέπει πράγματα που άλλοι δεν βλέπουν, καλείται να αποφασίσει αν θα σώσει ή όχι το νεαρό αγόρι όταν το βλέπει να παρασέρνεται στα δίχτυα του σαγηνευτικού Ζίλα και της παρέας του…

Αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους η συγγραφέας δομεί μια ολόκληρη ιστορία γεμάτη αίμα, αισθησιασμό και τρόμο σε ένα σύμπαν στο οποίο συνυπάρχουν οι άνθρωποι με τους βρικόλακες. Σίγουρα, μετά την επιτυχία του «Λυκόφωτος», πολλοί έχουν αρχίσει να κουράζονται με οτιδήποτε έχει να κάνει με το συγκεκριμένο είδος. Η αλήθεια είναι όμως ότι αυτό το βιβλίο, δημιούργημα μιας άλλης δεκαετίας και με πολύ διαφορετικές αναφορές, δεν αποτελεί ανάγνωσμα που απευθύνεται στο ίδιο κοινό του ρομαντικού μυθιστορήματος.

poppyzbriteΈνα χρόνο μετά το πρώτο της βιβλίο, η Brite επέστρεψε με το «Drawing Blood», ένα ακόμα μυθιστόρημα που κινείται σε γνώριμα μοτίβα τρόμου. Επιλέγοντας το ίδιο σύμπαν με κάποιους χαρακτήρες από το πρώτο μυθιστόρημα να κάνουν την εμφάνισή τους και στο δεύτερο, και με τη Νέα Ορλέανη και πάλι στο επίκεντρο, η συγγραφέας μας διηγείται μια γοτθική ιστορία αγάπης με φόντο ένα στοιχειωμένο σπίτι.

Σε ένα σπίτι στο Μίσιν Μάιλ, λίγο πιο έξω από τη Νέα Ορλέανη, ο μικρός Τρέβορ ΜακΤζι βρίσκει τα νεκρά σώματα του αδερφού, της μητέρας του και του άνδρα που τους σκότωσε – του πατέρα του. Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Τρέβορ επιστρέφει στο εγκαταλειμμένο σπίτι αποφασισμένος να ανακαλύψει τι οδήγησε τον πατέρα του στην παράνοια και το φόνο. Αντιμετωπίζοντας όμως τις δαιμονικές δυνάμες που κατέστρεψαν την οικογένειά του, ο Τρέβορ εν αγνοία του απελευθερώνει ένα νέο τρόμο και θέτει τη ζωή του ξανά σε κίνδυνο…

Έκτοτε έχουν ακολουθήσει πολλά ακόμα μυθιστορήματα και διηγήματα που χάρισαν στη συγγραφέα πολλούς φανατικούς θαυμαστές, καθιστώντας την έναν από τους πιο δημοφιλείς δημιουργούς σύγχρονου γοτθικού τρόμου. Σήμερα η συγγραφέας ζει μαζί με τον άνδρα της στη Νέα Ορλεάνη και μοιράζονται το σπίτι τους, όπως περιπαικτικά αρέσκεται να λέει η ίδια, με έναν ολοένα μεταβαλλόμενο αριθμό γατιών.

Artwork by Luke Kopycinski

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 145.

Leave A Comment