Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Ο κόσμος του γοτθικού fantasy είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ατμοσφαιρική μουσική. Με εκείνες τις σκοτεινές μελωδίες που μπορούν να συνοδεύσουν ηχητικά την ανάγνωση ενός βιβλίου φαντασίας, να ντύσουν μια ταινία ή ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι φαντασίας ή ακόμα και να μας συντροφεύσουν στα νοητικά μας ταξίδια. Η μουσική είναι, αν θέλετε, το κλειδί που μας βοηθά στο να ξεκλειδώσουμε πολύ ευκολότερα όλα όσα μας εγκλωβίζουν και μας κρατούν στη γη, δίνοντας το έναυσμα στην ψυχή μας να χαθεί μέσα στον δημιουργικό κόσμο της φαντασίας.

Ο όρος “ατμοσφαιρική μουσική” είναι μια μεγάλη ομπρέλα κάτω από την οποία συνυπάρχουν πάρα πολλά μουσικά είδη, από την κλασική μουσική, την τζαζ μέχρι και τη ροκ. Κοινό γνώρισμα όλων των ατμοσφαιρικών κομματιών είναι ότι πρόκειται κυρίως για ορχηστρική μουσική η οποία χαρακτηρίζεται από απουσία στίχων ή οι στίχοι, εφόσον υπάρχουν, λειτουργούν συνοδευτικά ως υπόβαθρο. Πιο συγκεκριμένα, η σκοτεινή ατμοσφαιρική μουσική, όπως μαρτυρά και ο όρος, αφορά εκείνο το υποείδος που συνδέεται άμεσα με τον γοτθικό τρόμο.

Πολύ συχνά οι καλλιτέχνες που συνθέτουν ατμοσφαιρική μουσική επιλέγουν να εξερευνήσουν κάποιο ιδιαίτερο θέμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το συγκρότημα των Nox Arcana. Σε κάθε νέα κυκλοφορία τους πραγματεύονται ένα συγκεκριμένο θέμα γύρω από το οποίο χτίζουν όλο τον μουσικό κόσμο τους. Μέχρι τώρα μας έχουν ταξιδέψει με τη μουσική τους σε διάφορες διαχρονικές ιστορίες: στον τρομακτικό κόσμο της Τρανσυλβανίας, στους πειρατές των ανοιχτών θαλασσών, στον αλλόκοτο κόσμο του Πόε, σε στοιχειωμένες επαύλεις κ.λπ.

Ένα ακόμα ιδιαίτερο συγκρότημα ατμοσφαιρικής μουσικής, το οποίο δυστυχώς ελάχιστοι γνωρίζουν στην Ελλάδα, είναι οι Dark Sanctuary. Δημιουργήθηκαν στη Γαλλία το 1996 και έκτοτε μας έχουν χαρίσει περίπου 7 ολοκληρωμένα άλμπουμ μέχρι το 2009, όταν τα μέλη του συγκροτήματος αποφάσισαν να διάγουν βίους χωριστούς. Τη μουσική τους χαρακτηρίζουν ο ήχος των εκκλησιαστικών οργάνων, τα έντονα οπερατικά στοιχεία και οι στίχοι που διαπραγματεύονται κυρίως την έντονη υπαρξιακή αγωνία.

Η ατμοσφαιρική μουσική όμως, όπως είπαμε αρχικά, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των κινηματογραφικών ταινιών, καθώς βοηθάει στο να δημιουργηθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τα οπτικά ερεθίσματα που δέχεται ο θεατής. Ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος συνθέτης αυτού του είδους είναι ο Danny Elfman, σταθερός συνεργάτης του Tim Burton, ο οποίος μας έχει χαρίσει υπέροχα σάουντρακ, όπως το μουσικό θέμα της ταινίας “Ψαλιδοχέρης” πάνω στο οποίο βασίστηκε και η ομώνυμη παράσταση-μπαλέτο.

Τα παραδείγματα βέβαια που αναφέραμε σε αυτό το μικρό αφιέρωμα στη σκοτεινή ατμοσφαιρική μουσική δεν είναι παρά ένα μικρό δείγμα μπροστά στα άπειρα πρότζεκτ που υπάρχουν και εκπροσωπούν αυτόν τον υπέροχο και ιδιαίτερο χώρο. Οι Nox Arcana, οι Dark Sanctuary και ο Danny Elfman θα μπορούσαν ωστόσο να αποτελέσουν μια πολύ όμορφη εισαγωγή για τους μη μυημένους. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, δεν έχετε παρά να αφεθείτε στη μαγεία της μουσικής και εκείνη σίγουρα θα σας δείξει το δρόμο.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 15.

Leave A Comment