Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΟΝΟ

Εδώ και λίγο καιρό κυκλοφορεί στις ΗΠΑ μια νέα τηλεοπτική σειρά επικής φαντασίας, που, όπως όλα δείχνουν, ήρθε για να αναστατώσει τα καλοκαιρινά μας βράδια. Ο λόγος για το «Game of Thrones», το οποίο προβάλλεται από τις 17 Απριλίου από τη συχνότητα του αμερικανικού καλωδιακού καναλιού HBO.

Αν και δεν έχουν προβληθεί ακόμα αρκετά επεισόδια, η σειρά έχει ήδη καταφέρει να κλέψει τις εντυπώσεις, έχοντας λάβει διθυραμβικές κριτικές από φίλους του είδους και όχι μόνο. Μάλιστα ιδιαίτερη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι το κανάλι ήταν τόσο ευχαριστημένο από την αποδοχή που γνώρισε η σειρά, που από το πρώτα κιόλας επεισόδιο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προβάλει τη συνέχειά της και την επόμενη σεζόν.

Βέβαια, για όσους γνωρίζουν το βιβλίο στο οποίο στηρίζεται η σειρά, η εξέλιξη αυτή δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη. Η σειρά είναι βασισμένη στο ομώνυμο πρώτο βιβλίο της σειράς επικής φαντασίας «Το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου» του George R.R. Martin που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά ως «Το παιχνίδι του στέμματος» (εκδ. Anubis) και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2006. Έκτοτε έχει αγαπηθεί πάρα πολύ από τους φίλους του fantasy.

Το «Game of Thrones» μας διηγείται την ιστορία του άρχοντα Ένταρντ Σταρκ -τον υποδύεται ο διάσημος ηθοποιός Sean Bean- ο οποίος εγκαταλείπει την αρχαία έδρα του οίκου του και ταξιδεύει στο Νότο με στόχο να εξιχνιάσει το μυστηριώδη θάνατο ενός φίλου και να αποκαλύψει τη συνωμοσία εναντίον του θρόνου. Παράλληλα, παρακολουθούμε τις προσπάθειες της τωρινής βασιλικής οικογένειας να συγκαλύψει τα ένοχα μυστικά της, αλλά και την προσπάθεια της έκπτωτης βασιλικής οικογένειας να ανέλθει και πάλι στο θρόνο. Κι ενώ το καλοκαίρι… ξεψυχά, οι μνηστήρες του θρόνου ετοιμάζονται να παλέψουν για την κυριαρχία, ανυποψίαστοι για την απειλή που καραδοκεί έξω από το Τείχος…

Πολλοί είναι αυτοί που μπορεί να σπεύσουν να πουν ότι ο G.R.R. Martin φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επηρεασμένος από το έργο του J.R.R. Tolkien. Άλλωστε, ο ίδιος ο συγγραφέας σαφώς και αναγνωρίζει τα όσα οφείλει στον μεγάλο αυτό μυθιστοριογράφο. Ωστόσο, το έργο του Martin έχει αρκετά στοιχεία που το διαχωρίζουν από το έργο του Tolkien. Ο τελευταίος επηρεάστηκε κυρίως από τη μυθολογία, ενώ ο Martin από τη μεσαιωνική ιστορία, και ιδιαίτερα από τον Πόλεμο των Ρόδων: τους μακραίωνους εμφύλιους πολέμους που συντάραξαν τον βασιλικό οίκο των Πλανταγενετών, τους οίκους των Λάνκαστερ και των Γιορκ για την ανάδειξή τους στο θρόνο της Αγγλίας. Ένα ακόμα στοιχείο που διαχωρίζει τον Martin, και που ενδεχομένως να οφείλεται και στην εποχή κατά την οποία γράφει το έργο του, είναι ο διαφορετικός (πιο ώριμος και κυνικός) τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τις ερωτικές σχέσεις.

Όπως όλα δείχνουν, το «Game of Thrones» ήρθε για να μείνει. Το μέλλον μόνο θα δείξει αν θα καταφέρει να συνεχίσει τη δυναμική αυτή πορεία και αν θα μπορέσει να μπει στο hall of fame των τηλεοπτικών σειρών fantasy.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 31.

Leave A Comment