Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ ΙΠΠΟΤΗ

Όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζει η ημερομηνία κυκλοφορίας του τρίτου και τελευταίου μέρους της τριλογίας του «Batman» με την υπογραφή του Christopher Nolan, όλο και πληθαίνουν οι αποκαλύψεις και τα πρώτα στοιχεία για την ταινία. Τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι πολλά και αφορούν στην ίδια την ιστορία αλλά και τους κεντρικούς χαρακτήρες που πλαισιώνουν τον πρωταγωνιστή, Christian Bale. Ιδιαίτερο δε είναι το ενδιαφέρον για τον «κακό» της ταινίας που θα κληθεί να έρθει αντιμέτωπος με τον μασκοφόρο ήρωα.

Ο Nolan επέλεξε για τον συγκεκριμένο ρόλο ένα σχετικά πρόσφατο χαρακτήρα, τον Bane, ο οποίος εμφανίστηκε στο σύμπαν του Batman μόλις το 1993. Σε δηλώσεις του ο Νolan ανέφερε ότι αυτό που βασικά ενδιαφέρει τον ίδιο και τους συνεργάτες του κάθε φορά που αναζητούν έναν «κακό» για τις ταινίες του Batman είναι να βρουν κάποιον που θα μπορεί να αναπαριστά ένα πολύ ισχυρό και μοναδικό αρχέτυπο. Σκοπός της ομάδας καθε φορά είναι να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τέτοιος χαρακτήρας που θα εξυπηρετεί τις εκάστοτε απαιτήσεις της ταινίας. Και φαίνεται ότι αυτή τη φορά αυτός βρέθηκε στο πρόσωπο του μασκοφόρου εγκληματία Bane, ο οποίος θα κληθεί να φέρει τον Batman στα όριά του, ψυχικά και σωματικά.

Το σενάριο του «Dark Knight Rises» το υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης μαζί με τον αδερφό του, Jonathan Nolan, και είναι βασισμένο σε ιδέα του σκηνοθέτη και του David Goyer. Η πλοκή της ταινίας ξεκινά οχτώ χρόνια μετά το τέλος της ταινίας του 2008. Όπως η δεύτερη ταινία έθιξε θέματα όπως η ιδιωτικότητα και η τάση για αυξημένη αστυνόμευση, ζητήματα που θεωρήθηκε από πολλούς ότι αποτελούσαν μια έμμεση κριτική στην πολιτική Μπους, ο Nolan δήλωσε ότι και η τρίτη ταινία θα συνεχίσει να γεννά ανάλογους προβληματισμούς. Μάλιστα ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θεωρεί πως είναι αναπόφευκτο, δεδομένου ότι όλοι ανεξαιρέτως οι συντελεστές της ταινίας συνήθως εμπνέονται από πράγματα και καταστάσεις που παρατηρούν στην καθημερινότητά τους.

Με τις δύο προηγούμενες ταινίες να έχουν σπάσει κυριολεκτικά τα ρεκόρ πωλήσεων, αλλά και να έχουν θέσει ψηλά τον πήχυ, οι δημιουργοί του νέου «Batman» έχουν πολύ δύσκολο έργο μπροστά τους. Αυτό όμως που καθιστά το έργο τους ακόμα πιο απαιτητικό είναι το γεγονός ότι πρόκειται για την τελευταία ταινία «Batman», τόσο του σκηνοθέτη όσο και του πρωταγωνιστή. Τι θα γίνει στο τέλος και πώς μπορεί ο Nolan να εξασφαλίσει ότι δεν θα κληθεί να επιστρέψει σε μια τέταρτη ταινία; Θα δούμε άραγε στη μεγάλη οθόνη τον κινηματογραφικό θάνατο του σκοτεινού σούπερ ήρωα;

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 68.

Leave A Comment