H DISNEY ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΕΙΑΝΟΙ

Παρακολουθώντας κανείς το τρέιλερ της νέας ταινίας του Disney «Τζον Κάρτερ» δεν μπορεί παρά να απορεί για το πώς μια τόσο μεγάλη εταιρεία παραγωγής επένδυσε σε ένα τόσο παρακινδυνευμένο σχέδιο. Η απορία μάλιστα είναι τόσο μεγάλη, που κατά ένα βαθμό καθιστά την ταινία must για τους φαν του Φανταστικού.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στην πλοκή. Η ιστορία ξεκινά όταν ο βετεράνος Τζον Κάρτερ (Τέιλορ Κιτς) μεταφέρεται υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στον Άρη, όπου πολύ σύντομα εμπλέκεται στις διαμάχες των κατοίκων του. Ο ήρωας καλείται να βοηθήσει τους κατοίκους να σώσουν τον κόσμο τους που καταρρέει λεπτό με το λεπτό, ενώ παράλληλα προσπαθεί να σώσει τη νεαρή πριγκίπισσα (Λίλι Κόλινς) που συναντά στο δρόμο του. Αυτό που ακολουθεί είναι μια ζωηρή περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, με πλούσια ειδικά εφέ, περίεργες εξωγήινες φιγούρες και πολλή δράση.

Κάποια επιπλέον στοιχεία που καθιστούν την ταινία αξιοπρόσεκτη είναι και οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην παραγωγή και τη σύλληψη της αρχικής ιδέας. Τη σκηνοθεσία και το σενάριο της ταινίας υπογράφει ο Άντριου Στάντον της Pixar, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης του υπέροχου animation «Wall-E» και σεναριογράφος των «Toy Story», «Μπαμπούλας Α.Ε.», «Ψάχνοντας τον Νέμο» κ.α. Η ταινία είναι βασισμένη στις περιπέτειες του χαρακτήρα Τζον Κάρτερ που έπλασε η πένα του διάσημου συγγραφέα φαντασίας Έντγκαρ Ράις Μπάροους, δημιουργού του Ταρζάν.

Όμως ποια ακριβώς είναι η φιλοσοφία του φιλμ; Πρόκειται όντως για μια ταινία δράσης που στόχο έχει να προσεγγίσει τους σκληροπυρηνικούς θαυμαστές της επιστημονικής φαντασίας; Γιατί μια εταιρεία σαν τη Disney, που στοχεύει σε μαζικές πωλήσεις, να κάνει μια τέτοια περιορισμένης εμβέλειας επιλογή; Πρόκειται άραγε για μια ακόμα προσπάθεια της Disney να εξελίξει τη θεματολογία των ταινιών της προσεγγίζοντας ένα φαινομενικά διαφορετικό κοινό ή έχουμε να κάνουμε με μια ακόμα οικογενειακή ταινία με έντονα στοιχεία φαντασίας που ωστόσο περιορίζεται σε αρκετά σημεία λόγω του ηλικιακού κοινού στο οποίο απευθύνεται; Και τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για ένα φιλμη που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη βία και τις σκηνές μάχης;

Αρκετοί πάντως θεωρούν ότι η ταινία, παρά το περίβλημα της επιστημονικής φαντασίας που τη διακρίνει, δεν είναι παρά μια ακόμα κλασική ιστορία αγάπης, με τον ήρωα να τα βάζει με τα στοιχεία της φύσης για να σώσει την απροστάτευτη πριγκίπισσα που ζητά τη βοήθειά του. Παρατηρώντας μάλιστα το κεντρικό στόρι της ταινίας, πολλοί κάνουν λόγο για την προσπάθεια της Disney να δημιουργήσει το δικό της «Avatar», επενδύοντας σε ένα είδος φαντασίας που μέχρι πρότινος δεν θεωρείτο ιδιαίτερα επικερδές…

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 70.

Leave A Comment