Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑ-ΓΗ

Ο Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, μετά την αριστουργηματική «Έκτη Αίσθηση» και τις ανεπιτυχείς προσπάθειες να κερδίσει έκτοτε την εύνοια του κινηματογραφικού κοινού που επλήγη βαθύτατα από φιλμ όπως τα «Σκοτεινό χωριό», «Signs», «Άφθαρτος», «Το συμβάν» κ.λπ, φαίνεται ότι πλέον κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί για να συνεχίσει την …κατρακύλα που έχει πάρει η καριέρα του. Αυτή τη φορά συνασπίζει τις δυνάμεις του με έναν «απελπισμένο» για επιτυχίες Γουίλ Σμιθ, που προσπαθώντας να επανέλθει στο προσκήνιο παίζει το τελευταίο του ίσως χαρτί, ποντάροντας στην έκθεση της σχέσης με το γιο του.

Αποτέλεσμα της σύμπραξης αυτής είναι το φουτουριστικό φιλμ «After Earth». Η ιστορία έχει ως εξής: Σε ένα μελλοντικό Σύμπαν οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Γη και να αναζητήσουν καταφύγιο σε κάποιον άλλο πλανήτη. Αρχηγός των ανθρώπων στο νέο αυτό πλανήτη είναι ο Σάιφερ Ρέιτζ (Γουίλ Σμιθ), ο οποίος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και σεβασμού. Η σχέση του όμως με τον έφηβο γιο του Κιτάι (Τζέιντεν Σμιθ) δεν είναι ιδιαίτερα αρμονική και ένα τεράστιο χάσμα χωρίζει τους δύο άντρες. Κάποια στιγμή πατέρας και γιος ξεκινούν μαζί μια κοινή αποστολή, η οποία θα τους φέρει έπειτα από ένα ατύχημα σε μια αφιλόξενη Γη. Ο κοινός στόχος για επιβίωση θα φέρει πατέρα και γιο και πάλι κοντά.

Η ταινία κατάφερε να ξεσηκώσει τις έντονες αντιδράσεις των φίλων της επιστημονικής φαντασίας για τον άκομψο τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το είδος. Το σενάριο βρίθει από κλισέ, οι διάλογοι είναι τελείως ξύλινοι ενώ η χρήση των ειδικών εφέ είναι τόσο κακή που θυμίζει ταινίες παλαιότερων δεκαετιών. Επιπλέον, ο μελοδραματισμός που επιλέγεται ως τεχνική ενοχλεί και κουράζει ιδιαίτερα το θεατή. Με άλλα λόγια, μοιάζει σαν μια «απόπειρα επαγγελματικής αυτοκτονίας», τόσο από την πλευρά του σκηνοθέτη όσο και των ηθοποιών…

Είναι πολύ πιθανό ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι απόρροια του ανορθόδοξου τρόπου με τον οποίο δημιουργήθηκε αρχικά η συγκεκριμένη ταινία. Όλα ξεκίνησαν όταν ο μικρός Τζέιντεν ζήτησε τη βοήθεια του πατέρα του για να «εισβάλει» στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Ο Γουίλ Σμιθ θεώρησε χρέος του να βοηθήσει το γιο του και έτσι σκέφτηκε να επικοινωνήσει με τον Σιάμαλαν και να του προτείνει να κάνουν μια ταινία όπου θα πρωταγωνιστεί ο μικρός. Κι ενώ αρχικά στην ταινία θα πρωταγωνιστούσε μόνο ο γιος Σμιθ, τελικά κατέληξαν στην ιδέα για το συγκεκριμένο σενάριο, το οποίο, καλώς ή κακώς, είδε τελικά το φως της δημοσιότητας. Ευτυχώς για το γιο Σμιθ δεν κατάφερε να γελοιοποιηθεί σε τεράστιο βαθμό, αν συνυπολογίσουμε τον αναξιοκρατικό τρόπο με τον οποίο βρέθηκε να πρωταγωνιστεί στην ταινία. Δεν θα μπορούσαμε όμως να πούμε το ίδιο και για τον «κουρασμένο» Γουίλ Σμιθ!

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 138.

Leave A Comment