Η ΑΝΑΓΚΗ “ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗΣ” ΤΟΥ ΒΕΡΝ

Στις 8 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκαν 183 χρόνια από τη γέννηση του Ιουλίου Βερν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κίνηση της Google να γιορτάσει την επέτειο με ένα πολύ ευφάνταστο λογότυπο που ήταν διαθέσιμο για μία μέρα σε όλους τους επισκέπτες της.

Ο Ιούλιος Βερν αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας αλλά και πρόγονος του “steampunk”, υποείδους της επιστημονικής φαντασίας με έντονα στοιχεία fantasy. Οι ιστορίες του steampunk διαδραματίζονται στην εποχή του ατμού, συνήθως με φόντο τη βικτωριανή Αγγλία.

Γεννημένος το 1828, έζησε στην καρδιά της βιομηχανικής επανάστασης και βίωσε πραγματικά τη μετάβαση της ανθρωπότητας στην εποχή της έντονης βιομηχανοποίησης. Μέσω του συγγραφικού του έργου εξερεύνησε τα όρια ανάμεσα στην επιστήμη και τη φαντασία. Παρόλο που δεν υπήρξε ο μόνος που ενσωμάτωσε όλα αυτά τα στοιχεία στο έργο του, ήταν αναμφισβήτητα ο πολυγραφότατος όλων, συγγράφοντας 54 μυθιστορήματα και πλήθος από δοκίμια, διηγήματα, θεατρικά έργα, ποιήματα. Κάποια από αυτά έμελλε να γίνουν πολύ δημοφιλή, όπως τα “Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες”, “20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα”, “Από τη Γη στη Σελήνη”, που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να διαβάζονται και να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης.

Ποια είναι όμως τα στοιχεία που καθιστούν το έργο του επίκαιρο; Τα μυθιστορήματα του Ιουλίου Βερν αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα επιστημονικής φαντασίας, συνδυάζοντας στοιχεία από τα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής του και από τη φαντασία του. Το στοιχείο όμως που εκπλήσσει τον αναγνώστη είναι ο οραματισμός μιας σειράς ανθρώπινων επιτευγμάτων που τελικά επαληθεύτηκαν. Για παράδειγμα, έκανε πρώτος λόγο για τα ταξίδια στον αερά, στο Διάστημα αλλά και κάτω από τη θάλασσα, πολύ πριν ο άνθρωπος κατασκευάσει αεροπλάνα, διαστημόπλοια και υποβρύχια.

Παρά το πλούσιο έργο του και τη διορατικότητά του, ο Βερν μοιάζει (στη συνείδηση των αναγνωστών) να σχετίζεται περισσότερο με την παιδική λογοτεχνία. Ο χαρακτηρισμός ενός βιβλίου ως παιδικού σίγουρα δεν είναι υποτιμητικός. Άλλωστε, πόσοι και πόσοι από μας δεν αγαπήσαμε την επιστημονική φαντασία όσο ήμασταν μικροί λόγω του Βερν; Όμως, αυτή η πάγια κατηγοριοποίηση των βιβλίων του στερεί συχνά από τους ενήλικες τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το έργο του συγγραφέα. Θα ήταν, λοιπόν, ευχής έργον να βλέπαμε σήμερα, 183 χρόνια μετά τη γέννησή του, καινούριες μεταφράσεις των βιβλίων του, οι οποίες και θα απευθύνονται κατά βάση σε ενήλικες αναγνώστες, δίχως να υφίστανται προσαρμογές για χάρη των νεότερων αναγνωστών.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 21.

Leave A Comment