ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ HALLOWEEN

Το Halloween μπορεί να μην αποτελεί μια από τις γιορτές που συνηθίζουμε να γιορτάζουμε στην Ελλάδα, παρόλα αυτά φαίνεται πως έχει πολλούς θαυμαστές και στη χώρα μας. Με αφορμή, λοιπόν, τον αυριανό εορτασμό, σκεφτήκαμε να επιχειρήσουμε ένα μικρό αφιέρωμα σε αγαπημένες ταινίες τρόμου που στοίχειωσαν τα εφηβικά μας όνειρα.

Πώς θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε αρχικά στη σειρά ταινιών “Halloween: Η Νύχτα με τις Μάσκες” και στον μασκοφόρο δολοφόνο Μάικλ Μάγιερς; Οι σινεφίλ τον γνώρισαν για πρώτη φορά στις 25 Οκτωβρίου 1978. Δημιουργός της πρώτης ταινίας που έμελλε στο μέλλον να γνωρίσει αρκετές συνέχειες, αλλά και αρκετά ριμέικ, ήταν ο μετρ του είδους, Τζον Κάρπεντερ.

Η πρώτη ταινία γυρίστηκε ως ανεξάρτητη παραγωγή με όσες δυσκολίες ενέχει ένα τέτοιο εγχείρημα, γεγονός που υποδεικνύει επιπλέον και το χαμηλό κόστος παραγωγής. Με το πέρασμα όμως των χρόνων και με την αγάπη που έδειξε το κοινό στη συγκεκριμένη ταινία, η περσόνα του Μάικλ Μάγιερς κατάφερε να κερδίσει την αγάπη του κόσμου, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα η “Νύχτα με τις Μάσκες” να αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα των αντίστοιχων ταινιών τρόμου. Μέσα στο 2011 αναμένεται μάλιστα να δούμε και την 3D εκδοχή της.

Μετά τον Μάικλ Μάγιερς ας θυμηθούμε έναν ακόμα εφιαλτικό τύπο που και το άκουσμα μόνο του ονόματός του μπορεί να κάνει πολλούς από εμάς να ανατριχιάσουμε. Ο λόγος φυσικά για τον Φρέντι Κρούγκερ, τον πρωταγωνιστή των κλασικών ταινιών τρόμου “Ο Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες”, που μας συστήθηκε για πρώτη φορά στην ομώνυμη ταινία του Γουές Κρέιβεν το 1984.

Οι κριτικοί, αλλά και οι θεατές εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα με τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε ο σκηνοθέτης να συνδέσει την πραγματικότητα με τον ονειρικό κόσμο, δημιουργώντας ένα άκρως ανησυχητικό σκηνικό. Και όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ταινίες αυτού του είδους, ο “Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες” δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση, πράγμα που σημαίνει ότι εξαργύρωσε την επιτυχία της πρώτης ταινίας με μια σειρά από συνέχειες, αλλά και με ένα πρόσφατο ριμέικ που παρόλο που διαφημίστηκε αρκετά δεν φάνηκε να πείθει ιδιαίτερα τους θαυμαστές της κλασικής ταινίας.

Θα κλείσουμε τη μικρή αυτή ανασκόπηση στις ταινίες τρόμου που μας σημάδεψαν στα νεανικά μας χρόνια αναφέροντας μια ακόμα ταινία που βγήκε στις αίθουσες τη δεκαετία του 1980, την “Παρασκευή και 13”. Ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε η “Νύχτα με τις Μάσκες”, η σειρά εκείνη έμελλε να αφήσει επίσης ανεξίτηλο το σημάδι της στον κινηματογραφικό κόσμο. Παρόλο που οι κριτικές που έλαβε ήταν ανάμικτες, έφτασε να μετράει μέχρι στιγμής γύρω στις δέκα συνέχειες (sequels), ενώ το 2009 επανακυκλοφόρησε σε μια έκδοση «killer cut» στην οποία περιέχονται και σκηνές που είχαν κοπεί κατά την αρχική διαδικασία το 1980.

Μπορεί, λοιπόν, στην Ελλάδα να μη γιορτάζεται το Halloween, τίποτα ωστόσο δεν σας εμποδίζει να το γιορτάσετε στο σπίτι σας, μόνοι ή με την παρέα σας. Και ως απαραίτητο συνοδευτικό, τι καλύτερο από τις κλασικές ταινίες τρόμου που, όσα χρόνια και αν περάσουν, πάντα θα συνεχίζουν να μας «τρομοκρατούν», ξυπνώντας τους παιδικούς μας εφιάλτες… Ξέρετε, εκείνον το μπαμπούλα που κρύβεται κάτω από το κρεβάτι τις νύχτες!

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F...for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 6.

Leave A Comment