FRINGE

Έχει άραγε βρεθεί ο διάδοχος των “The X-Files”; Όταν το 2004 ο J.J. Abrams παρουσίασε για πρώτη φορά το “LOST”, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναφώνησαν ότι επιτέλους βρέθηκε μια νέα σειρά φαντασίας ικανή να δημιουργήσει τη δική της μυθολογία και να συναρπάσει τον κόσμο.

Το ‘LOST” αναμφισβήτητα κατάφερε και τα δύο. Δεν θα μπορούσε όμως να ανακηρυχθεί επίσημα διάδοχος των “Φακέλων”, καθώς πέρα από τη μεγάλη δημοτικότητα, και ενδεχομένως το περίπλοκο στόρι τους, οι δύο σειρές δεν είχαν να επιδείξουν τίποτε άλλο κοινό. Ο διάδοχος, λοιπόν, των “The X-Files” δεν είχε ακόμα βρεθεί.

Είναι άραγε το Fringe τα νέα “The X-Files”; Δεν θα λέγαμε ούτε «ναι» αλλά ούτε και «όχι». Και αυτό γιατί, παρόλο που οι δύο σειρές έχουν αρκετές ομοιότητες, το “Fringe”, ιδιαίτερα μετά τον δεύτερο κύκλο, κατάφερε να διαφοροποιηθεί σε σημαντικό βαθμό. Στο “Fringe”, όπως και στα “The X-Files”, το ειδικό ομώνυμο τμήμα του FBI, αποτελούμενο από πράκτορες και επιστήμονες, προσπαθεί να εξιχνιάσει μια σειρά από περίεργα φαινόμενα, για τα οποία απαιτούνται κατά βάση ανορθόδοξες, επιστημονικές ωστόσο, προσεγγίσεις.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε την Ολίβια Ντάναμ, πράκτορα του FBI, τον «ημίτρελο» επιστήμονα δρα Γουόλτερ Μπίσοπ και το γιο του Πίτερ, ο οποίος εκτελεί χρέη συμβούλου για το FBI λόγω του πρότερου βίου του. Και οι τρεις μαζί, με ορμητήριό τους το άλλοτε εγκαταλελειμμένο εργαστήριο του καθηγητή Μπίσοπ στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ερευνούν με τη βοήθεια της επιστήμης τις περίεργες αυτές υποθέσεις. Στο επίκεντρο των αναζητήσεών τους βρίσκονται πλήθος «μεταφυσικών» φαινομένων, αλλά και μια σειρά από γεγονότα που συνδέονται άμεσα με το παρελθόν του καθηγητή.

Ποια είναι όμως τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το “Fringe” άκρως ενδιαφέρον; Είναι γεγονός ότι ο πρώτος κύκλος κινήθηκε πολύ κοντά στη φιλοσοφία των επεισοδίων που είχαμε συνηθίσει στα “The X-Files”, αλλά και στο “LOST”. Η μεγάλη αλλαγή συντελέστηκε όμως στον δεύτερο κύκλο.

Οι σεναριογράφοι φαίνεται ότι αποφάσισαν να διαφοροποιηθούν από τα “The X-Files”, και θέλησαν να μας το καταστήσουν απόλυτα σαφές. Παρουσίασαν, λοιπόν, μια πιο συγκροτημένη μυθολογία και έκαναν τη μεγάλη ανατροπή παρέχοντας περισσότερες «απαντήσεις» στο κοινό. Με αυτόν τον τρόπο απέδειξαν ότι το “Fringe” δεν δημιουργήθηκε απλά για να καλύψει το κενό που άφησαν τα “The X-Files”, αλλά βασίζεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο όραμα. Το μέλλον, βέβαια, θα δείξει το κατά πόσον αυτό θα είναι επιτυχές και αν μπορεί τελικά το “Fringe” να αποτελέσει τον άξιο διάδοχο.

Για όσους δεν έχει τύχει ακόμα να παρακολουθήσουν τη σειρά, ήδη κυκλοφορούν σε DVDs ο πρώτος και ο δεύτερος κύκλος, ενώ φέτος προβάλλεται στις ΗΠΑ ο τρίτος κύκλος.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 17.

Leave A Comment