ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΡΟΜΟΥ

Ίσως τελικά να μη δούμε ποτέ στον κινηματογράφο την οπτικοποίηση των «Βουνών της Τρέλας» του H. P. Lovecraft. Η πολυαναμενόμενη ταινία 3D τρόμου φαίνεται ότι «ναυάγησε» λόγω της πιστοποίησης καταλληλόλητας που αναμενόταν να μη λάβει από την Αμερικανική Επιτροπή, ως υπεύθυνη για την αδειοδότηση και την κατάταξη των ταινιών με βάση το ηλικιακό κοινό.

Πριν από μερικούς μήνες ο Guillermo Del Toro, ο διάσημος Μεξικανός σκηνοθέτης της ταινίας, ανακοίνωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε προς Αμερικανό δημοσιογράφο ότι η παραγωγή ακυρώθηκε λόγω της πιθανής απόφασης των Αμερικανών αρμοδιών να επιτρέψουν την κυκλοφορία της ταινίας μόνο σε θεατές είναι άνω των 17 ετών.

Η Universal, η οποία και ανέλαβε την πολυδάπανη παραγωγή, φαίνεται ότι προβληματίστηκε, καθώς αν η ταινία προβαλλόταν μόνο για τους +17, θα έκοβε πολύ λιγότερα εισιτήρια από όσα προσδοκούσε το στούντιο να κερδίσει ώστε να μπορέσει να τη χρηματοδοτήσει. Ο Del Toro από την άλλη οραματιζόταν να φτιάξει μια γνήσια ταινία ατμοσφαιρικού τρόμου, η οποία θα συμβάδιζε στο ίδιο μήκος κύματος με άλλες κλασικές ταινίες τρόμου, όπως παράδειγματος χάριν «Τα Πουλιά» του Χίτσκοκ. Καθώς, λοιπόν, ο σκηνοθέτης δεν δέχτηκε να συμβιβαστεί με τους περιορισμούς που του έθεταν αλλά επέμεινε στην καλλιτεχνική προσέγγιση του έργου του Lovecraft έτσι όπως αρχικά την είχε οραματιστεί, το στούντιο φαίνεται να αποφάσισε να μην του δώσει τελικά το «πράσινο φως».

Το νέο αυτό έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους πολυάριθμους οπαδούς της μυθολογίας Κθούλου. Κανείς δεν περίμενε μια τέτοια κίνηση από τη Universal, δεδομένου ότι τα «Βουνά της Τρέλας» θεωρούνταν από πολλούς ως ένα από τα πολυαναμενόμενα πρότζεκτ, ενώ είχε ακουστεί ότι ο Tom Cruise είχε πει τελικά το «ναι» για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία. Πέρα από την οποιαδήποτε απογοήτευση που προκλήθηκε στους θαυμαστές του Lovecraft και του Del Toro από την ακύρωση της ταινίας, η απόφαση αυτή γεννάει και πολλές άλλες σκέψεις. Αν παρατηρήσει κανείς τα κινηματογραφικά έργα που κυκλοφορούν τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια στο Χόλιγουντ, θα παρατηρήσει ότι διακατέχονται από έντονα σημάδια «κόπωσης». Από τη μια, βγαίνουν στις αίθουσες πολλά ριμέικ παλαιότερων ταινιών, επιτυχημένες ή μη στην εποχή τους, γεγονός που μαρτυρά έλλειψη ιδεών. Από την άλλη, βλέπουμε ότι πολυαναμενόμενες παραγωγές καθυστερούν να γυριστούν, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει με το «Χόμπιτ» ή στο τέλος ακυρώνονται εξ ολοκλήρου, όπως συνέβη στην περίπτωση των «Βουνών της Τρέλας».

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι δε το κριτήριο με το οποίο κόπηκε η ταινία του Del Toro. Είναι άραγε και αυτό ένα σημείο των καιρών; Θα πάψουμε στο μέλλον να παρακολουθούμε πραγματικές ταινίες τρόμου ή οι σκηνοθέτες θα οριοθετούνται με τέτοιο τρόπο από το σύστημα ώστε οι ταινίες που δημιουργούν να είναι αυστηρά κατάλληλες και για τους νεαρούς έφηβους;

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 26.

Leave A Comment