ΦΟΥΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Δεν είναι εύκολο να παλεύεις για τη ζωή σου. Πόσω μάλλον όταν αυτός ο αγώνας αποτελεί θέαμα για εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο. Φανταστείτε μια σύγχρονη αρένα, στην οποία τη θέση των λιονταριών έχουν νεαροί έφηβοι και τη θέση των θεατών οι τηλεοπτικές κάμερες. Συνδυάστε τα όλα αυτά μαζί και έχετε ένα από τα πιο επιτυχημένα σύγχρονα εφηβικά μυθιστορήματα φαντασίας. Tους «Αγώνες πείνας» της Aμερικανίδας συγγραφέως Suzanne Collins.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει τα εξής: «Από τα ερείπια ενός μέρους που κάποτε ήταν γνωστό ως Βόρεια Αμερική έχει αναδυθεί το έθνος της Πάνεμ, η λαμπερή Κάπιτολ που περιβάλλεται από δώδεκα απομακρυσμένες Περιοχές. Η Κάπιτολ είναι σκληρή και αμείλικτη και κρατά τις επαρχίες υπό τον έλεγχό της αναγκάζοντάς τις να στέλνουν από ένα αγόρι και ένα κορίτσι ηλικίας από δώδεκα μέχρι δεκαοχτώ για να συμμετάσχουν στους ετήσιους Αγώνες Πείνας, έναν αγώνα θανάτου που μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση». Διαβάζοντας τις συγκεκριμένες γραμμές, ίσως να αρχίσατε ήδη να κάνετε συνδέσεις και παραλληλισμούς με τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα…

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο με γρήγορη πλοκή και πλήθος ανατροπών που μάλλον θα μας απασχολήσει τους προσεχείς μήνες, με αφορμή την κυκλοφορία της κινηματογραφικής μεταφοράς του τον Μάρτιο του 2012. Το βιβλίο όμως δεν χαρακτηρίζεται αποκλειστικά και μόνο από τα συνηθισμένα εμπορικά στοιχεία που καθιστούν ένα έργο δημοφιλές. Αντιθέτως, θέτει πολλούς εύστοχους προβληματισμούς για την ανθρώπινη φύση, τον τρόπο λειτουργίας των ανθρώπινων κοινωνιών, την επιβολή της εξουσίας αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Ίσως κάποιος να περίμενε ότι ένα τέτοιο βιβλίο, που αποτελεί ουσιαστικά μια απελπισμένη κραυγή αγωνίας για τη σημερινή κατάσταση, απευθύνεται σε ένα μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό, το οποίο θα είναι σε θέση να αντιληφθεί πολύ πιο εύκολα όλα όσα υπονοεί και καυτηριάζει η συγγραφέας. Ωστόσο, το έργο απευθύνεται κατά βάση σε έφηβους αναγνωστές, κατορθώνοντας να κεντρίσει την προσοχή ενός δύσκολου ομολογουμένως κοινού, που συχνά προτιμά πιο ανάλαφρα αναγνώσματα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα στοίχημα που έθεσε η συγγραφέας στον εαυτό της, αναλαμβάνοντας το εν λόγω εγχείρημα και το οποίο όλα δείχνουν πως κέρδισε. Παρόλα αυτά, το μυθιστόρημα της Collins αποτελεί εξαιρετικό ανάγνωσμα και για ενηλίκους, χωρίς να χάνει τίποτα από τη μαγεία του.

Οι «Αγώνες πείνας» είναι το πρώτο βιβλίο της ομώνυμης σειράς της συγγραφέως που αποτελείται από δύο ακόμα βιβλία: «Φωτιά» και «Κοτσυφόκισσα». Η σειρά κυκλοφορεί ολοκληρωμένη στα ελληνικά από την Πλατύπους Εκδοτική.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 63.

Leave A Comment