FANTASY GATE: Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Γνωρίζατε ότι πέρα από τους συλλόγους και τις λέσχες του Φανταστικού, που αναπτύσσουν χρόνια τώρα τη δραστηριότητά τους στη χώρα μας, υπάρχει και μια ελληνική ομάδα που γεννήθηκε στο Διαδίκτυο, αποτελώντας από το 2006 ένα εκκολαπτήριο νέων δημιουργών του χώρου;

Τον Νοέμβριο του 2006, η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού (metafysiko.gr) απόφασισε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη μέχρι τότε πορεία της δημιουργώντας την ομάδα Fantasy Gate. Επρόκειτο για μια κίνηση που ως στόχο είχε την προώθηση της τέχνης του Φανταστικού μέσα στους κόλπους των ιστοσελίδων της. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε μια ολοκαίνουρια θεματική διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσα στην οποία φιλοξενήθηκε η δουλειά αρκετών ανθρώπων που ασχολούνταν με τη συγγραφή κειμένων φανταστικής λογοτεχνίας, αλλά και άλλων που αρέσκονταν στο να μελετούν ζητήματα σχετικά με το παράξενο στο χώρο των τεχνών, να βλέπουν ταινίες φαντασίας, να παίζουν επιτραπέζια ή ηλεκτρονικά παιχνίδια ρόλων και γενικότερα ανθρώπων που ασχολούνταν με οτιδήποτε αφορά το συγκεκριμένο χώρο.

Από τον Οκτώβριο του 2009, η Fantasy Gate μπήκε σε μια καινούρια εποχή αποκτώντας έναν πλήρως ανανεωμένο δικτυακό τόπο, διαθέτοντας πλέον το δικό της domain name (fantasmagoria.gr), με το σλόγκαν «Η Ελληνική Μητρόπολη της Φαντασίας». Μέσα από μια πλειάδα αξιόλογων συνεργατών, παλιών και νέων, στόχος ήταν η Fantasy Gate να αποτελέσει ένα σημείο-σταθμό στην ηλεκτρονική περιήγηση του λάτρη του φανταστικού κόσμου.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Η Fantasy Gate είναι πρωταρχικά προϊόν της αγάπης των ανθρώπων της Κοινότητας του Μεταφυσικού για το Φανταστικό και αποτελεί μια προσπάθεια που κύριο στόχο έχει την ανάδειξη του χώρου της Φαντασίας στην Ελλάδα, ένα χώρο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ευρύτερη δράση της Κοινότητας. Μέσα από τη συγκεκριμένη ομάδα γίνεται μια μεθοδευμένη προσπάθεια να παρουσιαστεί στο κοινό το έργο καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών του Φανταστικού.

Το έργο της Fantasy Gate είναι πολύπλευρο και αφορά σε όλες τις μορφές του Φανταστικού. Συνοπτικά, οι τομείς με τους οποίους ασχολείται η Ομάδα είναι οι εξής: παρουσιάσεις έργων που σχετίζονται με το φανταστικό χώρο σε οποιαδήποτε έκφανση αυτού, συνεντεύξεις από Έλληνες και ξένους, πρωτοεμφανιζόμενους αλλά και ήδη καταξιωμένους καλλιτέχνες,  δημοσίευση διηγημάτων και ποιημάτων φαντασίας, άρθρα μόνιμων συνεργατών και επισκεπτών της σελίδας, ενημέρωση για δράσεις και εκδηλώσεις.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Screen Shot 2013-04-18 at 20.16.47Στη διάρκεια των επτά τελευταίων χρόνων παρουσίας της Fantasy Gate στο χώρο της Φαντασίας παρουσιάστηκαν μέσα από τη σελίδα συνεντεύξεις από αρκετούς σημαντικούς καλλιτέχνες, φιλοξενήθηκαν στη σελίδα έργα Ελλήνων δημιουργών που πολύ σύντομα θα έβρισκαν το δρόμο τους προς την πολυπόθητη δημοσίευση από κάποιον εκδοτικό οίκο, έγιναν πολλά αφιερώματα σε σημαντικά έργα και δημιουργούς του Φανταστικού και δημιουργήθηκαν ισχυροί δεσμοί με τους ανθρώπους του χώρου.

Συγκεκριμένα, μια τέτοια σημαντική στιγμή υπήρξε η αποκλειστική συνέντευξη του μετρ του τρόμου Graham Masterton («Δαιμονικό πορτραίτο», «Μανιτού» κ.α.) κατά την ολιγόημερη επίσκεψή του στην Αθήνα πριν από μερικά χρόνια, όπως και η συνέντευξη του δημοφιλούς γοτθικού καλλιτέχνη Joseph Vargo, γνωστού για τη συμβολή του στο συγκρότημα Nox Arcana και παλαιότερα στους Midnight Syndicate, αλλά και για το πλούσιο εικονογραφικό του έργο. Πέραν όμως από συνεντεύξεις με γνωστές προσωπικότητες, ξεχωριστή θέση έχουν και οι συνεντεύξεις γνωριμίας με πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες συγγραφείς του Φανταστικού, όπως οι Ελίζα Πολιτσοπούλου, Γιώργος Χατζηκυριάκος, Εριέλλα Χρυσού, Στεφανία Καρκαμάνη και πολλοί άλλοι.

Τη σελίδα κοσμούν επίσης ηλεκτρονικές εκθέσεις του έργου γνωστών και ανερχόμενων εικονογράφων του χώρου, μεταξύ των οποίων και αρκετών Ελλήνων. Χαρακτηριστικά, φιλοξενήθηκαν ονόματα όπως οι Νίκος Δεληγκάρης, Γιώργος Πετρίδης, Άγγελος Αγιοστρατίτης, Jim Warren, Carl Warner κ.α.

Όμως ο πιο σημαντικός ίσως στόχος της Fantasy Gate είναι η παρουσίαση και προώθηση του έργου νέων συγγραφέων που ασχολούνται και εμπνεόνται από το χώρο της Φαντασίας. Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι συγγραφείς που επέλεξαν να δημοσιεύσουν τα κείμενά τους στη σελίδα της ομάδας και οι οποίοι σήμερα έχουν καταφέρει να αποκτήσουν το δικό τους «φανατικό» κοινό, ενώ ορισμένοι εξ αυτών κατάφεραν ακόμα και να εκδώσουν τις ιστορίες τους στο χαρτί.

ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Το πνεύμα «συνέργειας» που κρύβεται πίσω από κάθε έκφανση της Κοινότητας του Μεταφυσικού διέπει και τη λειτουργία της Fantasy Gate. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συλλογική προσπάθεια, που δημιουργήθηκε από το μεράκι και την αγάπη των μελών της Κοινότητας για το Φανταστικό. Επτά χρόνια μετά την εμφάνισή της, η Fantasy Gate συνεχίζει να παράγει έργο με την ίδια αφοσίωση, παραμένοντας πιστή στους αρχικούς της στόχους.

Στις μέρες μας, όπου οι οικονομικές αντιξοότητες αυξάνονται και η πραγματικότητα απειλεί όλο και περισσότερο την καθημερινότητά μας, προσπάθειες όπως αυτή της Fantasy Gate, που μας βοηθούν να ξεφεύγουμε από τα στενά πλαίσια του ρεαλισμού, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν και να εξελίσσονται.

Leave A Comment