ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Ο κινηματογράφος χρησιμοποιήθηκε εξαρχής από τους ανθρώπους ως ένα μέσο με το οποίο μπορούσαν να διηγούνται ιστορίες, όπως συνήθιζαν να κάνουν μέσω της προφορικής ή της γραπτής παράδοσης. Πώς ακριβώς όμως μπήκε το μέσο αυτό στη ζωή μας και ποιες ήταν οι πρώτες ταινίες φαντασίας που γυρίστηκαν;

Ο κινηματογράφος έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα στα τέλη του 19ου αιώνα. Πρώτος έθεσε τις βάσεις για τη νέα αυτή εφεύρεση ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον, ο οποίος έχοντας προηγουμένως δημιουργήσει το φωνογράφο, σκέφτηκε να κατασκευάσει και μια συσκευή ταυτόχρονης καταγραφής ήχου και εικόνας. Έτσι δημιούργησε ένα πρώιμο μοντέλο, το οποίο και ονόμασε κινητοσκόπιο. Αμέλησε όμως να δώσει στην εφεύρεσή του τη δέουσα προσοχή και έτσι δεν την κατοχύρωσε διεθνώς. Ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να την αντιγράψει και να την εξελίξει. Όπως και συνέβη. Στην έκθεση του Παρισιού το 1894, ο Γάλλος Αντουάν Λυμιέρ ανάμεσα στα άλλα εκθέματα εντόπισε και το κινητοσκόπιο του Έντισον. Εντυπωσιασμένος με τη νέα αυτή εφεύρεση, αγόρασε μια συσκευή και την πήγε στους δύο γιους του, Ογκίστ και Λουί Λυμιέρ, οι οποίοι στη συνέχεια την επεξεργάστηκαν και κατάφεραν να φτιάξουν την πρώτη μηχανή λήψης και προβολής εικόνας.

Η νέα αυτή εφεύρεση ονομάστηκε κινηματογράφος και πολύ σύντομα θα άλλαζε τον ρου της Ιστορίας. Επίσημη ημερομηνία εμφάνισης του κινηματογράφου καθορίστηκε η 28η Δεκεμβρίου 1895, ημέρα της πρώτης δημόσιας προβολής στο Παρίσι. Μέχρι και το 1927 από τις πρώτες κινηματογραφικές ταινίες απουσίαζε ο ήχος, εξ ού και ο “βωβός κινηματογράφος”.

Οι πρώτες ταινίες προήλθαν από τη Γαλλία και δημιουργός τους υπήρξε ο Γάλλος Ζορζ Μελιέ, ο οποίος έφτιαξε το 1896 την ταινία “Το Κάστρο του Διαβόλου”, μια δίλεπτη ταινία που θεωρείται η πρώτη ταινία τρόμου. Το 1902, ο ίδιος κινηματογραφιστής δημιούργησε την πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας, “Ταξίδι στη Σελήνη”, διάρκειας περίπου 13 λεπτών. Το φιλμ ήταν επηρεασμένο από τα δημοφιλή μυθιστορήματα “Από τη Γη στη Σελήνη” του Ιουλίου Βερν και “Οι πρώτοι άνθρωποι στο Φεγγάρι” του Χ. Τζ. Γουέλς. Τα ειδικά εφέ που χρησιμοποιήθηκαν για την ταινία θεωρήθηκαν εξαιρετικά πρωτοποριακά για την εποχή τους. Η εικόνα του διαστημοπλοίου που προσεληνώνεται στο μάτι του φεγγαριού παραμένει ακόμα και σήμερα μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της επιστημονικής φαντασίας.

Με λίγα λόγια, θα λέγαμε ότι ο “πατέρας” του κινηματογράφου εν γένει και ειδικότερα του κινηματογράφου του Φανταστικού δεν είναι άλλος από τον Ζορζ Μελιέ. Αξίζει, λοιπόν, έστω και για καθαρά ιστορικούς λόγους να προσπαθήσει να εντοπίσει και να παρακολουθήσει κανείς κάποιες από εκείνες τις πρώτες ταινίες. Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο Διαδίκτυο θα παρατηρήσετε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο δύσκολο, μιας και αρκετές από αυτές κυκλοφορούν ελεύθερα σε σχετικούς με την ιστορία του κινηματογράφου δικτυακούς τόπους.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 19.

Leave A Comment