ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΕΙ ΤΟΥ SUPER 8

Έπειτα από πολύμηνες προσπάθειες να κρατήσει κρυφό το περιεχόμενο της νέας του ταινίας, έφτασε επιτέλους η ώρα να μάθουμε τι ήταν αυτό που προσπαθούσε τόσο καιρό έντεχνα να μας κρύψει… Ο λόγος για τον Τζ.Τζ. Άμπραμς και τη νέα του ταινία, «Super 8», με παραγωγό τον Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Το σενάριο; Μια παρέα νεαρών παιδιών σε μια επαρχιακή πόλη της Αμερικής, που έχουν ως χόμπι τους τη δημιουργία ταινιών με κάμερα Super 8, γίνονται μάρτυρες ενός τρομακτικού σιδηροδρομικού ατυχήματος, το οποίο και καταγράφουν. Η κατάσταση χειροτερεύει όταν μια σειρά ανεξήγητων γεγονότων αρχίζει να εμφανίζεται στη μικρή επαρχιακή πόλη. Τα νεαρά παιδιά, πεπεισμένα ότι οι δύο αυτές καταστάσεις σχετίζονται μεταξύ τους, προσπαθούν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Ο Άμπραμς, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, εμπνεύστηκε την ιστορία από τις δικές του παιδικές εμπειρίες, όταν ανήλικος ακόμα γύριζε ταινίες με κάμερα Super 8. Μάλιστα, αυτό το πάθος ήταν που σε ηλικία μόλις δεκαέξι ετών του έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσει και να συνεργαστεί με τον Σπίλμπεργκ. Αφορμή στάθηκε ένα άρθρο στους «Τάιμς» του Λος Άντζελες, στο οποίο γινόταν αναφορά στις ερασιτεχνικές κινηματογραφικές προσπάθειες νεαρών εφήβων, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Άμπραμς. Ο Σπίλμπεργκ, διαβάζοντας το άρθρο, ενδιαφέρθηκε να γνωρίσει τον νεαρό δημιουργό και έτσι τον κάλεσε στο γραφείο του, όπου και του πρότεινε να βοηθήσει στην αποκατάσταση των δικών του φιλμ που είχαν γυριστεί με την ίδια κάμερα. Όπως ήταν επόμενο, ο νεαρός Άμπραμς δεν θα μπορούσε παρά να δεχτεί.

Στο σημείο αυτό ξεκίνησε μια φιλία βασισμένη στην αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ των δύο αντρών, η οποία και κρατάει μέχρι σήμερα. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Άμπραμς, η συμβολή του Σπίλμπεργκ στη νέα του ταινία δεν περιορίστηκε μόνο στην παραγωγή.

Επιπροσθέτως, ο έμπειρος σκηνοθέτης βοήθησε τον Άμπραμς να τελειοποιήσει την αρχική ιδέα που είχε για το «Super 8». Κάποια μέρα τηλεφώνησε στον Σπίλμπεργκ για να του μιλήσει για την ιδέα του και να ρωτήσει τη γνώμη του. Ο Σπίλμπεργκ ενθουσιάστηκε με την ιδέα και του πρότεινε να συνεχίσει να την επεξεργάζεται. Όταν όμως άρχισε να τη δουλεύει περισσότερο διαπίστωσε ότι η ιστορία του δεν οδηγούσε πουθενά, ότι έλειπε αυτό το κάτι που θα μπορούσε να ενώσει μεταξύ τους τα διάφορα ανομοιογενή στοιχεία της ιστορίας. Τότε ο Άμπραμς πήρε το θάρρος να ξανατηλεφωνήσει στον Σπίλμπεργκ και έτσι μέσα από τη συζήτηση των δύο ανδρών δημιουργήθηκε ο τελικός σκελετός για την ταινία.

Τι να περιμένει κανείς όμως από τη νέα κινηματογραφική προσπάθεια του Τζ.Τζ. Άμπραμς; Όσοι έχουν δει πλάνα του φιλμ κάνουν λόγο για σενάριο που θυμίζει την αθωότητα της ταινίας «Στάσου πλάι μου», που βασίστηκε σε βιβλίο του Στίβεν Κινγκ, και για σκηνοθεσία που θυμίζει τον παλιό, καλό, συναισθηματικό Στίβεν Σπίλμπεργκ («ΕΤ», «Γκούνις»), χωρίς να λείπει όμως και το έντονο στοιχείο μυστηρίου που χαρακτηρίζει τις καλλιτεχνικές δουλειές του Τζ.Τζ. Άμπραμς («Lost», «Cloverfield»). Θα καταφέρει άραγε ο σκηνοθέτης να μας θυμίσει κάτι από τα παλιά και να ανταποκριθεί στις αυξημένες προσδοκίες που δημιούργησε η «μυστηριώδης» προώθηση της ταινίας του; Η απάντηση στις κινηματογραφικές οθόνες…

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 35.

Leave A Comment