ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ… ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η Λογοτεχνία του Φανταστικού τον τελευταίο καιρό γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση στη χώρα μας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την αυξημένη παραγωγή τόσο των μεταφρασμένων βιβλίων φαντασίας, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό, όσο και από την ολοένα αυξανόμενη υποστήριξη που φαίνεται να παρέχουν οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι στους νεαρούς Έλληνες συγγραφείς. Κι ενώ κάποια χρόνια πριν ο κλάδος της φανταστικής λογοτεχνίας βρισκόταν τις περισσότερες φορές στα πίσω ράφια των ελληνικών βιβλιοπωλείων, σήμερα βλέπουμε τα έργα ελλήνων και ξένων δημιουργών φαντασίας να φιγουράρουν στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων.

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα και για τη γυναικεία Φανταστική Λογοτεχνία στη χώρα μας αφού υπάρχουν αρκετοί εκδοτικοί οίκοι σήμερα που φαίνεται να στηρίζουν τις προσπάθειες των Ελληνίδων δημιουργών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το μυθιστόρημα της πρωτοεμφανιζόμενης Ελίζας Πολιτσοπούλου με τίτλο “Σμαράγδια με Ασήμι”, το οποίο αποτελεί το πρώτο μέρος μιας επταλογίας με τίτλο “Ουροβόρος Κρίνος” που εκδόθηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους από τον Κέδρο. Ο εκδοτικός οίκος πίστεψε στο ταλέντο της νεαρής συγγραφέως από τη Θεσσαλονίκη και της έδωσε τη δυνατότητα να μοιραστεί το πάθος της για τη συγγραφή με τους αναγνώστες της εγχώριας ελληνικής παραγωγής φάντασι, οι οποίοι, όπως έδειξαν οι πωλήσεις του βιβλίου, αγκάλιασαν την προσπάθειά της. Το δεύτερο μέρος της επταλογίας αναμένεται μάλιστα να κυκλοφορήσει στα τέλη αυτού του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου, ένα χρόνο σχεδόν μετά την έκδοση του πρώτου, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανυπομονούν να διαβάσουν τη συνέχεια των περιπετειών της νεαρής Μόριγκαν και της παρέας της.

Ένα ακόμα δείγμα ελληνικής γυναικείας Φανταστικής Λογοτεχνίας, το οποίο αυτή τη φορά έρχεται από το χώρο του επικού, είναι και το μυθιστόρημα της Εριέλλας Χρυσού “Ο Δρακογέννητος – Οι Πύλες των Κόσμων”, το οποίο αποτελεί το πρώτο βιβλίο της σειράς με γενικό τίτλο “Ο Δρακογέννητος”. Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 2009 από τον Αίολο, ο οποίος διαπιστώνοντας τη δυναμική της πένας της συγγραφέως, αλλά και την ανάγκη της αγοράς για καλά βιβλία φαντασίας, εξέδωσε και στήριξε το έργο της. Ανυπομονούμε, λοιπόν, να διαβάσουμε στο μέλλον τη συνέχεια των περιπετειών του “Δρακογέννητου”, ενός ήρωα αρκετά διαφορετικού από αυτούς που έχουμε συνηθίσει.

Εκτός όμως από τους τίτλους που έχουν ήδη εκδόθει, στα σκαριά βρίσκονται και άλλες προσπάθειες νεαρών Ελληνίδων συγγραφέων που έχουν καταφέρει πριν ακόμα δημοσιευτούν να κινήσουν την περιέργειά μας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη δημιουργική προσπάθεια της πρωτοεμφανιζόμενης επίσης συγγραφέως Στεφανίας Καρκαμάνη, το έργο της οποίας θα εκδοθεί τον Μάρτιο του 2011 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη και θα φέρει τον τίτλο “Λάχεσις”. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με έντονα στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, δεδομένου ότι η ιστορία του εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη του 2157. Για το τέλος αφήσαμε μια ακόμα γυναίκεια προσπάθεια, η οποία, μάλιστα, αναμένεται να κυκλοφορήσει προσεχώς. Πρόκειται για το σουρεαλιστικό μυθιστόρημα φαντασίας με τίτλο “Ενυδρία” της Βάγιας Ψευτάκη, το οποίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ars Nocturna.

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι παρά την ισχνή οικονομική κατάσταση την οποία βιώνει αυτόν τον καιρό ο τόπος μας, τόσο το αναγνωστικό κοινό όσο και οι εκδοτικοί οίκοι στρέφονται όλο και περισσότερο στο εγχώριο δυναμικό μας, παρέχοντας στις νεαρές συγγραφείς, οι οποίες δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις ξένες συναδέρφους τους, τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα έργα τους στο ελληνικό κοινό. Ευελπιστούμε ότι αυτή δεν είναι παρά μόνον η αρχή και ότι στο μέλλον θα βλέπουμε ακόμα περισσότερα δείγματα ελληνικής γυναικείας Φανταστικής Λογοτεχνίας.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 5.

Leave A Comment