BEST SELLERS ΒΑΜΠΙΡΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Σε αντίθεση με την περιορισμένη έκδοση έργων Ελλήνων δημιουργών του Φανταστικού, οι νέες εκδόσεις μεταφρασμένων τίτλων συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Η έρευνα αναδεικνύει ως κυρίαρχους –εμπορικά- αυτή τη στιγμή τους τίτλους βιβλίων που απευθύνονται κυρίως στο εφηβικό-νεανικό κοινό. Έπειτα από την τεράστια επιτυχία της σειράς “Λυκόφως” της Stephenie Meyer, που κυκλοφορεί από την Πλατύπους Εκδοτική, πολλοί άλλοι εκδοτικοί οίκοι επέλεξαν να εκδώσουν αντίστοιχα βιβλία ευελπιστώντας ότι θα κερδίσουν την προτίμηση των αναγνωστών. Κοινό σημείο των περισσότερων εκδόσεων, πέρα από τη θεματολογία, είναι ότι αποτελούν σειρές που ολοκληρώνονται συνήθως έπειτα από πέντε ή έξι συνέχειες.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι εκδόσεις Intro Books κυκλοφόρησαν τη σειρά “Vampire Academy” της Richelle Mead. Στο εξωτερικό έχουν κυκλοφορήσει πέντε βιβλία, ενώ στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν μεταφραστεί οι τρεις πρώτοι τόμοι (“Vampire Academy”, “Παγωμένα Χείλη” και “Φιλί της Σκιάς”). Κεντρικός άξονας στο λογοτεχνικό σύμπαν της συγγραφέως είναι ο πόλεμος ανάμεσα στα Νταμπίρ και τα Στριγκόι, πλάσματα που αποτελούν ένα συνδυασμό ανθρώπων και βρικολάκων, και η προσπάθεια των τελευταίων να πάρουν με το μέρος τους την πριγκίπισσα Λίζα Ντραγκομίρ. Η σειρά γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στην απέναντι άκρη του Ατλαντικού, έχοντας ανέβει αρκετές φορές στη λίστα των ευπώλητων τίτλων των New York Times, ενώ η ίδια η συγγραφέας έχει τιμηθεί με το λογοτεχνικό βραβείο της American Library Association.

Στο ίδιο κλίμα κινείται και η σειρά “Vampire Diaries” της L. J. Smith, η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Το σύμπαν της Smith είναι αλήθεια ότι εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με το “Λυκόφως” αλλά για όσους βιαστούν να κατηγορήσουν τη Smith για αντιγραφή να αναφέρουμε ότι τα βιβλία της κυκλοφόρησαν πολύ πριν από αυτά της Meyer. Βασικοί πρωταγωνιστές των “Vampire Diaries” είναι τα δύο αδέρφια Σαλβατόρε, που είναι βρικόλακες, και η Έλενα, η θνητή νεαρή κοπέλα, που αποτελεί το βασικό αντικείμενο της έριδας των δύο αδερφών. Μιας έριδας ωστόσο που έχει τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά το πρώτο και το δεύτερο βιβλίο. Πρόκειται για τα έργα “Το Ξύπνημα” και “Η Αναμέτρηση”. Οι υπόλοιπες τέσσερις συνέχειες της σειράς αναμένεται να κυκλοφορήσουν σταδιακά στο μέλλον.

Τα προαναφερθέντα αποτελούν μόνο κάποια παραδείγματα από τη δεξαμενή των δεκάδων τίτλων που κατακλύζουν την ελληνική αγορά fantasy αυτή την περίοδο. Ποιοι όμως από όλους αυτούς θα αγαπηθούν πραγματικά από το κοινό και θα αντέξουν στον χρόνο, λαμβάνοντας το χαρακτήρα του κλασικού; Το σίγουρο είναι ότι τη δεδομένη στιγμή οι αξιόλογες επιλογές για τους φανατικούς του είδους είναι αρκετές.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 11.

Leave A Comment