BEING HUMAN

Πώς σας φαίνεται η ιδέα ενός βρικόλακα ο οποίος καταγράφει τις σκέψεις του σε ένα ημερολόγιο; Σας ελκύει η αληθινή φύση ενός τέτοιου υπερφυσικού πλάσματος; Αν οι απαντήσεις στα προηγούμενα είναι «ναι»,, τότε ίσως ήρθε η ώρα να αναζητήσετε τη βρετανική σειρά φαντασίας “Being Human”.

Πρόκειται για την ιστορία τριών φίλων οι οποίοι συγκατοικούν κάπου στο Μπρίστολ της Αγγλίας και προσπαθούν απεγνωσμένα να διατηρήσουν τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά τους σε έναν κόσμο που επιμένει ωστόσο να τους αντιμετωπίζει σαν τέρατα. Βλέπετε το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι ο ένας εξ αυτών είναι βρικόλακας, ο δεύτερος είναι λυκάνθρωπος και η κοπέλα της παρέας το φάντασμα που στοιχειώνει την κατοικία όπου μένουν.

Η σειρά “Being Human”, μολονότι συγκαταλέγεται στην κατηγορία του δράματος, περιέχει έντονα στοιχεία βρετανικού χιούμορ που την καθιστούν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ευχάριστη. Εάν είστε λάτρεις των βρετανικών σειρών φαντασίας, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σας αφήσει αδιάφορους. Ακόμα όμως και αν δεν έχετε παρακολουθήσει κάποια άλλη αντίστοιχη βρετανική σειρά, αξίζει να της δώσετε μια ευκαιρία.

Το “Being Human” θα μπορούσε ενδεχομένως να συγκριθεί με την αμερικανική σειρά “The Vampire Diaries”, ο δεύτερος κύκλος της οποίας προβάλλεται με επιτυχία αυτόν τον καιρό στις ΗΠΑ. Και οι δύο παρουσιάζουν τις περιπέτειες μιας ομάδας τριών νεαρών ατόμων, ενός κοριτσιού και δύο αγοριών, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες υπερφυσικές καταστάσεις, ο τρόπος ωστόσο με τον οποίο εξελίσσονται η πλοκή, οι διάλογοι, αλλά και η σκηνοθετική άποψη διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό.

Μην περιμένετε, λοιπόν, να βρείτε στη βρετανική σειρά τη λάμψη που χαρακτηρίζει τo “The Vampire Diaries”. Αντίθετα, θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται σαφώς για μια πιο ευρωπαϊκή παραγωγή, η οποία στηρίζεται περισσότερο στην πλοκή και τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ακόμα και όταν ο Ντέιμον Σαλβατόρε γίνεται κακός δεν παύει ούτε στιγμή να χάνει τη γοητεία του. Σε αντίθεση με τον Μίτσελ, τον βρικόλακα-πρωταγωνιστή του “Being Human”, ο οποίος όταν… «μεταλλάσσεται» είναι ένα πραγματικό τέρας. Η μικρή αυτή φαινομενικά διαφορά είναι που προσδίδει στην ιστορία του “Being Human” περισσότερη αληθοφάνεια.

Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται τον Απρίλιο του 2009 στο BBC 3 και ήδη έχουν προβληθεί δύο κύκλοι, οι οποίοι είναι ήδη διαθέσιμοι σε DVD ενώ η σειρά έλαβε το… πράσινο φως και για τρίτο. Τον Ιούλιο που μας προβλήθηκε με επιτυχία και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ενώ ήδη το αμερικανικό καλωδιακό δίκτυο SyFy προγραμματίζει ένα αμερικανικό ριμέικ δεκατριών επεισοδίων. Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που δεν βλέπουν θετικά μια τέτοια εξέλιξη, καθώς θεωρούν ότι αυτό που διακρίνει τη συγκεκριμένη σειρά δεν είναι τόσο η πλοκή της ή η πρωτοτυπία της θεματολογίας, αλλά ο βρετανικός αέρας που διέπει όλη την παραγωγή. Και με δεδομένο ότι ήδη προβλήθηκε με επιτυχία στις ΗΠΑ, ίσως να μην υπάρχει λόγος προς το παρόν για τη δημιουργία ενός ριμέικ.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη στήλη F... for Fantasy του εβδομαδιαίου ένθετου του Ελεύθερου Τύπου, Φαινόμενα, στο τεύχος αρ. 9.

Leave A Comment